24.5.14

ΓΙΑΤΙ “ ΚΟΠΗΚΑΝ “ ΑΠ’ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ

Τι έκαναν στο πρωτάθλημα οι παίκτες που δεν θα πάρει με την Εθνική στη Βραζιλία ο Σάντος.

24.05.2014

-A +A

Οταν έρχεται η ώρα των οριστικών επιλογών σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, πολύ περισσότερο για την αποστολή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, οι ισορροπίες που καλείται να κρατήσει ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής είναι εξαιρετικά λεπτές. Οπως συνέβη τώρα, στην περίπτωση του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος κλήθηκε να επιλέξει τους καλύτερους και πιο χρήσιμους σε όλες τις γραμμές, αφήνοντας εκτός συγκεκριμένους παίκτες με πολλά χιλιόμετρα και -σε κάποιες περιπτώσεις- με καλές επιδόσεις που έδειχναν ότι είχαν προβάδισμα. Οπως ο Στέφανος Αθανασιάδης του ΠΑΟΚ, που ήταν έτοιμος να τσεκάρει το εισιτήριο για τη Βραζιλία μαζί με τους άλλους 22.
Η ανακοίνωση των ονομάτων από τον Πορτογάλο στο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης την περασμένη Δευτέρα συνοδεύτηκε από συννεφιασμένο καιρό στο παραθαλάσσιο προάστιο της Αθήνας, προκαλώντας ανάλογα συναισθήματα στους επτά που «κόπηκαν» από τους 30 που αρχικά είχαν επιλεγεί.

Ο Σάντος σωστά έλεγε ότι δεν ήθελε να στενοχωρήσει κάποιους, όπως στην προηγούμενη διοργάνωση του Euro 2012, όπου χρειάστηκε να «κόψει» δύο, καθώς είχε αρχικά καλέσει τότε 25. Παρ' όλα αυτά ούτε τώρα είναι άπαντες ικανοποιημένοι για τις τελικές αποφάσεις του. Κι αν, για παράδειγμα, ο Νίκος Καρέλης του Παναθηναϊκού περίμενε ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα συμπεριληφθεί, δηλώνοντας ότι «η αρχική πρόσκληση και μόνο αποτελεί τιμή για εμένα», από την άλλη ο «Κλάους» του ΠΑΟΚ σκεφτόταν ότι στη σύγκριση με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο του Ατρομήτου ήταν ασφαλώς πιο μπροστά. 
Την ίδια ώρα, «ριγμένος» σίγουρα αισθάνεται και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος.
Ο Σάντος εξήγησε την απόφασή του να πάρει τρεις στόπερ: «Το 2012 είχαμε πάρει τέσσερις και τότε είχαμε δεξιά μόνο τον Τοροσίδη, με τη λογική ότι υπάρχουν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Παπασταθόπουλος και έτσι έμεινε εκτός ο Βύντρα. Τώρα παίρνουμε τον Βύντρα ως δεύτερο μπακ για να καλύψει τον Τοροσίδη, έχοντας στο μυαλό μας ότι τόσο εκείνος όσο και ο Κατσουράνης μπορούν να παίξουν επίσης ως κεντρικοί αμυντικοί. Αν έπαιρνα έναν ακόμη στόπερ, θα έπρεπε να αφήσουμε εκτός έναν από τη μεσαία γραμμή ή από την επίθεση».
Οι 7 «κομμένοι»
Στέφανος Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ)
Ο εκτελεστής του ΠΑΟΚ, με 9 γκολ σε 24 αγώνες φέτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και ένα επιπλέον στα πλέι οφ, αλλά και πέντε στο Κύπελλο, που τον οδήγησαν μέχρι τον τελικό, περίμενε ότι στο Μουντιάλ θα φορούσε για 7η φορά τη φανέλα της Ελλάδας. Το σκεπτικό του Σάντος, όμως, που προτίμησε ως σκόρερ περιοχής τον Γκέκα, επιθυμώντας να μην καλέσει «ίδιους» σε αγωνιστική συμπεριφορά παίκτες, τον άφησε εκτός, χωρίς να μετρήσει τα 9 χρόνια που τους χωρίζουν. (34 ο Γκέκας, 25 ο Κλάους.)

Αλέξανδρος Τζόρβας (Απόλλων)
Ο τερματοφύλακας της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», που μετράει 16 συμμετοχές με το εθνόσημο, ήταν μεταξύ εκείνων που το επιτελείο της Εθνικής είχε υπό παρακολούθηση από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.
Ο πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, ωστόσο, μετά το πέρασμά του από την Ιταλία (Παλέρμο, Τζένοα), δεν έδειξε να ξαναβρίσκει το υψηλό επίπεδο που προϋποθέτει η σωματοδομή του, με αποτέλεσμα να δεχτεί αρκετά γκολ στον πρώτο γύρο, τα οποία στοίχισαν βαθμούς στον Απόλλωνα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι σχέσεις του με το προπονητικό τιμ της Εθνικής έτσι κι αλλιώς δεν ήταν καλές και μόνο εάν κατάφερνε να παρουσιάσει εξαιρετικό πρόσωπο, θα κέρδιζε θέση στο Μουντιάλ.   
Αβραάμ Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός)
Ο αμυντικός των «ερυθρολεύκων» περίμενε ότι θα αποτελέσει ένα από τα μέλη της άμυνας που τόσο έχει ανάγκη η ομάδα στη δύσκολη αποστολή της. Ετσι κι αλλιώς, μετά την άτυχη πρεμιέρα του στο περασμένο Euro, προσδοκούσε στην αγωνιστική «επανόρθωση» σε ό,τι έχει να κάνει με τη φανέλα της Εθνικής. Η ευκαιρία όμως δεν του δόθηκε, καθώς ο ομοσπονδιακός προπονητής προτίμησε τον Μόρα για τη «γεμάτη» χρονιά που έκανε με τη φανέλα της Μπολόνια. Ο 36 φορές διεθνής Αβραάμ είχε μείνει εκτός Εθνικής περίπου έναν χρόνο και επέστρεψε τον Μάρτιο στο φιλικό κόντρα στη Νότιο Κορέα, ενώ έγινε βασικός στην εντεκάδα του Ολυμπιακού μετά τον τραυματισμό του Σιόβα.
Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ατρόμητος)
Ο «Παπ» τελείωσε τη σεζόν στον Ατρόμητο με 16 γκολ σε 38 αγώνες και ήταν από τους στυλοβάτες της επίθεσης των Περιστεριωτών. Ο Γιώργος Παράσχος θεωρούσε βέβαιη την πρόσκλησή του στη Βραζιλία, γι' αυτό και όταν ανακοινώθηκε η τελική 23άδα δήλωσε ότι δεν γίνεται η τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος να μην έχει παίκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η διαφαινόμενη σύγκριση με τον Αθανασιάδη του ΠΑΟΚ τελικά δεν έβγαλε νικητή κανέναν από τους δύο. 
Νίκος Καρέλης (Παναθηναϊκός)
Ο νεαρός του Παναθηναϊκού ήταν από τις μεταγραφές-εκπλήξεις του Γιάννη Αναστασίου και η ανακοίνωση του ονόματός του στην προεπιλογή από μόνη της οριοθέτησε το ταβάνι του για αυτή τη διοργάνωση. 
Ο σταθερός Ισπανός και ο Γερμανός που τελικά έχασε στα σημεία
Νίκος Καράμπελας (Λεβάντε)
Ο πρώην αμυντικός της ΑΕΚ είχε σταθερή παρουσία στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Λεβάντε και ανανέωσε τον περασμένο Μάρτιο το συμβόλαιό του για ακόμα δύο χρόνια.
Από την πρώτη προβληματική σεζόν του στην «Ενωση» (2009/10), μέχρι τη στιγμή που έγινε αναντικατάστατος στην ΑΕΚ και αποφάσισε να φύγει για την Ισπανία, «έγραψε» φέτος μια καλή χρονιά με 21 αγώνες, γι' αυτό και υπολόγιζε στη πρώτη συμμετοχή του στην Εθνική.
Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν)
Ο 22χρονος «Γερμανός» ήταν μεταξύ των υποψηφίων προς αποχώρηση από την αρχή. Ο Σάντος ήθελε να αφαιρέσει τους λιγότερους από τη μεσαία γραμμή, ωστόσο οι μόλις 18 συμμετοχές του στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας σε 34 αγώνες δεν του έδωσαν το «χρίσμα». Ο 12 φορές διεθνής μεσοεπιθετικός περίμενε ότι θα συμπεριληφθεί εκείνος, όμως ο Πορτογάλος λειτούργησε με σκεπτικό υπέρ του Φετφατζίδη, τον οποίο ανακοίνωσε μεταξύ των μελών της επιθετικής γραμμής.

Αντώνης Κατσαρός

http://www.dimokratianews.gr

No comments: