Την Τετάρτη κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία - Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι ιδιοκτήτες φαρμακείων
Δεν βρήκαν ...φάρμακο για συμφωνία
Τα «έσπασαν» Λοβέρδος-φαρμακοποιοί
Τελευταία ενημέρωση: 16:52 Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011
Σε πλήρη ρήξη ήρθε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους αντιπροσώπους των φαρμακοποιών, κατά την σημερινή συνάντηση που είχαν. «Κόκκινο» πανί αποτέλεσαν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, που θα συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Κατά τη συνάντησή του με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο υπουργός ανακοίνωσε τις τελικές ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, κατόπιν συνεννόησης που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:
- - Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.
- - Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000
- - Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο - Δευτέρα - Τετάρτη.
- - Η έκπτωση μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 4,5%. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%), ενώ τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
- - Επιτρέπονται οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί / εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα δύο σημεία που αποτελούσαν την "κόκκινη" γραμμή τους, τη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου και το ελεύθερο ωράριο.
Όπως τόνισαν, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα ώστε να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού, τόνισαν ότι το υπουργείο δεν τους σεβάστηκε.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Πρότεινε δε να προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά ανακοίνωσε το κλείσιμο των φαρμακείων του Πειραιά τη Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου, ως αντίδραση στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. Στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται ότι η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών οδηγεί σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνει τους φαρμακοποιούς.
Το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εκτός από την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ένταξη στο ΕΣΥ των μονάδων υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλιση, η μετατροπή του ΟΠΑΔ σε Ταμείο, το νέο καθεστώς προμηθειών, η μεταφορά του καθορισμού της τιμής των φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας και η μείωση του κέρδους των φαρμακαποθηκών.
Εκτός από τη Βουλή το σχέδιο νόμου θα δοθεί και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Ελευθεροτυπία
Πρόωρες εκλογές με λίστα προβλέπουν όλοι!
Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ
«Φουντώνουν» τα σενάρια, που προέρχονται από διάφορες πλευρές, για πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη και μάλιστα πριν από τις 4 Απριλίου, προκειμένου αυτές να γίνουν με λίστα. Στη Ν.Δ., τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και στελέχη του κόμματος θεωρούν πολύ πιθανή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, λόγω της αδυναμίας του Γιώργου Παπανδρέου να συνεχίσει την εφαρμογή του Μνημονίου, δηλώνοντας πάντως απόλυτα έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης «φουλάρουν» τις μηχανές τους και κινητοποιούν το σύνολο των στελεχών τους, ώστε να μην αιφνιδιαστούν από τυχόν απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πιο πρόσφατη αναφορά στο θέμα είναι αυτή της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε προχθές πιθανό το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών τον Απρίλιο.
Παρόλο που η κυβέρνηση κάνει λόγο για «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», στη Ρηγίλλης παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα επικοινωνιακά -όπως λένε- παιχνίδια του πρωθυπουργού, που λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί εξαιτίας της οικονομικής του πολιτικής, προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει το «φιλολαϊκό» προφίλ του. Δεν είναι τυχαίες, συνεχίζουν στη Ν.Δ., η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, καθώς και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από τη χώρα μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε πανηγυρικά στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως κατέδειξε και από τον πρόσφατο ανασχηματισμό στους τομείς και τις γραμματείες της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας μάλιστα το νέο σχήμα «εκλογών και πανστρατιάς», έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να βρίσκονται άπαντες στο κόμμα σε εγρήγορση. Το ενδεχόμενο των εκλογών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διατύπωσαν και δημοσίως χθες δύο βουλευτές της Ν.Δ. και μέλη της «σκιώδους κυβέρνησης», ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Κώστας Γκιουλέκας. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των πραγμάτων να θελήσει να προσφύγει σε νωπή λαϊκή ετυμηγορία. Και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και την προσεχή άνοιξη», δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος (real fm), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Γκιουλέκας, που εκτίμησε, μέσω του «Αθήνα 9.84», πως «είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ανατροπές, δηλαδή πολύ πιθανό να προσφύγει η κυβέρνηση στις κάλπες».
adesmeytos
AΠΟΨΗ..
Κατά καιρούς έχει αποδειχθεί ότι όταν το ελληνικό έθνος φθάνει στο χείλος της αβύσσου, μια μαγική δύναμη, ως από μηχανής θεός, κάνει την εμφάνισή της και το καθοδηγεί ξανά προς τη δόξα... Αλήθεια, γιατί όμως θα πρέπει να αγγίζουμε πάτο για να αποδεχθούμε ότι μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες και να συμφωνήσουμε σε πέντε βασικά πράγματα; Χρόνια τώρα, όλοι συζητούν για τη διαφθορά στο Δημόσιο και όχι μόνον. Για την αδιαφάνεια από την οποία καλύπτονται πολλά από τα πεπραγμένα του δημόσιου τομέα.
Θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονο κράτος. Σε κανέναν δεν αρέσει ο χαρακτηρισμός «ψωροκώσταινα». Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα για να ξεφύγουμε από το παρελθόν. Χθες με το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών φάνηκε αχτίδα φωτός. Παπανδρέου και Σαμαράς βγήκαν και είπαν ότι συμφώνησαν. Οπου συμφώνησαν.
Ηταν θετικό το γεγονός ότι υπήρξε συναίνεση. Και μακάρι σε μεγάλα θέματα να υπάρχουν κοινές αποφάσεις. Χρειάζεται ο ελληνικός λαός πολιτικές συμφωνίες σε μεγάλα ζητήματα όπου κρίνεται το μέλλον του.
Οξύμωρο σχήμα στη χθεσινή ατμόσφαιρα ο «αδιάφθορος» Ν. Ρόβλιας, ο οποίος επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ο «εισαγγελέας του ΠΑΣΟΚ» για τα σκάνδαλα. Κι επειδή η ζωή κάνει κύκλους, ο υφυπουργός Εσωτερικών βρέθηκε μπλεγμένος σε ρουσφέτια.
Λίγες μόνον ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του με σημαία τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την καταπολέμηση της διαφθοράς, απεδείχθη ανακόλουθος. Η αναγκαστική «παραίτησή» του ήταν αναγκαία για μια κυβέρνηση που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τις εκατό μέρες της.
e-typos
Κατατέθηκε στη Χάγη το αίτημα της Ελλάδας για το Δίστομο
Τελευταία ενημέρωση: 13:57 Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011
Mία ημέρα προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία κατέθεσε η Ελλάδα το αίτημά της, για να παραστεί στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η Γερμανία προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου.
Αντικείμενο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, πληρεξούσιος της οποίας ορίσθηκε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, είναι να παρέμβει στη δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας που εκκρεμεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλείται να διαπιστώσει την παραβίαση από την πλευρά της Ιταλίας της υποχρέωσής της, όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίσει το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.
Με το αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να παρέμβει στη διαδικασία προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ετεροδικίας Κράτους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με σκοπό τη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το αίτημα της Ελλάδας θα εξετασθεί από το Δικαστήριο της Χάγης εντός του προσεχούς διαστήματος και εφόσον κριθεί παραδεκτό θα μπορέσει να εκθέσει τα επιχειρήματά της.
Εν τω μεταξύ με χθεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε επικαλέστηκε το προνόμιο της ετεροδικίας και ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν “έχει κατανόηση” για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης.
Διαξιφισμοί Δρούτσα - Λαφαζάνη στη Βουλή, για τις γερμανικές αποζημιώσεις
«Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν παραιτείται από αυτό», είπε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Αναφερόμενος στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση με τεράστιο συμβολισμό, που αποτελεί δικαίωση στους μακροχρόνιους αγώνες των Ελλήνων. «Ωστόσο, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στο ανθρωπιστικό και ιστορικό αυτό ζήτημα, γιατί αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή της ψυχή του Έλληνα. Διότι η Ελλάδα βγήκε γονατισμένη από την Κατοχή και είναι φυσικό να ζητάει δικαίωση. Το ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό όσον καιρό πάρει», τόνισε ο Δημήτρης Δρούτσας.
Στα ερωτήματα που του απηύθυνε ο Π. Λαφαζάνης γιατί υπήρξε αυτή η υπέρμετρη καθυστέρηση όσον αφορά στην προσφυγή στη Χάγη, γιατί έπρεπε το θέμα να παραμείνει ανοιχτό 70 χρόνια και γιατί δεν προτίθενται να παρευρεθούν στο Διεθνές Δικαστήριο οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ο Δ. Δρούτσας απάντησε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες μιας προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο και ότι με το θέμα ασχολούνται άνθρωποι με τεράστια εμπειρία. «Δεν περιμένω να χειροκροτήσετε τις πράξεις της κυβέρνησης. Είναι ουτοπία. Αλλά μη δημιουργείτε αρνητική ατμόσφαιρα, μην κάνετε αιχμές μόνο για τις εντυπώσεις», είπε ο Δ. Δρούτσας.
No comments:
Post a Comment