26.12.10

ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ !!

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ...ΧΡΟΝΟ


ΠΑΙΔΕΙΑ , Ο ΕΛΛΗΝ..ΒΑΡΕΩΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Περνώντας οι γιορτάδες , αγαπημένοι μας φίλοι , και ..τελειώνοντας οι σχολικές διακοπές , αναμενόμενες είναι οι..συνηθισμένες πια , καταλήψεις , Σχολείων και Πανεπιστημίων , με τα γνωστά αποτελέσματα .

Το γιατί γίνονται οι " καταλείψεις " , που κακώς-κάκιστα , κατά την ταπεινή μας γνώμη γίνονται , και μάλίστα για τους λόγους που γίνονται αλλά και για τον τρόπο που γίνονται .

Βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν στην παιδεία μας σήμερα , και στα Σχολεία μας , βεβαίως..βεβαίως , άθελά μας ο νους γύρισε σε χρόνια παλιότερα , τότε που οι σπουδές , ακόμα και το Γυμνάσιο , ήταν πολυτέλεια ακριβή , και φυσικά όχι..προσιτή στον..." πάσα ..ένα " , όπως λέγαμε παλιότερα και στο χωριό μας .

15

Χιλιο..χαρακωμένος ο .." έρμος " μαυροπίνακας , τα παιδιά στοιβαγμένα τρία και τέσσερα , στο κάθε θρανίο , κι' η " παγερή " ξυλόσομπα στο κέντρο της αίθουσας , για να..σπάει την παγωνιά , συνηθισμένη εικόνα σχολείου μέχρι και πριν λίγα χρόνια ..

14

Εδώ τα θρανία είναι.." εξαθέσια " και απ' τα ρούχα που φοράνε παιδιά και δάσκαλος , καταλαβαίνετε πόσο ...ζεστά είναι μέσα στην αίθουσα , που απ' ό,τι , τουλάχιστον , βλέπουμε στερείται.." κεντρικής " ...ξυλόσομπας . Η φωτογραφία είναι βγαλμένη στα 1952 !! Αξίζει να προσέξετε το...βλέμμα του δασκάλου , αλλά και τα..δεμένα χέρια των παιδιών ..

13

Σχολείο Καναλίων Βόλου , σωτήριον έτος 1949 . Κάθε απόπειρα περιγραφής ..είναι μάταιη , η φωτογραφία μιλάει μόνη της , και μάλιστα..πολύ..πολύ ...

12

Τα ίδια και χειρότερα και σε άλλα Σχολεία , εδώ εκτός από παπούτσια , που ήταν ..πραγματικά πολυτέλεια , λείπουν και τα βιβλία , υπάρχει ένα βιβλίο κάθε δύο παιδιά .

Δεν είναι άγνωστες οι παραπάνω φωτογραφίες , όχι βέβαια , παρόμοιες θα υπάρχουν κι' από Δωρικά σχολεία , την ίδια εποχή , αλλά αναρωτιόμαστε , πόσα απ' τα παιδάκια αυτά , που είχαν τις ικανότητες για να σπουδάσουν , τέλειωσαν κάποιο..Δημοτικό και μέχρις εκεί...

Βέβαια , τότε δεν υπήρχαν οι.." κατάλληλοι καθοδηγητές " να τα βάλουν στον σωστό δρόμο των...καταλήψεων κλπ..κλπ ενώ τώρα ...

Έχουμε και άλλες , παρόμοιες , φωτογραφίες στη διάθεσή μας , αλλά και αύριο μέρα είναι...

Καλό σας ξημέρωμα

Απ' το " Λιδωρίκι " με αγάπη......Κ.-

No comments: