Παιχνίδια με τις συμβάσεις και μαχαίρι στους μισθούς
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ
Αλαλούμ με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, και μέτρα - φωτιά για τις ΔΕΚΟ προέκυψαν από τα παζάρια κυβέρνησης - Τρόικας. Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη με τις δηλώσεις για «σχεδόν συμφωνία με την Τρόικα», επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα, κάνοντας λόγο για «διαρκείς διαβουλεύσεις με την Τρόικα» και ειδικότερα για το θέμα της επέκτασης των επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Μόνο αν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα μπορούν να συναφθούν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο και το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.
Ερωτηθείσα τι θα γίνει σε περίπτωση που το οικείο συνδικάτο διαφωνήσει με τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης, απάντησε πως τότε θα ισχύει η κλαδική σύμβαση.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία των σχετικών διατάξεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, «πάτωμα» για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Παράλληλα, μπαίνει μαχαίρι στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εφόσον αυτές υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ (μικτά) και ανώτατος μισθός 4.000 ευρώ (μικτά) το μήνα (πλην Προέδρων, Διοικητών και Δ. Συμβούλων).
Παράλληλα μειώσεις αποδοχών 10% θα υποστούν και οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος «περιποίησης πελατείας» και ακύρωση 700 προσλήψεων.
Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 11% στο 13% (με μετάταξη φαρμάκων και ξενοδοχείων στο 6,5%)
Μειώνονται τα τέλη ταξινόμησης στα Ι.Χ.
Η μείωση των τελών θα γίνεται σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου το οποίο θα έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως 31.12.1998.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ανοικτό παραμένει το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς η εισήγηση της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή από την Τρόικα.
Η υπουργός σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο, σημείωσε «ότι μόνο αν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα μπορούν να συναφθούν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία των σχετικών διατάξεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, «πάτωμα» για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Στο πλαίσιο των ΕΕΣΣΕ, είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και να προσδιορίζεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, διάρκεια εφαρμογής, περιλαμβανομένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
* Λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα, οι ΕΕΣΣΕ δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
* Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, όπου αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.
* Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.
* Επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις) στους 36 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.
* Ρυθμίζεται για πρώτη φορά με νόμο η δοκιμαστική περίοδος εργασίας, στο πλαίσιο της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η δοκιμαστική περίοδος θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, και η σύμβασή εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη κάτι άλλο.
* Επανακαθορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 μήνες έως 24 μήνες, σε ένα μήνα. Σε περίπτωση μη προειδοποίησης, τότε προβλέπεται αποζημίωση απόλυσης ενός μηνός.
Φορολογικά μέτρα
* Αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%.
* Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το σήμερα ισχύον 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.
* Αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
* Απλοποίηση του συστήματος διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με την κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.
* Μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση.
* Παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών ταξινόμησης και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεσαίας εργοστασιακής αξίας.
* Μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και την αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.
ΔΕΚΟ
* Θέσπιση (από 1/1/2011) ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα (μικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Εξαιρούνται Πρόεδροι, Διοικητές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι (για τους οποίους ισχύει το πλαφόν που είχε οριστεί με τον νόμο 3833/2010). Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.
* Μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα (μικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά προοδευτικά (ξεκινώντας από οριακές μειώσεις στις αποδοχές και φτάνοντας στη μέγιστη μείωση του 10%) σε περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Μόνο 11% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ έχουν μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω από 1.800 ευρώ.
* Σε επίπεδο φορέα, θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακής εργασίας, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες μέρες. Η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει τους υπαλλήλους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα κατανείμει τις αμοιβές.
* Μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου 25%.
Προσλήψεις
* Καθολική εφαρμογή του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά 5 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.
* Ποσμετρούνται ως προσλήψεις οι τυχόν μετατάξεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο στενό δημόσιο τομέα (π.χ. από δημόσιες επιχείρησεις σε αναδιάρθρωση προς την κεντρική κυβέρνηση).
* Μειώνονται για το 2011 κατά 15% σε σχέση με το 2010 οι συμβάσεις προσωπικού με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου.
Αγροτική Τράπεζα
* Οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα "περιποίησης πελατείας" καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων.
* Ακυρώνονται οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό και καταργούνται οι κενές θέσεις.
* Οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του ταμείου.
Διοικητικές αλλαγές - Ληξιπρόθεσμες οφειλές
* Ρύθμιση θεμάτων επείγοντος χαρακτήρα διοικητικής και οργανωτικής φύσεων στο υπουργείο Οικονομικών που προέκυψαν από τη "διάσπαση" του πρώην υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (π.χ. αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, υπαγωγή υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση Διοικητικού της ΓΓ Φορολογίας).
* Εκκαθάριση αρχείου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, με τη διαγραφή των οφειλών ανεπίδεκτων εισπράξεως.
* Ρύθμιση θεμάτων μισθοδοσίας μέχρι τον Απρίλιο του 2011 του προσωπικού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που μετατάσσεται στις Περιφέρειες ή στους Καλλικρατικούς Δήμους από 1η Ιανουαρίου 2011.
* Ρύθμιση θεμάτων ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των οργάνων της.
Σε βαρύ κλίμα το Υπουργικό Συμβούλιο
Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας το «πράσινο φως» στις δραματικές αλλαγές στα εργασιακά, που κυριάρχησαν στην «ατζέντα» της συνεδρίασης. Η «γραμμή» της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα αυτό φάνηκε από την αρχή όχι μόνο ότι ήταν ειλημμένη αλλά και «μπετοναρισμένη», γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την απόλυτη σύμπνοια που σύμφωνα με τις πληροφορίες, για πρώτη φορά σε αυτό το βαθμό, παρατηρήθηκε ανάμεσα στους Λούκα Κατσέλη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τα λοιπά μέλη του κυβερνητικού οργάνου εμφανίστηκαν αμήχανα, είτε να αποφεύγουν να πάρουν θέση, είτε να διατυπώνουν ενστάσεις, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν και ουσιαστικό πρόβλημα στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επιφυλάξεις για σημεία του εν λόγω νομοσχεδίου εξέφρασαν οι υπουργοί Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Μπεγλίτης και Φώφη Γεννηματά. Απεναντίας απέφυγαν να εκφράσουν άποψη, θετική ή αρνητική, οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Γ. Ραγκούσης, Θ. Πάγκαλος, Π. Γερουλάνος, Δ. Δρούτσας και Χρ. Παπουτσής, ενώ απών ήταν από τη συνεδρίαση ο Ευ. Βενιζέλος. Αξιοσημείωτη ήταν η στάση που κράτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιχείρησε να προστατέψει την προσωπική του εικόνα από το «καυτό» αυτό ζήτημα, που προκαλεί έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, αφήνοντας τους αρμόδιους υπουργούς να... βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη συνεχή φορά σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να κάνει έστω και νύξη για... την ταμπακιέρα, παρά την κρισιμότητα των περιστάσεων. Απεναντίας, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη διαφθορά, με αφορμή την σχετική Παγκόσμια Ημέρα! Στα εργασιακά αναφέρθηκε μόνο επιγραμματικά ο κ. Παπανδρέου λέγοντας: «Θα συζητήσουμε επίσης ένα επείγον πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει πολλές διατάξεις που πρέπει να ισχύσουν από την 1η Γενάρη και αφορά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις αυξομειώσεις του ΦΠΑ έως και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των ΔΕΚΟ έως και τις αναγκαίες αλλαγές στη ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων». Σε άλλο σημείο φέρεται να πέταξε το «μπαλάκι» στο συνδικαλιστικό κίνημα, λέγοντας μάλιστα πως «αποτελεί πρόκληση και για το συνδικαλιστικό κίνημα, να τοποθετηθεί σχετικά με τις νέες μορφές των εργασιακών σχέσεων προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας».
ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ Η Ν.Δ.
Αντίθετη με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή προκύπτει από το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις συμβάσεις εργασίας, δηλώνει η Ν.Δ. Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, "η Ν.Δ. συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Άλλωστε, ακόμη και η "Τρόικα" αναγνωρίζει ότι "τα σπασμένα" της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να τα πληρώνουν οι συντάξεις και οι μισθοί του ελληνικού λαού". Πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας θα προέλθει από τη μείωση της φορολογίας και από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας".
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή:
1. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Σεπτέμβριο του 2010, που δείχνουν και νέα αύξηση της ανεργίας, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει, έστω και τώρα, πολιτική, και
2. Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, επιβεβαιώνοντας απόλυτα ό,τι υποστηρίζει και η Ν.Δ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων δανεισμού οφείλεται στην εκτίμηση - πρόβλεψη από την ελληνική πλευρά (δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου) ότι το έλλειμμα θα έφτανε στο 12,7% του ΑΕΠ.
Οι ΔΕΚΟ βούλιαξαν την Ελλάδα!..
Η αναδιάρθρωση και το νοικοκύρεμα των ασύδοτων και βαριά ζημιογόνων ΔΕΚΟ κυριαρχούν τώρα στην επικαιρότητα… Και η κοινή γνώμη μένει κατάπληκτη (και οργισμένη) από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα!..
ΟΛΕΣ οι οδυνηρές αποφάσεις της κυβέρνησης –το κόμμα της οποίας κυρίως ευθύνεται και για τη δημιουργία των αμέτρητων Οργανισμών και για τα σκάνδαλα στα οποία αυτοί πνίγονται– κυμαίνονται στο δίλημμα «ψαλίδι ή λουκέτο»; (Ή και στα δύο;).
***
ΩΣΤΟΣΟ ο παραλογισμός κυριαρχεί και σ’ αυτό το μεγάλο ελληνικό πρόβλημα.
Προκλητικότερο παράδειγμα ο ΟΣΕ και οι Κρατικές Συγκοινωνίες. Στον ΟΣΕ λ.χ, ενώ ο Οργανισμός έχει φορτώσει στον Ελληνα φορολογούμενο έντεκα (11) δισ. ευρώ και εξακολουθεί να του φορτώνει 2–3 εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα, οι εργατοπατέρες του κάνουν τη μία απεργία μετά την άλλη με το εξωφρενικό τους αίτημα «μην αγγίζετε τον ΟΣΕ»!!! (Κι εσείς, κορόιδα φορολογούμενοι, εξακολουθήστε να πληρώνετε τα τεράστια ελλείμματα!!!).
***
ΣΤΟ σημείο αυτό επιτρέψτε μου να παραθέσω ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία.
* 1,7 δισ. ευρώ ήταν το έλλειμμα του 2009 μόνο στις ΔΕΚΟ Συγκοινωνιών! Οσο δηλαδή εξοικονομήθηκε από την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού!.. Το δε 2010 το ποσό αυτό ανέβηκε ακόμα κατά ΕΝΑ δισ. ευρώ!!!
* ΣΤΙΣ 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ ο μέσος ετήσιος μισθός το 2009 ήταν πάνω από 40.000 ευρώ!.. Δηλαδή υψηλότερος κατά 40% από τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα και διπλάσιος από τον Ιδιωτικό!
* Οι συγκοινωνιακοί φορείς είχαν το 2009 έσοδα 898 εκατ. ευρώ και τα έξοδά τους ήταν 2,2 εκατ. ευρώ!!!
κ.λπ. κ.λπ.
***
ΝΑ σας θυμίσω μόνο ότι όταν οι Αστικές Συγκοινωνίες ήταν σε ιδιώτες, το κράτος εισέπραττε αρκετά…
…Οταν όμως ο Παπανδρεϊσμός, με όργανά του τους Κολλάδες τις κρατικοποίησε, φθάσαμε να πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι 2,2 δισ. ευρώ!..
***
ΕΙΝΑΙ επιβεβλημένα, λοιπόν, τα όποια μέτρα νοικοκυρέματος των σπάταλων ΔΕΚΟ, που μεταβλήθηκαν σε βιλαέτια κομμάτων και πολιτικών!..
Αυτό όμως έπρεπε να γίνει πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση…
Αλλά καμιά κυβέρνηση δεν το τόλμησε!..
adesmeytos
Με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος
Σε θέσεις μάχης για την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή
- (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος αρχίζει το μεσημέρι της Δευτέρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης. Σε θέσεις μάχης η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Στάση εργασίας (12:00 - 15:00) στην Αττική την Τρίτη από την ΓΣΕΕ. Γενική απεργία την Τετάρτη.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο, με την εισαγωγή επιχειρησιακών συμβάσεων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλαγές και περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και φορολογικά μέτρα.
Υπεραμύνεται του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση
Την Παρασκευή, απαντώντας σε επικαιρη ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Είμαστε σε δύσκολο περιβάλλον και έχουμε σκληρές μάχες να δώσουμε. Όμως έχουμε μπροστά μας μία επιλογή: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν. Δικό μας πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση της δουλειάς, ώστε περνώντας το τούνελ να μπορέσουμε, έχοντας τις μικρότερες απώλειες, να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη».
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης δήλωσε πως το πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και μένουν ανοιχτά κάποια τεχνικά ζητήματα.
Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε πως οι βασικές επιτυχίες της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν ανατρέπονται. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ, την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, ενώ μίλησε για περιορισμό στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων όπου υπάρχει ανάγκη.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας. Παραδέχθηκε, δε, ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων έχει ήδη επέλθει με την υπογραφή του Μνημονίου και πως η κυβέρνηση έκανε τη διαπραγμάτευση, προσπαθώντας να επιφέρει κάποιες βελτιώσεις.
«Προσωρινές και με συγκεκριμένο σκοπό» για τη διάσωση και αναμόρφωση της χώρας χαρακτήρισε τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης.
Βολές από την Αντιπολίτευση
Η Αντιπολίτευση επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο, που επιφέρει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καταδεικνύοντας τη στάση που θα τηρήσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η Αντιπολίτευση κάνει λόγο για «καθεστώς εργασιακής ζούγκλας», για «χατίρια στους εργοδότες μετά από συνεννόηση», καθώς και για «ψευδείς δηλώσεις περί σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς μίλησε για «βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που -αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως- αλλάζει χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».
Η Αλ.Παπαρήγα τόνισε στη Βουλή ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα».
Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ επισημαίνει: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην περαιτέρω μείωση των μισθών. Οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεννοηθούν με τους εργαζόμενους ώστε να λαμβάνουν ένα μέρος του μισθού τους σε μετοχές, διασφαλίζοντας έτσι όλοι μαζί την επιβίωση των επιχειρήσεων».
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «παραβίαση κάθε κανόνα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, καθώς κάθε φορά που θέλει να περάσει αντιλαϊκά μέτρα ενεργοποιεί τη διαδικασία του κατ' επείγοντος».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλης δήλωσε: «Δυστυχώς δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε. Είμαστε αντίπαλοι, είμαστε απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Η κοινωνία τεμαχίζεται».
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ισοπεδωτική λογική, καθώς και για το ότι η κυβέρνηση «πηγαίνει πάντοτε στα εύκολα».
Κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα
Τρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 την Τρίτη και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 13:00 στο Σύνταγμα αποφάσισε η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη όλους τους εργαζόμενους στις μεταφορές, τις τράπεζες, τους συνταξιούχους και τους σπουδαστές, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 14:00 στην Ομόνοια.
Γενική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11:00 από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Ακομα, η ΟΤΟΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στις τράπεζες, την Τρίτη και την Τετάρτη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις την Τρίτη στις 13:00 στο Σύνταγμα και την Τετάρτη στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment