Η Ταχύπτερος Φήμη κυκλοφόρησε στην Αθήνα, ήταν 4ου σχήματος και εκδιδόταν δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Δευτέρα. Τυπωνόταν στο τυπογραφείο Ν. Παππαδοπούλου, ενώ τα γραφεία της βρίσκονταν στην οδό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά. Στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου υπάρχει μόνο το τετρασέλιδο τεύχος αρ. 275 του Ζ' έτους (Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1843).
Το φύλλο αυτό πάντως έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία, καθώς αναγγέλλει τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και περιγράφει την τελετή της κηδείας του. Διαβάζουμε ότι «ο Σύμβουλος της Επικρατείας και Αντιστράτηγος»παρευρέθη σε βασιλικό χορό στα ανάκτορα, στις 3 Φεβρουαρίου, και επέστρεψε, στις 11 το βράδυ, στο σπίτι του, όπου, ύστερα από τέσσερις ώρες, «[...] ευρέθη προσβεβλημένος από αποπληξίαν». Οι οικείοι του κάλεσαν γιατρούς, το πλήγμα όμως ήταν θανατηφόρο και «ο γέρος του Μοριά» ξεψύχησε ύστερα από λίγο. Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του πλήθος Αθηναίων έσπευσαν στο σπίτι του για να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του. Στην περιγραφή σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας διέκοψε τη συνεδρίασή του και «[...] επεσκέφθη εις την οικίαν τον νεκρόν», ενώ το υπουργικό συμβούλιο εκπόνησε αμέσως πρόγραμμα επικήδειας τελετής και το υπέβαλε για βασιλική έγκριση.
Την ημέρα της κηδείας η σορός του Κολοκοτρώνη, ντυμένη με τη στολή του αντιστρατήγου, το ξίφος και την περικεφαλαία του και συμβολικά μια τουρκική σημαία κάτω από τα πόδια, πέρασε από τις οδούς Ερμού και Αιόλου και κατέληξε στον τότε μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, την Αγία Ειρήνη. Πρωτοφανές πλήθος (περίπου δέκα χιλιάδες) ακολούθησε στη συνέχεια την εκφορά μπροστά από τα τότε ανάκτορα και τέλος στο νεκροταφείο. Συγκινητική είναι και η περιγραφή των αντιδράσεων των γιων του Κολοκοτρώνη: «Οι φίλτατοι υιοί του συνησθάνθησαν θλίψην απαρηγόρητον διά την στέρησιν τοιούτου περιωνύμου πατρός. Και ο μεν νεώτερος Κ. Κωνστ. πρώτην ίσως φοράν αισθανόμενος πικρότητα λύπης εφάνη καταπονούμενος υπ' αυτής,ώστε και επί του νεκρού κατά τον τελευταίον ασπασμόν απεσπάσθη λυποθημμένος».
Η περιγραφή της κηδείας καταλαμβάνει δύο από τις τέσσερις σελίδες του φύλλου. Στην τρίτη σελίδα δημοσιεύεται διάταγμα του Οθωνα που αφορά την κήρυξη τριήμερου πένθους στον Στρατό και ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα «περί της εκφοράς του νεκρού του αοιδίμου Θ. Κολοκοτρώνη». Στην τελευταία σελίδα υπάρχουν ανακοινώσεις («ειδοποιήσεις»), διαφημίσεις της εποχής («Το Ξενοδοχείον της Ολυμπιάδος πλησίον εις το Σχολείον του Γυμνασίου έκαμεν έναρξιν [...] εκτελεί όλα με μεγίστην καθαριότητα και αφθονίαν [...]», διορθώσεις σε προηγούμενα φύλλα, αλλά και απώλειες («[...] εχάθη έν πιστοποιητικόν αγωνήσεως [...]» ή «[...] εδόθη κατά λάθος εις τινα επανωφόρι ευρωπαϊκόν. Ο κατέχων τούτο ή γνωρίζων τι περί τούτου ας ειδοποιήση τον συντάκτην της Φήμης, παρ' ου θέλει λάβει δραχμάς δέκα».
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ , 25-08-2002
Κωδικός άρθρου: B13646S202
No comments:
Post a Comment