22.12.10

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ..

 

Ξεκαθάρισμα 170

  Η χειμερινή ..Εθνική μας  ερημιά ...

 

             " Η   ΕΤΗΣΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΑ...ΝΑΡΚΗ "

  Πολλά τηλεφωνήματα δεχθήκαμε αυτές τις μέρες , αγαπημένοι μας φίλοι , για ευχές λόγω των εορτών , κάποια όμως από αυτά , ήταν..φωνές παραπονεμένες , για την " πλήρη και ..απόλυτη " εγκατάλειψη του χωριού μας , που βγαίνοντας ο...Αύγουστος , μπαίνει σε χειμερία  νάρκη .

   Θα μας πείτε , και τι μπορεί να γίνει ; Πως θ' αλλάξουμε μια κατάσταση από ..χρόνια διαμορφωμένη ; Υπάρχει κάποια λύση ; Πάντα , σε όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις , αγαπημένοι μας φίλοι , και στο πρόβλημα αυτό υπάρχουν , και μάλιστα λύσεις που " εξαρτώνται " καθαρά από εμάς .

   Πήγαμε πριν μια βδομάδα στο χωριό μας , σε ..προεορτική περίοδο , και απογοητευτήκαμε , απόλυτη ερημιά , και βέβαια δεν υπάρχουν προοπτικές για κάτι καλύτερο , με το οικονομικό ..χάλι που υπάρχει , αλλά και πέρυσι και πρόπερσι , πάλι η ίδια κατάσταση υπήρχε , που σημαίνει πως δεν φταίει μόνο η κρίση , υπάρχουν και άλλοι πολλοί και διάφοροι λόγοι .

   Πριν καιρό , εκφράζοντας το προσωπικό μας παράπονο , είχαμε αναφερθεί , με ..ζήλεια ..πραγματικά , στις εντυπώσεις μας από επίσκεψη , κάποιο Σαββατοκύριακο , στην πατρίδα της συζύγου μου , τα Λαγκάδια - Γορτυνίας , που είναι πάνω- κάτω σαν το Λιδορίκι . Άλλη νοοτροπία , άλλη αντιμετώπιση των επισκεπτών και άλλη συμπεριφορά των εν..Αθήναις συλλόγων των Λαγκαδινών .

   Κάθε Σαββατοκύριακο , χειμώνα καλοκάιρι , οι Λαγκαδινοί , με ένα, δύο , τρία ..λεωφορεία , δίνουν " βροντερό  παρών " στην πατρίδα τους , όπου βέβαια υπάρχουν και οι..ανάλογες προϋποθέσεις , φαγητό , ύπνος κλπ . Ακόμα η περισσότερες εκδηλώσεις των Συλλόγων , ΓΙΝΟΝΤΑΙ  ΣΤΑ  ΛΑΓΚΑΔΙΑ , μάλιστα στον τόπο τους , στην πατρίδα τους , κάτι που , δυστυχώς , δεν συμβαίνει σε μας , και δεν αναφέρομαι μόνο στις ..διάφορες πίτες , τα ..τσάγια και τα διάφορα απογευματινά , όοοχι , παρότι θα' πρεπε κάποια από  αυτά να γίνονται στο Λιδορίκι , αλλά φίλος οργισμένος μας ανέφερε τηλεφωνικά , για την περίφημη " βράβευση " των επιτυχόντων πέρυσι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ , και η οποία γίνεται κάθε χρόνο , αν δεν κάνουμε λάθος .

   Αυτή λοιπόν η εκδήλωση γιατί γίνεται στην Αθήνα ; Πρώτα - πρώτα , είναι τελείως ...αντιδεοντολογικό , να καλείς κάποιους στο σπίτι σου να τους βραβεύσεις , κουβαλώντας τους απ' την άλλη άκρη . Θα υπήρχε ωραιότερο πράγμα απ' το να γίνει αυτή η εκδήλωση στο Λιδορίκι ; Να δημιουργηθεί και κάποια..κίνηση στο χωριό , όοοχι , προς ..Θεού , για να δουλέψουν τα μαγαζιά , όοοχι , αυτά δουλεύουν και πολύ-πολύ καλά μάλιστα , παρότι δεν έχουν δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής στο χωριό μας , αφού κατάφεραν , με την , αδικαιολόγητη  , για μας , εμμονή τους  να μη δουλεύουν καθημερινές μεσημέρια , να πάψουν ξένοι να επισκέπτονται το χωριό μας αφού δεν βρίσκουν να φάνε , αλλά και να δοθεί η ικανοποίηση , στους μονίμως διαμένοντες στο Λιδορίκι  χωριανούς μας , πως δεν τους  έχουμε  μόνο για να μας καλοδέχονται το καλοκαίρι , εκείνες τις 3-4 μέρες που πάμε , και να μας..φιλοξενούν περιποιητικά ..

   Βέβαια , ο φίλος μας προχωράει και σε..αιτιολόγηση , της πραγματοποίησης στην Άθήνα όλων των εκδηλώσεων , πλην των ....τριών ..Π , ( Πολιτιστικού..Παραδοσιακού..Πανηγυριού ) , κάτι που δεν είναι βέβαια΄και..." μυστικό " , αφού όλοι γνωρίζουμε πολύ-πολύ καλά , τον τρόπο σκέψης αλλά και ..λειτουργίας των συλλόγων μας .

   Τέλος πάντων , πολλά θα πρέπει να μπουν στη σωστή τους θέση και πρώτα απ' όλα , θα πρέπει να " οριοθετηθούν " οι..υποχρεώσεις και οι " αρμοδιότητες " των μη εδρευόντων στο χωριό μας , συλλόγων , καθώς και τα " διακιώματά " τους στα εις Λιδορίκιον τεκταινόμενα , διότι δεν μπορεί να είμαστε και " με τον..χωροφύλαξ αλλά και με τον ..αστυφύλαξ " ..

   Τελειώνοντας , θα προτείναμε , για το καλό , πάντα , του παραμελημένου για χρόνια χωριού μας , να αρχίσουμε όλοι μας να σκεφτόμαστε το συμφέρον του Λιδορικιού και όχι..των..συλλόγων και το  προσωπικό μας . Επίσης , θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους που μας έστειλαν τις ευχές τους και την αγάπη τους , αντευχόμενοι τα καλύτερα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους , και κάτι ακόμα , την επόμενη εκδήλωσή τους , να την προγραμματίσουν για το χωριό μας ..

                Καλό  σας  βράδυ , να περνάτε καλά

             Απ' το " Λιδορίκι " με  αγάπη .....Κ.-

No comments: