25.1.11

ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ !!

 

 

     19.1.07



ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ .......


   Ένα Λιδορίκι πεντακάθαρο , με ασβεστωμένα πεζοδρόμια κι'αυλές , με τα μπαλκόνια του γεμάτα γλάστρες , βασιλικά , μοσχομολόχες , τσετσέκια , μαντζουράνες και τα καλοκαιριάτικα απόβραδα , να πνίγεται απ'την ευωδιά του αγιοκλήματος και των νυχτολούλουδων.
   Ένα Λιδορίκι , χωρίς τα απομεινάρια απ'το πέρασμα των αδέσποτων γελαδιών , που έχουν γίνει ο νυχτερινός εφιάλτης των χωριανών μας , που ξενυχτάνε για να σώσουν τους κήπους και τα περιβόλια τους.
   Ένα Λιδορίκι , που σέβεται την παράδοση και το παρελθόν του , και πάνω απ'όλα σέβεται τα πολιτιστικά στοιχεία των κατοίκων του που δημιουργήθηκαν και καθιερώθηκαν με κόπο και αγώνες αποτελώντας την κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
   Ένα Λιδορίκι που πρωτοπόρησε , πάντα , στη Δωρίδα και διατήρησε ψηλά το πολιτιστικό επί-πεδο της επαρχίας μας , όσο κι'αν αυτό δεν αρέσει σε πολλούς.
   Ένα Λιδορίκι , με κοινωνική και πολιτιστική αυτάρκεια ΟΛΟ το χρόνο κι'οχι μόνο τα πολιτιστικά...τζερτζελοπανήγυροτριήμερα του Δεκαπενταύγουστου .( τ' Αυγούστου τα τριήμερα κατα το του...........τα εννιάμερα.).

  Ένα Λιδορίκι , με μια αίθουσα διαλέξεων,θεατρικών παραστάσεων ,Δωρικών Συνεδρίων και γιατι όχι και συναυλιών των παιδιών και των εγγονιών μας που επι τέλους μπορούν και μαθαίνουν μουσική και που αύριο,αν βοηθηθούν, ίσως δημιουργήσουν μια μικρής σύνθεσης μπάντα που θα ψυχαγωγεί τους Λιδορικιώτες,χορτάσαμε πια τις απίθανες κομπανίες που μας κουβαλάνε οι διάφοροι...ειδικοί,μπουχτήσαμε!!!!!!!!

 

           Καλό  σας  βράδυ ........Κ.-

  

   Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια , απ' τη μέρα  ( 19-1-2007 ) που δημοσιεύτηκε  το παραπάνω σχόλιό μας .
   Κύλισε , από τότε , πολύ ..νερό στου χρόνου το ποτάμι , πολλά άλλαξαν στη Λιδορικιώτικη ζωή , ελάχιστα όμως προς το καλύτερο , τα γελάδια ακόμα " σουλατσάρουν " αδέσποτα μέσα στο χωριό μας , αφήνοντας και τα..επισκεπτήριά τους , τα σκουπίδια ακόμα μας πνίγουν , οι  καλοκαιρινές " πολιτιστικές " ..γιορτάδες , εξακολουθούν να είναι της ίδιας..αθλιότητας , ακόμα τα ζώα σφάζονται στις πουρνέρες και τις αγκορτσιές , χωρίς κανένα έλεγχο καταλληλότητας και φυσικά κάτω από..απαράδεκτες συνθήκες , θέατρο και κινηματογράφος είναι πια είδη.." εξαφανισθέντα " από δεκαετίες , μα κανένας δεν νοιάζεται , που οι πολιτιστικές , τάχαμου..τάχαμου , εκδηλώσεις είναι του χειρίστου είδους , και βέβαια , είναι απολύτως ..καλοκαιρινές και ελαχίστης ..διαρκείας , 3-6 μέρες  γύρω απ' το Δεκαπενταύγουστο , λες και τον άλλο καιρό οι Λιδορικιώτες δεν...ζουν στο χωριό μας  .

   Βέβαια , απ' όλα τα παραπάνω , το μόνο κομμάτι  του ονείρου μας που τελικά .." έστρεξε " , είναι το κομμάτι της μουσικής , και της δημιουργίας της πρώτης Λιδορικιώτικης μικρής μουσικής μπάντας . Το πως αυτό..έγινε ; Είναι μια υπέροχη ιστορία που μοιάζει σαν όμορφο παραμύθι , και κάποια στιγμή θα τη δημοσιεύσουμε με κάθε λεπτομέρεια , όχι για κανένα άλλο λόγο , αλλά γιατί για να ..φυτρώσει και να..ευδοκιμήσει αυτό το μικρό ..σποράκι , κάποιοι άνθρωποι βοήθησαν , κάποιοι άνθρωποι που δεν είχαν κανένα συμφέρον στο Λιδορίκι , αφού δεν  έμεναν σ' αυτό , και έκαναν ό,τι έκαναν από αγάπη για το χωριό μας και κυρίως για τα παιδιά του , που δυστυχώς , τα μεταχειριζόμαστε σαν να είναι παιδιά κατώτερου ..θεού .

   Στις 27-9-2008 , αγαπημένοι μας φίλοι , ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Ομίλου Λιδορικίου , ξεκίνησαν μαθήματα μουσικής και σήμερα το χωριό μας έχει μια μικρή μπάντα από παιδιά του Λιδορικιού και των γύρω χωριών . Φέτος μάλιστα , για πρώτη φορά ακούστηκαν στο χωριό μας την παραμονή των Χριστουγέννων κάλαντα απ' την μπάντα , κάτι πρωτόγνωρο και μοναδικό για το χωριό μας , κάτι που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους χωριανούς μας , που για πρώτη φορά ζούσαν τέτοιες στιγμές .

   Βέβαια το.." όνειρό μας " περιλάμβανε και περιλαμβάνει και πολλά  άλλα , που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν , αλλά ας μην απογοητευόμστε , άμα υπάρχει θέληση , πολλά μπορούν να γίνουν , ελπίζουμε σιγά..σιγά , να ξεφύγουμε απ' την επιβεβλημένη απ' τους αρμοδιοϋπεύθυνους πολιτιστική μιζέρια , και να κάνουμε κάποια βήματα , στο χέρι μας είναι ..

   Πάντως μέχρι να.." στρέξει " και το..υπόλοιπο όνειρό μας , εμείς θα επιμένουμε ..επίμονα , καλώντας όλους τους χωριανούς  να " ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΝ  ΜΑΖΙ  ΜΑΣ .." , και που ξέρετε , μπορεί να έρθει η στιγμή που θα βλέπουμε όλοι μας τα ίδια όνειρα...ΑΜΠΟΤΕ ...

.

No comments: