30.1.11

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ..ΘΥΡΩΝ !!

            

   Πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί , αγαπημένοι μας φίλοι , με τον " Πολιτισμό " , όχι βέβαια με την έννοια που κάποιοι τον εννοούν , αλλά με την..κλασσική μορφή του , έστω κι' αν χαρακτηριστούμε παλιομοδίτες ..

   Απόψε θα ματαξαναασχοληθούμε με τρία σημεία πολιτισμού ...,

6808007_thumb

   Τη Δημοτική  βιβλιοθήκη ..

 

11-11-09 Αρχαιολ.Συλλογή -Τσαγγάρικο 012

   Την αρχαιολογική συλλογή  και

 

Λ.Μουσείο

   ...Το  λαογραφικό μουσείο .

   Βέβαια δεν εξαντλείται σ' αυτά τα τρία ο πολιτισμός , γιατί πολιτισμός είναι η πεμτουσία της ζωής μας , άσχετα αν τον απαξιώνουμε με κάτι..περίεργες εκδηλώσεις που κάθε άλλο , παρά πολιτιστικές είναι .

             ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

   Η Δημοτική βιβλιοθήκη ξεκίνησε με ιδιωτική πρωτοβουλία , στα μέσα της δεκαετίας του '60 . Εκείνη την εποχή έγιναν κάποιες καλές προσπάθειες που τελικά καρποφόρησαν , έτσι λοιπόν ο τότε Πολιτιστικός Σύλλογος , ενοικίασε ένα χώρο στο νεόχτιστο σπίτι του αε'ίμνηστου Διονύση Δούκα , δίπλα απ' την αρχαιολογική συλλογή , πάνω στον κεντρικό δρόμο . Με συνεισφορές φίλων απ' όλη την Ελλάδα , κυρίως απ' την Αθήνα , και  βέβαια των μελών του Συλλόγου , αγοράστηκαν τα απαραίτητα έπιπλα , έγιναν , εκ των ενόντων , και κάποια ράφια Ντέξιον , και βρήκαν ..καταφύγιο τα πολλά βιβλία , που δώρισαν Λιδορικιώτες της Αθήνας , των Η.Π.Α  , αλλά κυρίως προσωπικοί φίλοι που ανταποκρίθηκαν αμέσως στην έκκλησή μας .

   Έτσι λοιπόν " ξεκίνησε " η Δημοτική βιβλιοθήκη που στη δεκαετία του 80 , αν δεν κάνουμε λάθος συνέχισε τη λειτουργία της  , χάρις στο ενδιαφέρον κάποιων νέων , τότε , που συνέχισαν με καινούριο σύλλογο , ώσπου κάποια στιγμή περιήλθε στην Κοινότητα Λιδορικίου και μετά φυσικά στο Δήμο , στεγάζεται δε στο σπίτι που δώρισε στο Δήμο ο αείμνηστος Γ.Γιαλακίδης και ο ανιψιός του Γιάννης .

  Εδώ και κάμποσα όμως χρόνια , δεν λειτουργεί , είναι κλειδαμπαρωμένη και κανένας δεν γνωρίζει αν και ποιά βιβλία υπάρχουν . Βέβαια , παρότι είναι κλειστή , δικαιολογεί καθαρίστρια και κάποιες υπερωρίες σε κάποιους χωρίς όμως , όπως προείπαμε , να λειτουργεί .

   Πολλές φορές σε συζητήσεις με τη Δημοτική αρχή , παρακαλέσαμε να ανοίξει η βιβλιοθήκη , αλλά δυστυχώς τίποτα δεν έγινε , παρότι θα μπορούσαν να τοποθετήσεου κάποιες ή κάποιους των stage , που μή έχοντες εργασία , περιφέρονταν στους δρόμους .

              ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ  ΣΥΛΛΟΓΗ

Μια άλλη πολύ ..πονεμένη ιστορία , που θεός είδεν πως θα ..εξελιχθεί . Η συλλογή , είναι κλειστή εδώ και 3-4 χρόνια , γιατί δεν υπάρχουν τα κονδύλια για να γένουν κάποιες απαραίτητες επισκευές και βελτειώσεις , προκειμένου να είνα ασφαλή τα εκθέματα . Δυστυχώς , αρμόδιο είναι το Τπουργείο Πολιτισμού , στο οποίο έχει παραχωρηθεί το κτίριο , και έτσι ελλείψει..πιστώσεων , θα περιμένουμε , ποιός ξέρει πόσο .

            ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ

   Εδώ η ιστορία είναι και πονεμένη αλλά και..πολύ δαπανηρή , χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα . Σήμερα 3 περίπου χρόνια μετά την περάτωση του κτιρίου , που μόνο λαογραφικό μουσείο δεν θυμίζει , είναι κι' αυτό θεόκλειστο αφού δεν λειτούργησε καθόλου . Το γιατί ; δεν μπορούμε να το απαντήσουμε , αλλά καλύτερα να ερωτηθούν οι αρμόδιοι , που διόρισαν Δ.Σ όχι με αξιοκρατικά κριτήρια , αλλά με προσωπο..κομματικά , ζητήστε να σας δώσουν τη σύνθεση του Δ.Σ , και θα..καταλάβετε πολλά...

   Προσωπικά , πιστεύουμε πως πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει το Λ.Μ , αν δεν αναλάβουν 'ανθρωποι που γνωρίζουν τουλάχιστον την έννοια της λέξης πολιτισμός , και στο Λιδορίκι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι , αλλά είναι αμφίβολο αν θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε ένα Δ.Σ που στην  πλειοψηφία του θα αποτελείτα από αιρετούς και κομματικούς , εκτός αν η καινούρια Δημοτική αρχή σπάσει το κατεστημένο και τον άμετρο κομματισμό και υλοποιήσει τις εξαγγελίες της περί ανεξαρτησίας , πιστεύουμε πω θα βρούνε το σθένος να παρακάμψουν τους αιώνιους κομματιφύλακες , το ελπίζουμε και το ευχόμαστε ..

   Ύστερα , θα απιτηθούν κονδύλια για τη στελέχωσή του , κάτι που στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε , δύσκολα θα βρεθούν .

  Ταπεινή μας γνώμη , την οποία διατυμπανίζαμε ευθαρσώς αλλά και συνεχώς , επί τέσσερα τουλάχιστον χρόνια , όση δηλαδή , είναι η ζωή της σελίδας μας , ήταν και είναι να σταματήσει το.." σκόρπισμα " των λιγοστών μας ..ευρώπουλων σε διάφορα τζερυζελοπανήγυρα , μιας χρήσεως , που και τίποτα δεν προσφέρουν και πολλά μας κοστίζουν .

   Βέβαια δεν βάζουμε όλους και όλα στο ίδιο τσουβάλι , αλλά με το να χρηματοδοτούνται διάφοροι σύλλογοι , πολιτιστικοί υποτίθεται , οι οποίοι δεν πρόσφεραν ποτέ και δεν προσφέρουν πολιτιστικό έργο , αδικείται και ο πολιτισμός αλλά και κάποιοι σύλλογοι που..μάτωσαν και ματώνου , για να ξεφύγουμε απ' το...αραχνιασμένο τέλμα που βρισκόμαστε .

   Ας μελετήσουν τα πεπραγμένα όλων των συλλόγων και ας βάλουν ψηλά τον πήχυ , όσο για τους διάφορους , που χρηματοδοτούνται με συγκεκριμένο σκοπό , ας δείξουν έργο και μετά τα ξεναλέμε .

   Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα επικρατήσει καθαρή σκέψη και ορθολογισμός στην καινούρια Δημοτική αρχή , αλλά πέρα απ' αυτό , θα πρέπει να αφήσουν στην πάντα τις διάφορες .." δεσμαύσεις " και να αξιοποιήσουν , σε όλη τη Δωρίδα , ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να προσφέρουν στον τομέα αυτό .

   Βέβαια η λειτουργία της βιβλιοθήκης , είναι επιβεβλημένη και πιστεύουμε πως υπάρχει τρόπος και δυνατότητα να ξεκινήσει , αφού το κτίριο υπάρχει , τα βιβλία πρέπει να υπάρχουν , έστω και σε..κιβώτια , ας βάουν και ένα άνθρωπο να βρίσκεται και να εξυπηρετεί , κάποιον ή κάποια , απ' τους πολλούς που είναι άνευ..συγκεκριμένων καθηκόντων , δεν πειράζει , αρκετά ξεκουράστηκαν ..

  Τελειώνοντας το αποψινό μας σχόλιο , απευθυνόμενοι στην Δημοτική αρχή , θα θυμίσουμε τους στίχους του Κάλβου : " Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία " , γιατί μέσα στην έννοια της ελευθερίας συμπεριλαμβάνεται και ο πολιτισμός που απαιτεί " ελεύθερη σκέψη , συμπεριφορά και..δράση "..

                         Καλό  σας ξημέρωμα ......Κ.Κ.-

No comments: