29.1.11

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...

 

Ξεκαθάρισμα 179

 

   Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες  όλου του κόσμου ..

  Καλημέρα  σε  Greece , United States , Bahrain , Denmark , Cyprus , Germany , Panama , Switzerland , Sweden , Italy .

   Καλημέρα στους φίλους του χωριού μας και της Λιδορικιώτικης σελίδας , μια καλημέρα ..χειμωνιάτικη και στους χθεσινούς μας επισκέπτες από : Athens , Nea Ionia , Thessaloniki , Patrai , Chicago Ridge , Chalandri , Manama , Copenhagen , Mokena , Ioannina , Kozani , Ancona , Norman , Sparti , Munich , Nicosia , Huntley , Kallithea , Panama City , Khania , Glen Ellyn , Larisa , Kastoria , Zurich , Stockholm , να είστε όλοι καλά και να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο .

  ΣΑΒΒΑΤΟ  ΣΗΜΕΡΑ 29  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2011

         ΙΓΝΑΤΙΟΥ  ΤΟΥ  ΘΕΟΦΟΡΟΥ

            ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ  ΣΗΜΕΡΑ

Ιγνάτιος , Βαρσάμω , Βαρσαμία , Βαλσάμω .

   Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν ή έχουν γενεθλια .

IMG_0001

  Λιδορικιώτικη νεολαία της προπολεμικής όμορφης ζωής του χωριού μας . Πρώτος από αριστερά όρθιος , ο Ηλίας Κάρλος και δίπλα , μάλλον , ο Γιάννης Σκούτας .

IMG

1974 ! Ο μπάρμπα Γιάννης Μπουλούμπασης - Καρατσαμπόϊαννος , στο " Διαολάλωνο " βοσκάει τα πράματα παίζοντας τη φλογέρα του .

  Θυμάμαι , που μούλεγε η μάνα μου για τον μπάρμπα Γιάννη , που ήταν συγγενής μας , πως στα νειάτα του ήταν λεβεντόκορμος με κατάμαυρα μαλλιά , που τα έκανε μπούκλες με τον κλώστη , τί ήταν ο κλώστης ; Κάτι σαν κι' αυτά τα ψαλίδια που έχουν σήμερα οι κυρίες και  σγουραίνουν τα μαλλιά τους .

  Του αγίου Ιγνατίου σήμερα αγαπημένοι μου φίλοι , και θα πρέπει να θυμίσουμε πως σαν σήμερα , τα παλιότερα χρόνια , που ο άγιος Ιγνάτιος ήταν πολιούχος του χωριού μας και στην εκκλησία μας υπήρχαν και λείψανά του .  Βέβαια και τώρα , αν δεν κάνουμε λάθος , τυπικά πολιούχος είναι ο άγιος Ιγνάτιος , άλλο αν κάποιοι , δεν γνωρίζουμε ποιοί και γιατί , καθιέρωσαν τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής .

   Θυμάμαι κάποιο καλοκαίρι , που υπήρχε μεγάλη ξηρασία και είχαμε και επιδρομή ακρίδων , έγινε λιτάνευση των λειψάνων και της εικόνας του Αγίου , και φυσικά παράκληση για να βρέξει , αλλά και να φύγουν οι..ακρίδες . Είχε μαζευτεί , θυμάμαι , όλο το χωριό , νέοι , γέροι , παιδιά και η πομπή πήγε μέχρι το σταυρό , τις Λάκκες και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα , στις άκρες του χωριού . Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η πίστη , τότε , των χωριανών μας και κυρίως των ηλικιωμένων γυναικών που ακολουθούσαν με κατάνυξη . Αξέχαστα χρόνια..

image

         Καλή  σας μέρα , καλό Σαββατοκύριακο

                 Απ' το  " Λιδωρίκι " με  αγάπη .....Κ.Κ.-

No comments: