29.12.10

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ..ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ;

 

IMG_0001 

IMG_0004

   Μια υπέροχη φωτογραφία Σαρακατσάνικης οικογένειας , βγαλμένη το 1938 , έξω απ' την καλύβα της , καί το σχετικό σχόλιο , με ..έσπρωξε απόψε να θυμηθώ και το δικό μας παρελθόν , που τ' αφήσαμε σιγά- σιγά να..ξεθωριάσει , και σήμερα οι νεώτεροι να μην γνωρίζουν σχεδόν τίποτα γι'αυτό .

   Οι Σαρακατσαναίοι , είναι ένα κομμάτι των Ελλήνων , νομαδοποιμένες κυρίως , που κρατάνε ολοζώντανη την παράδοση της φυλής τους , και οι συνάξεις τους , και κάνουν πολλές , είναι μια ζωντανή εικόνα των εθίμων και παραδόσεών τους . Είχα την τύχη , πριν μερικά χρόνια , να παρευρεθώ σε μια τέτιοα σύναξη στην Πάρνηθα , προσκεκλημένος του Προέδρου των Σρακατσάνων της Αθήνας .

   Ήταν μια μαγευτική εκδήλωση , μια υπέροχη γιορτή , που έδινε στον επισκέπτη μια ..ζωντανή εικόνα της Σαρακατσάνικης ζωής . Όλοι , με τις καλοπεριποιημένες παραδοσιακές ενδυμασίες τους , έδειχναν να καμαρώνουν για την καταγωή τους , μικροί και μεγάλοι , και η φροντίδα τους για τους προσκεκλημένους τους ήταν μοναδική .

   Ήταν ένα όμορφο , γνήσια παραδοσιακό πανηγύρι τους , με όλα εκέινα τα στοιχεία που εμείς , δυστυχώς , απλά..νοσταλγούμε , αλλά δεν τα ..βλέπουμε . Ομαδικός ο χορός τους , ένας κύκλος πελώριος , μια παρέα , όλοι , και στη μέση το χοροστάσι , χωρίς τις δικές μας..παραγγεκιές και τα..κουτσαβακιλίκια , των μονίμων..τζαμπαχορευτών .

   Πέρα όμως απ' το..διασκεδαστικό κομμάτι , που ήταν πραγματικά ..παραδοσιακό , μου έκανε εντύπωση , το ενδιαφέρον που έδειχναν όλοι , για την.." διάσωση " των περίφημων στολών τους , αλλά και των διαφόρων οικιακών σκευών , μπακίρια διάφορα , κατσαρολικά παραδοσιάκά , που τα 'χαν σε πρώτη θέση , και βέβαια , ήταν ολοφάνερο πως όλοι τως νοιάζονταν να περισώσουν κάθε τι που παρέπεμπε στο παρελθόν τους .

   Και βέβαια , δεν είχαν ..Λαογραφικά μουσεία , για να τα..εκθέτουν , γιατί τα είχαν συνεχώς κοντά τους , μπροστά τους , ολοζώντανα .

   Το παραπάνω λοιπόν άρθρο , και η φωτογραφία , με γύρισαν και μένα πίσω στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια , που σε κάθε Εθνική μας γιορτή , πλημμύριζε το Λιδορίκι απ' τους τσολιάδες και τις ..Αμαλίες , και όχι με στολές..μαϊμού , απ' το εμπόριο , όοοχι βέβαια , όλα τα παιδιά , τότε , ντύνονταν με ντόπιες στολές , συγγενών , γειτόνων και φίλων . Προσωπικά π.χ είχα μόνιμα..καπαρώσει τη φουστανέλα , και όλα τα ..σχετικά της , του αείμνηστου Χαραλαμπογιώργου , που το σπίτι του είναι στη στροφή στου Καραβάνα το γεφύρι , αριστερά .

  Όσα χρόνια ήμουν στο σχολείο , και ντυνόμουνα τσολιάς , αυτή τη στολή φορούσα , με το ζιπούνι , τα..τσουράπια , το σελάχι , και όλα τα άλλα ..αξεσουάρ . Το ίδιο βέβαια έκαναν και τα άλλα παιδιά , το καθένα είχε τον..προμηθευτή του .

  Βέβαια με τα χρόνια , οι στολές και όχι μόνο , άρχισαν να..εξαφανίζονται , το ίδιο και τα μπακίρια , κακάβια , μπακράτσια , κατσαρόλες , όλα τα χαλκώματα γενικά , πήγαν στα Αθημαϊκά παλαιοπωλεία , ενώ για ανταλλάγματα δόθηκαν..κστσαρόλες αλουμινένιες , που ήταν και της...μόδας , και κάνα..δεκαρικάκι , έτσι για..χαρτζιλίκι , και ίσως , οι νοικοκυράδες να ευχαριστούσαν τους πλανόδιους που τα έπαιρναν , γιατί τους ..άδειαζαν τον τόπο ..

  Και έτσι λοιπόν , ήρθε κάποια μέρα που δεν απόμεινε τίποτα , εκτός από ελάχιστες στολές και ίσως και κάποια σκεύη . Κανένας μας δεν νοιάστηκε να σώσουμε την παραδοσιακή μας προίκα , την ταυτότητα του παρελθόντος μας , βέβαια , κάποιοι και..κάποιες , ίσω και να ντρέπονταν , και ακόμα να ντρέπονται , για τη..χωριάτικη καταγωγή τους .

   Αλλά και πρόσφατα , απ' όσα μας είπαν , όταν κατεδαφίστηκε το Πιτσαίϊκο σπίτι στο Αλωνάκι , ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ  ΠΑΛΙΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ , που μπορούσαν να γεμίσουν , όχι το ..έρμο μας Λαογραφικό μουσείο , αλλά δυο τέτοια . Το ίδιο είχε συμβεί και στην κατεδάφιση του Καππαίϊκου , απέναντι απ' τ' Αλωνάκι , που δωρήθηκε στην , τότε ,  Κοινότητά μας . Κι' αναρωτιέται κανείς , και με το δίκιο του , καλά κανένας δεν κατάλαβε το ..έγκλημα που γινόταν ; Κανένας ;

to Καπέικο 1950

  Το Καππαίϊκο σπίτι ..

img

  Το Πιτσαίϊκο , πρώτο δεξιά .

  Κι' αφού έγινα τα χίλια..μύρια λάθη , ήρθε το..περίφημο Λαογραφικό Μουσείο , που μάλλον κάθε αναφορά σ' αυτό , έχει γίνει πια....ανέκδοτο .

Λ.Μουσείο

Για ξεκαθάρισμα 061

Για ξεκαθάρισμα 063

Για ξεκαθάρισμα 065

   Και πως να μη γίνει ανέκδοτο , αφού εξελίχθηκε σε..ξέφραγη χωματερή , που δεν μπορείς ούτε καν να πλησιάσεις , μόνο τα ..γελάδια κυκλοφορούν εκεί , αφήνοντας , φυσικά , και τα επισκεπτήριά τους .

   Θυμάμαι , όταν τέλειωσάν οι εργασίες και διορίστηκε και το πρώτο..Διοικητικό Συμβούλιο...ΦΑΝΤΑΣΜΑ , ο..αρμόδιος Αντιδήμαρχος έβγαλε ...ΦΙΡΜΑΝΙ , προς τους..Λιδορικιώτες ..ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΟΥ , που ..ενημέρωνε , με το δικό του βέβαια ..τρόπο , πως θα γίνεται η διαδικασία ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΔΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΈΝΩΝ , που θα τα..εξετάζανε πρώτα , ΟΙ...ΕΙΔΙΚΟΙ , βλέπεις , και εφ' όσον ..ενέκριναν την καταλληλότητά τους , θα κάνενε τη χάρη στους ..δωρητές να τα παραλάβουν , όχι βέναια απ' τα σπίτια τους , όπως όφειλαν  , όοοχι βέβαια , αλλά σε στυλ..ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ  ΚΑΙ  ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ , εντέλλονταν να τα προσκομίσουν οι ..ίδιοι , άσχετα αν μπορούσαν ή όχι .

   Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα , γι' αυτό και κανένας δεν δίνει πια πράγματα στο Μουσείο , αφού βέβαια το βλέπουν χρόνια θεόκλειστο , και δεν βλέπουν και κανένα ενδιαφέρον από κανένα . Χρακτηριστικ΄σας αναφέρω , πως ο Σωτήρης Γιαλαμάς , που είναι πια υπερήλικας , έχει δυο , και περισσότερα ίσως χρόνια , που παρακαλάει να πάνε να πάρουν κάποια παλιά αξιόλογα πράγματα , φωτογραφικές μηχανές παλιές , με..τρίποδο ,΄αλά και άλλο υλικό για το Μουσείο , και κανένας δεν..ενφανίζεται , κανένας δεν ενδιαφέρεται .

   Αξίζει , αγαπημένοι μας φίλοι , να διαβάσετε εκέινη την περίφημη επιστολή..." διάταγμα " του Αντιδήμαρχου , για να καταλέβατε , που εμπιστευόμαστε τις τύχες του χωριού μας . Την επιστολή την είχαμε δημοσιεύσει , αν θυμάμαι καλά , αλλά θέλει πολλή ώρα ψάξιμο , μακάρι να την πετύχω , θα είναι για σας ...απόλαυση...

   Θα προσπαθήσουμε να την βρούμε και θα την δημοσιεύσουμε , έτσι για την..ιστορία , προς το παρόν όμως δείτε ένα σχετικό μας σχόλιο στις αρχές του 2010 , που δημοσιεύτηκε σε ..απάντηση των όσων έγραφε ο..Δημοτικός Παλμός , η Δημοτική εφημερίδα που γράφει ..ό,τι θέλει..και ό,τι , φυσικά , τους...βολεύει ..

6.1.10

ΠΑΛΜΟ..ΓΡΑΦΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

ΤΟ…ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΜΑΣ…ΜΟΥΣΕΙΟ !!!

   Το..είδαμε κι’αυτό , με τη..φωτογραφιούλα του , έτσι..με..κατάκλειστα τα..παραθυράκια του , καιρό τώρα , αλήθεια πόσο καιρό ..μαραζώνει το…έρμο ; Και ενώ..ο πάνσοφος λαός μας το λέει ο..τρυγόνης : Στου..κρεμασμένου το..σπίτι δεν μιλάνε γιά..σκοινί , εσείς αγαπητοί μας φίλοι τι..θέλατε τώρα να ..ξύσετε τις..παλιές..πληγές σας ;

   Βέβαια , καλά κανάτε και βάλατε τη…φωτογραφία , έστω και..με διπλοσφαλισμένα..πορτοπαράθυρα , τουλάχιστον , να δει ο..κόσμος το ΔΑΠΑΝΗΡΟ  ΣΑΣ  ΛΑΘΟΣ , το οπόίο φυσικά , πληρώνουμε όλοι οι Λιδορικιώτες  , αλλά δεν μας ..εξηγείτε..επαρκώς , που ακριβώς κολλάει το..όλον θέμα της..λειτουργίας ; Γιατί το..οικονομικόν..αορίστως και..ασαφώς δεν πολυ..λέει , δηλαδή τι θα γίνει άμα..κονομήσουμε τα..λεφτά ; Θα κάνουμε..αγιασμό και όλα θα..λειτουργήσουν ; Εδώ , αν είμαστε καλώς..πληροφορημένοι , έχουν προσληφθεί και κάποια , η..κάποιο άτομο , δεν είδαμε καμιά μέρα ν΄ανοιχτούν τα..παράθυρα , έτσι…γιά ν’ αεριστούν τα…εκθέματα , που πρόσφεραν και τώρα τα…ψάχνουν , κάποιοι χωριανοί μας ;

   Έχουμε , συγκεκριμένη καταγγελία , Λιδορικιώτη , ΠΩΣ  ΣΑΣ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ , ΔΥΟ  ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ…ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ , ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ , ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ..ΥΠΕΡΗΛΙΚΑΣ , ΚΑΙ ΤΟΥ..ΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ..ΦΕΡΕΙ …ΡΩΤΑΤΕ ΑΝ..ΜΠΟΡΕΙ ; ΚΑΙ ΣΤΟ  ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ, ΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΑ…ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ , βέβαια υπάρχει εκείνη η..περίφημη ανακοίνωσή σας , που..θυμίζει…ολίγον τι , ημερησία διαταγή Κέντρου..εκπαίδευσης..νεοσυλλέκτων ,  αμ..έτσι , αδέρφια δεν γίνονται , αυτές οι..δουλειές …ανοίξτε τις..πόρτες , και απ’ τις τόσες που..βολοδέρνουν , κάποιες..ας δραστηριοποιηθούν συγκεντρώνοντας τα διάφορα προσφερόμενα αντικείμενα , κι’ άμα ..πρώτα ο ..Θεός , τα..κονομήσουμε , ματαξαναβλέπουμε…

   Πάντως , θα πρέπει , κατά..βάθος , να παραδεχτείτε , πως είχαμε ΑΠΟΛΥΤΟ ..ΔΙΚΙΟ , ΌΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΊΣΑΜΕ ΤΟ  Λ.Μ ..ΔΑΠΑΝΗΡΟ…ΛΑΘΟΣ…

         ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΟ….σας ..τιμά αυτό..

Η ..περιήγηση , αδέρφια…συνεχίζεται….

         Να  περνάτε όλοι σας καλά……Κ.-

No comments: