30.5.14

ΚΑΙ ΜΗ…ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ …

Ο Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Σαμαρά έμεινε στο Μαξίμου για σύσκεψη με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού!

30.05.2014

-A +A

Tα νέα που ξεχωρίζουν από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο είναι δύο.
Το πρώτο είναι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού και μάλιστα όχι διά στόματος του πρωθυπουργού, αλλά του μικρού εταίρου της κυβέρνησης, του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αυτό ανέτρεψε μια βασική πολιτική αρχή που έλεγε ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Παράλληλα, με διπλωματική γλώσσα ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι έχει μπλοκάρει στα πρόσωπα, αλλά βάπτισε το «παζάρι» ως «προετοιμασία γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κυβερνητικού έργου, άρα οι ανάγκες της Πολιτείας και της κοινωνίας. Δεν θα γίνει, λοιπόν, με όρους δημοσιογραφικούς, ειδησεογραφικούς, αλλά θα γίνει με όρους πολιτικούς τη στιγμή που πρέπει». Εκείνο που δεν αποσαφηνίστηκε είναι πότε θα γίνει. Απλώς δόθηκε το χρονοδιάγραμμα, μια και πρέπει να ληφθούν υπόψη και «ορισμένες υποχρεώσεις που έχουμε ως προεδρία».

Το δεύτερο νέο ήταν θέμα σημειολογίας. Ο κ. Σαμαράς χρειάστηκε να αποχωρήσει έπειτα από δύο ώρες λόγω κάποιας κοινωνικής υποχρέωσης, όπως ειπώθηκε, και ο Βενιζέλος έκανε σύσκεψη με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού λειτουργώντας αντ’ αυτού! Με τη γνωστή αυταρέσκειά του, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «έγινε μετά υπό την προεδρία μου μια σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα για όλη την κοινωνία, γιατί καθορίζονται οι όροι διεξαγωγής των αστικών και εμπορικών δικών της Πολιτικής Δίκης».

Κατά τα άλλα, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν για το μήνυμα των εκλογών, το οποίο, όπως είπαν, το έλαβαν αμφότεροι και συμφώνησαν για μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα διορθώσουν αδικίες, ότι θα προστατευθούν ευπαθείς ομάδες αλλά και ότι θα γίνει ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε, επίσης, ότι έγινε συζήτηση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά δεν ανέφερε ονόματα αρκούμενος στο ότι συζητήθηκαν τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την επιλογή.
Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι ο ανασχηματισμός θα είναι στοχευμένος στις ανάγκες του κυβερνητικού έργου και όχι για εσωτερική κατανάλωση σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν οι υπουργοί που διαβάζουν την... αποχώρησή τους από την κυβέρνηση. Αγνωστο βέβαια παραμένει αν μπορεί να λειτουργήσει η διοίκηση μετά την προαναγγελία του ανασχηματισμού τις επόμενες τρεις εβδομάδες...

Νίκος Ελευθερόγλου

http://dimokratianews.gr/

No comments: