17.12.10

ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ : " ΟΙ ΚΑΠΠΑΙΟΙ " .

 

   Σε συνέχεια της επιστολής του αξέχαστου Ηλία Κάππου , σχετικά με τον παππού του Αλέξη  Κάππο , ένας άλλος απόγονος των Καππαίων , ο Γιάννης Α. Κάππος , με την παρακάτω επιστολή του συμπλήρωσε κάποια άγνωστα στοιχεία για τους προγόνους του . Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο " Λιδωρίκι " , το Νοέμβριο του 1982 , αριθ.φυλ 12 .

   Αγαπητέ Γιώργο ,

                                Από αφορμή το γράμμα του συγγενούς μου Ηλία Κάππου , σεβαστού γέροντα τώρα , σκέφτηκα και εγώ να γράψω δυο λόγια , για τους Καππαίους . Όχι με το σκοπό μιας κάποιας προβολής και δημοσιότητας , αλλά γιατί θεωρώ χρήσιμο , να γίνει γνωστό ευρύτερα κάθε γεγονός που συνδέεται με την ιστορία του τόπου και , ειδικότερα , τον αγώνα της ανεξαρτησίας . άλλωστε και η εφημερίδα σου ασχολείται με τέτοια θέματα και εσύ , προσωπικά , μ' επιτυχία διατρίβεις στην ιστορία του τόπου .

   Πραγματικά , ο Γιάννης Κάππος ή Καππογιαννάκης , ήταν αδελφός του Αλέξη Κάππου ή Καππαλέξη και βέβαια πολέμησαν και οι δύο στον αγώνα της ανεξαρτησίας . Ήρθαν , πριν το 1821 , στη Ρούμελη , από την Ήπειρο ( ίσως από το Σούλι , ύστερα από διωγμούς του Αλή Πασά ) , σαν χωριστή ομάδα , με δικό της καπετάνιο , το μεγαλύτερο και είχαν προσωνύμιο " Καππογιωργαίοι " , ακολούθησαν το Σκαλτσά ή Σκαλτσοδήμο και πολέμησαν στη Ρούμελη , στο Χάνι και αλλού .

   Για τον Γιάννη Κάππο , τον προπάππο μου , σου στέλνω , εσώκλειστα , το Δίπλωμα του Όθωνα , απ' υτο οποίο φαίνεται ότι , του απονέμεται το χαλκούν αριστείον , για την συμμετοχή του , στον , υπέρ της ανεξαρτησίας  της Ελλάδος , αγώνα . Πρόκειται για ντοκουμέντο που βρέθηκε , χωμένο στα αρχεία της οικογένειάς μας .

   Είναι γνωστό ακόμη , από διηγήσεις παλαιών , που διατηρήθηκαν από στόμα σε στόμα , ότι , και ύστερα από την Επανάσταση , ο Καππογιαννάκης κι΄ο Καππαλέξης , εγκαταστάθηκαν , μόνιμα , πλέον στο Λιδωρίκι , και ότι σαν αγωνιστές - κάπως αργά βέβαια , έπειτα από τους αγώνες του Μακρυγιάννη - αποκαταστάθηκαν , με παραχώρηση γαιών και ιδιοκτησίας , που ανήκαν πριν στους Τούρκους .

                           Με πολλή  εκτίμηση

                        Γιάννης Α . Κάππος

                           τ. Νομάρχης

                            Δικηγόρος

No comments: