24.5.14

Η “ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ “ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ ΤΑ EXIT POLL

 

Που αποδίδουν οι ειδική την αποτυχία των exit poll, να εκτιμήσουν σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Οι παραπλανητικές απαντήσεις και οι ψηφοφόροι που "ντρέπονται" να πουν τι ψηφίζουν

news247 Μάϊος 24 2014 11:26

Το φιάσκο των exit poll, της προηγούμενης Κυριακής, εξακολουθεί να παραμένει θέμα συζήτησης, ενόψει των ευρωεκλογών και του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι ειδικοί προσπαθούν επί μέρες να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη και έπεσαν τόσο έξω και σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", έχουν φτάσει σε συμπέρασμα.

Ως αιτία κατονομάζουν τη συμπεριφορά όχι των νέων, αλλά της "γενιάς του Πολυτεχνείου".

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι ψηφοφόροι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-65, ήταν πρόθυμοι να μετάσχουν στα exit poll, ωστόσο πολλοί από αυτούς παραπλάνησαν εσκεμμένα τους ερευνητές, δηλώνοντας ψευδώς ότι το 2012, είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ότι μετακινήθηκαν για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζεται στις νεότερες ηλικίες, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν την κύρια δύναμή τους σε πολίτες άνω των 65 ετών, που αποφεύγουν να μετέχουν στα exit poll. Έτσι, οδηγηθήκαμε και στο πολύ μεγάλο ποσοστό της Ρένας Δούρου, καθώς οι ερευνητές εφόσον δεν είχαν στο δείγμα τους το αποτέλεσμα του 2012 (στην ερώτηση "τι είχατε ψηφίσει στις τελευταίες εθνικές εκλογές;"), έκαναν πολιτική στάθμιση, εκτιμώντας τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και κάνοντας, αυθαίρετη πρόβλεψη της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τελευταία exit poll, παρουσιάζεται δυστοκία ως προς την εκτίμηση αποτελέσματος, λόγω της ανομοιογένειας που παρατηρείται την τελευταία διετία στην ηλικιακή κατανομή της ψήφου, από κόμμα σε κόμμα.

Όπως σημειώνει το "Βήμα της Κυριακής", οι λιγότερο πρόθυμοι να απαντήσουν στο ερώτημα "ποιο κόμμα ψηφίσατε;", ήταν όσοι ψήφισαν την κυβέρνηση. Αντίθετα, όσοι ψήφιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ το δήλωναν πιο εύκολα, κάτι που εξηγεί το αρχικά πολύ υψηλό ποσοστό που έδωσαν τα exit poll στη Ρένα Δούρου και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Η αποτυχία των exit poll, άνοιξε τη μεθοδολογική συζήτηση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογολόγοι διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει τα μέτρα τους για αυτή την Κυριακή, ενώ απηύθυναν και έκκληση στους πολίτες, να απαντούν ειλικρινά, ώστε να μην ακυρωθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

No comments: