ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΑ Π Η Γ Α Δ Ι Α
Λιδορίκι , δεκαετία του '30 , ένας νεαρός Λιδορικιώτης , ο Αποστόλης Κολοβός ,ήρθε απ' την Αμερική και έφτιαξε ένα πολύ ωραίο σπίτι και ένα πηγάδι , αφού το νερό την εποχή εκείνη ήταν...σπάνιο είδος . Η φωτογραφία είναι απ' τα.." εγκαίνια " του πηγαδιού , από αριστερά ο Αποστόλης Κολοβός , ο ειδικός στο άνοιγμα πηγαδιών Γεώργιος Παλαιολόγος και ο Σπύρος Καψάλης , ξάδερφος του Κολοβού . Το Κολοβαίϊκο σπίτι και το πηγάδι φυσικά σήμερα ανήκει στους αδερφούς Τσιάντα , που έχουν το κρεοπωλείο .
Καλησπέρα ΄Λιδορικιώτες όλου του κόσμου
Καλημέρα στους φίλους του χωριού μας
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016Ανατολή Ήλιου: 07:12 – Δύση Ήλιου: 19:22
- Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων (Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο)
- Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου
- Ημέρα των Χόμπιτ
- Γιορτάζουν: Φωκάς
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ.Χ.
-
1853
Η κήρυξη του Κριμαϊκού Πολέμου (Παλαιό Ημερολόγιο) ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία -η οποία έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Αγγλίας- και στη Ρωσία, γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από την ελληνική πολιτική ηγεσία και τονβασιλιά Όθωνα, που πιστεύουν στη νίκη των Ρώσων.
-
1915
Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ακυρώνοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
-
1964
Ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνει την πρόθεσή του να ενοποιήσει το ΙΚΑ με άλλα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς.
-
1994
Μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Τα Φιλαράκια».
-
2001
Ο Αντώνης Φώτσης υπογράφει στην ομάδα «Μέμφις Γκρίζλις» και γίνεται ο πρώτος έλληνας καλαθοσφαιριστής που θα παίξει στο NBA.
-
2004
Αντιπαράθεση σημειώνεται στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη και των προκατόχων του Γιάννου Παπαντωνίου και Νίκου Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιονομική απογραφή, τα οποία παρουσιάζει στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης, εμφανίζονται σημαντικές διαφορές στους δείκτες του δημοσίου χρέους και του δημοσίου ελλείμματος. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν ως αδιαφανή και αναξιόπιστη την απογραφή, υποστηρίζοντας ότι «διεξήχθη εν κρυπτώ και παραβύστω στους θαλάμους της κυβέρνησης».
- ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ.Χ. -
1791
Μάικλ Φαραντέι, βρετανός φυσικός και χημικός, που θεωρείται ο σημαντικότερος πειραματικός φυσικός του 19ου αιώνα. Υπήρξε ο πρώτος οποίος απομόνωσε βενζίνη και συνέθεσε τους πρώτους χλωράνθρακες και ανακάλυψε την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή (1831), τους νόμους της ηλεκτρόλυσης (1833) και την περιστροφή του πολωμένου φωτός, υπό την επίδραση μαγνητικού πεδίου (1845). Εφηύρε ακόμη την πρώτη ηλεκτρική στήλη και διατύπωσε πολλές από τις αρχές του ηλεκτρισμού. Εισήγαγε ακόμη τους όρους «διηλεκτρικό», «ηλεκτρόδιο», «άνοδος», «κάθοδος», «ιόν» και «ιονισμός». Προς τιμήν του, δόθηκε το όνομά του στη μονάδα χωρητικότητας των πυκνωτών (Farad). (Θαν. 25/8/1867)
Ιστορικά Ανέκδοτα
-
1918
Χανς Σολ, μέλος της αντιστασιακής σπουδαστικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που εκτελέστηκε στη Ναζιστική Γερμανία. (Θαν. 22/2/1943)
-
1957
Νικ Κέιβ, αυστραλός ρόκερ.
- ΘΑΝΑΤΟΙ
μ.Χ.-
1703
Βιντσέντσο Βιβιάνι, ιταλός μαθηματικός, μαθητής του Γαλιλαίου. Βασιζόμενος στη μελέτη των ελληνικών μαθηματικών, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωμετρίας. Συνεργάστηκε με τον φυσικό Εβαντζελίστα Τοριτσέλι στην κατασκευή του βαρομέτρου. (Γεν. 5/4/1622)
-
1966
Φραντσέσκο Λεντίνι, ο ιταλός με τα τρία πόδια και τα διπλά γεννητικά όργανα.(Γεν. 18/5/1889)
-
2007
Μαρσέλ Μαρσό, γάλλος μίμος. (Γεν. 22/3/1923)
Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος
1370 – 1408
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, σε μια εποχή που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπνεε
τα λοίσθια και δοκιμαζόταν από τις εσωτερικές διαμάχες της δυναστείας των
Παλαιολόγων, στην οποία ανήκε.
Ο Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος γεννήθηκε το 1370 και υπήρξε πρωτότοκος γιος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ’ Παλαιολόγου (1348-1385) και της συζύγου του Μαρίας Κυράτζας (1348-1390), κόρης του τσάρου της Βουλγαρίας Ιβάν Αλεξάντρ. Παππούς του ήταν ο επίσης αυτοκράτορας Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος (1332-1391).
Συμβασίλευσε με τον πατέρα του (1376-1379), ο οποίος με τη βοήθεια των Οθωμανών Τούρκων είχε ανατρέψει τον παππού του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο. Μετά την παλινόρθωσή του το 1379, ο Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος τύφλωσε μερικώς, τόσο τον γιο του, όσο και τον εγγονό του. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1385, ο Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος θεώρησε εαυτόν νόμιμο διάδοχο του θρόνου και αντιτάχθηκε στις βλέψεις του θείου του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου.
Στις 14 Απριλίου 1390 ανέτρεψε τον παππού του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο, με τη βοήθεια των Γενουατών και του Οθωμανού Σουλτάνου. Ο Βαγιαζήτ Α’ (1354-1403) επιθυμούσε την ανατροπή του αυτοκράτορα, που έτρεφε αντιτουρκικά και φιλοβενετικά αισθήματα. Είχε προηγηθεί ταξίδι του Ιωάννη Ζ’ στη Γένουα το 1389 προς αναζήτηση πολιτικής υποστήριξης έναντι του θείου του, Μανουήλ. Ο Ιωάννης Ζ’ παρέμεινε στον θρόνο για λίγους μήνες έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1390, οπότε ανατράπηκε με πρωτοβουλία του θείου το Μανουήλ Β’. Ο πατέρας του Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος ανακηρύχθηκε για τρίτη φορά αυτοκράτορας.
Αμέσως μετά την αποκατάσταση του Ιωάννη Ε’ στον θρόνο του Βυζαντίου, ο Ιωάννης Ζ’ και ο Μανουήλ Β’ κλήθηκαν από τον Βαγιαζήτ, βάσει των όρων υποτέλειας που είχε συμφωνήσει ο Ιωάννης Ε’ να συμμετάσχουν στην επόμενη στρατιωτική εκστρατεία των Τούρκων, κατά της Φιλαδέλφειας, η οποία μέχρι εκείνη την ώρα ήταν σε Βυζαντινά χέρια. Ενώ βρίσκονταν στη Μικρά Ασία τους αναγγέλθηκε η είδηση για τον θάνατο του Ιωάννη Ε’ (16 Φεβρουαρίου 1391). Οι δυο τους συμφώνησαν να στεφθεί αυτοκράτορας ο Μανουήλ Β’ και ο Ιωάννης Ζ’ να ανακηρυχθεί διάδοχός του, αφού ο Μανουήλ ήταν ακόμη ανύπαντρος.
Ο Βαγιαζήτ επιθυμούσε την αποκατάσταση του Ιωάννη Ζ’ στον θρόνο του Βυζαντίου και δεν δίστασε να αποκλείσει και να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη. Ο κλοιός γύρω από την πόλη έγινε ασφυκτικότερος μετά την αποτυχημένη Σταυροφορία του 1396, που τερματίστηκε με τη συντριπτική νίκη του σουλτάνου στη μάχη της Νικόπολης το ίδιο έτος. Το 1399 εισήλθε πανηγυρικά ο Ιωάννης Ζ’ στην Πόλη, χωρίς όμως να επιτρέψει την παράδοσή της στους Οθωμανούς. Ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής της άμυνας ως αντιβασιλιάς, ενώ ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β’ περιόδευσε στη Δύση, με σκοπό να συγκεντρώσει πολύτιμη βοήθεια. Όλοι περίμεναν το θαύμα, το οποίο ήρθε με τη μορφή του Ταμερλάνου. Το 1402 ο Βαγιαζήτ έλυσε την πολιορκία για να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Ορδή του Μογγόλου ηγέτη. Υπέστη συντριβή στη μάχη της Άγκυρας (20 Ιουλίου 1402) και συνελήφθη αιχμάλωτος.
Τον επόμενο χρόνο ο Ιωάννης Ζ’, εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές διαμάχες των Οθωμανών, υπογράφει συνθήκη μαζί τους και η Θεσσαλονίκη περιέρχεται και πάλι στο Βυζάντιο (3 Ιουνίου 1403). Έχοντας αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον αυτοκράτορα και θείο του Μανουήλ Κομνηνό εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει τη διοίκηση της περιοχής ως «Δεσπότης της Θεσσαλονίκης» και «Βασιλεύς πάσης Θεσσαλίας».
Το 1399 νυμφεύτηκε τη γενουατικής καταγωγής Ευγενία Γκατιλούζιο, πρωτότοκο κόρη του Λόρδου της Λέσβου Φραντσέσκο Β’ Γκατιλούζιο, η οποία μετονομάστηκε σε Ειρήνη. Μαζί απέκτησαν τον Ανδρόνικο Ε’ Παλαιολόγο, ο οποίος συμβασίλευσε με τον πατέρα του από το 1403 έως το 1407, οπότε πέθανε σε ηλικία επτά ετών.
Ο Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου 1408, σε ηλικία 38 ετών.
Τίμος Μωραϊτίνης
1875 – 1952
Έλληνας δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως θεατρικός συγγραφέας στον μεσοπόλεμο και θεωρείται από τους ανανεωτές της επιθεώρησης.
Ο Τίμος Μωραϊτίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1875. To 1897 πήρε μέρος στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο, όπου τραυματίστηκε και παρασημοφορήθηκε για τη γενναιότητα που επέδειξε στα πεδία των μαχών.
Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με ποιήματα, μαθητής ακόμα του γυμνασίου, και το 1894 άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ως χρονογράφος στην εφημερίδα «Εμπρός» με το ψευδώνυμο «Περίεργος». Έκτοτε και για περίπου εξήντα χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πολιτικός αρθρογράφος, αρχισυντάκτης και διευθυντής στις κυριότερες αθηναϊκές εφημερίδες («Εστία», «Έθνος»). Το Σεπτέμβριο του 1912 εξέδωσε τη δική του εφημερίδα με τίτλο «Ημερήσια Νέα». Από το 1938 έως το 1941 διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.
Ως θεατρικός συγγραφέας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1906 με την κωμωδία «Μαραθώνιος Δρόμος», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Με το έργο αυτό αποκαλύφθηκε το σατιρικό του πνεύμα και η σκηνική του δεξιοτεχνία. Ακολούθησε πλήθος κωμωδιών και επιθεωρήσεων, όπως «O άνθρωπος της ημέρας» (1907), «Η πρωθυπουργίνα» (1908), «Ο εύθυμος χήρος» (1909), «Ένεκα ο πόλεμος» (1915), «Βαμπίρ» (1917), «Ξιφίρ μπαλέρ» (1920), «Καρναβάλι της Νίτσας» (1922), «Η επιστροφή των θεών» (1923), «Ένα ταξιδάκι στη σελήνη» (1924), «Όνειρο αποκριάτικης βραδιάς» (1924), «Δακτυλογράφος ζητεί θέσιν» (1925), «Μοντέρνο Σπίτι» (1926), «Άρχοντας του κόσμου» (1928), «Αιωνία ζωή» (1929), «Η ιστορία της Αθήνας» (1931), «Α μπε σε ντε» (1938), «Όνειρα κοριτσιών» (1939), «Η κυρία που κοροϊδεύει» (1942), «Ένας καλός άνθρωπος» (1946), «Επάτησε πεπονόφλουδα» (1950).
Για ένα διάστημα συνεργάστηκε με τους Μπάμπη Άννινο και Γιώργο Τσοκόπουλο, που είχαν ιδρύσει την ετήσια επιθεώρηση «Παναθήναια» και το 1910 δημιούργησε τη δική του καλοκαιρινή επιθεώρηση, το «Πανόραμα», την οποία κράτησε έως το 1922. Η σκηνοθεσία και ο χορός στις παραστάσεις του «Πανοράματος» υπήρξαν δημιουργήματα του Μωραϊτίνη και θεωρούνται πρωτοποριακά για την εποχή τους.
Έγραψε, ακόμη, ποιήματα («Τα Φθινοπωρινά») και πεζά («Ολόκληρη Ζωή», «Τα ρομαντικά χρόνια της Αθήνας»). Τα «Άπαντά» του εκδόθηκαν σε επτά τόμους (1960-1971), με την επιμέλεια της συζύγου του Μαρίας Μωραϊτίνη. Το 1937 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Τίμος Μωραϊτίνης άφησε την τελευταία πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας στις 22 Σεπτεμβρίου 1952, ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία, εξαιτίας ενός ατυχήματος.
Θρηνωδία για τα θύματα της Χιροσίμα
Μουσική σύνθεση για 52 έγχορδα του πολωνού συνθέτη Κζίστοφ Πεντερέτσκι, κλασικό δείγμα της μεταπολεμικής μουσικής πρωτοπορίας.
Γράφτηκε το 1960 από τον νεαρό Πεντερέτσκι (γεν. 1933) και συμμετείχε στον διαγωνισμό σύνθεσης Γκρέγκορζ Φίτελμπεργκ στο Κατοβίτσε, όπου απέσπασε το τρίτο βραβείο. Πολύ γρήγορα συγκέντρωσε την προσοχή των ειδικών, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια και εκτόξευσε τη φήμη του Πεντερέτσκι, ο οποίος παραμένει και στις μέρες μας ένας από τους σπουδαιότερους ζώντες συνθέτες.
Ο πρώτος τίτλος του έργου ήταν 8 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα και παρέπεμπε σε ένα ανάλογο έργο του πρωτοποριακού αμερικανού συνθέτη Τζον Κέιτζ (1912-1992). Κάτω από το συναισθηματικό βάρος της πρώτης ακρόασης του έργου του, ο Πεντερέτσκι αποφάσισε να το αφιερώσει στα θύματα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (6 Αυγούστου1945), αλλάζοντας τον τίτλο του σε Θρηνωδία για τα θύματα της Χιροσίμα(«Tren Ofiarom Hiroszimy» ο τίτλος του στα πολωνικά).
Το έργο πρωτοακούστηκε στις 31 Μαΐου 1961 από τα ερτζιανά του ραδιοφωνικού σταθμού της Βαρσοβίας και για πρώτη φορά ενώπιον κοινού στις 22 Σεπτεμβρίου 1961 στη Βαρσοβία.
- Η ροκ μπάντα των Manic Street Preachers χρησιμοποίησε ένα τμήμα της Θρηνωδίας ως εισαγωγή σε μία από τις εκδοχές του τραγουδιού You Love Us (1991).
- Η σύνθεση του Πεντερέτσκι ακούγεται στις ταινίες Λάμψη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1980) και Τα Παιδιά των Ανθρώπων του Αλφόνσο Κουαρόν (2006).
- Το 2009 ο γάλλος μουσικός και ντι-τζέι SebastiΑn παρουσίασε τη δική του εκδοχή με τίτλο Threnody.
Η ανάλυση του φαινομένου
Φέτος η ισημερία δεν θα γίνει
στις 22 αλλά στις 26
Σεπτεμβρίου
Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.
Αυτό συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο φέτος ισημερία έχουμε στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο επίτιμος Διευθυντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο Διονύσης Σιμόπουλος, καταγράφει τα παράξενα των Ισημεριών και αναλύει το φαινόμενο.
«Ορισμένοι φίλοι κοιτάζοντας τα διάφορα επιτραπέζια ημερολόγια και την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με ρώτησαν γιατί η ημέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα που έχουμε ίση ημέρα και ίση νύχτα. Πρόκειται για μία πολύ σωστή παρατήρηση, γιατί μερικές φορές παίρνουμε ορισμένα πράγματα ως δεδομένα.
Πάρτε, για παράδειγμα, την παρατήρηση των φίλων μου για την Ανατολή και τη Δύση του Ήλιου.
Ξέρουμε, δηλαδή, ότι καθημερινά ο Ήλιος θα ανατείλει στην Ανατολή και θα δύσει στη Δύση, και ξέρουμε επίσης ότι η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη το Χειμώνα και μεγαλύτερη το Καλοκαίρι, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για την διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν, όμως, δύο ημέρες στη διάρκεια ενός έτους που η Ημέρα έχει την ίδια διάρκεια με την Νύχτα. Αυτές οι δύο ημέρες ονομάζονται Ισημερίες (ίση μέρα-ίση νύχτα) και σηματοδοτούν η μία την πρώτη μέρα της Άνοιξης και η άλλη την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου.
Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί αυτό που αποκαλούμε «Ισημερία» (Ανοιξιάτικη και Φθινοπωρινή) δεν είναι στην πραγματικότητα ακριβώς έτσι!
Όπως ξέρετε κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση πάνω στην τροχιά της από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, και από κάθε νέα θέση εμείς πάνω στη Γη αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία. Έτσι κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος ήταν αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική.
Η εκλειπτική δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.
Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο) θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δε συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική.
Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο αυτά σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία».
Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη.
Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο.
Θα θεωρούσε, λοιπόν, κάποιος ότι στις δύο αυτές ημέρες, σε ολόκληρη τη Γη, η νύχτα είναι ίση με την ημέρα, δηλαδή επί 12 ώρες ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και επί 12 ώρες βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, έχουμε δηλαδή ίση-μέρα: ισημερία.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι! Γιατί η «ίση μέρα-ίση νύχτα», όταν δηλαδή ο Ήλιος φτάνει στα ισημερινά σημεία, συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία».
Πάρτε για παράδειγμα την Αθήνα που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, και παρόλο που ο Ήλιος θα φτάσει στο Φθινοπωρινό ισημερινό σημείο στις 17:21 [Θερινή ώρα Ελλάδος] της Πέμπτης, 22 Σεπτεμβρίου 2016, εντούτοις η «ίση μέρα-ίση νύχτα» για την Αθήνα θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου όταν η ημέρα και η νύχτα θα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια!
Ημερομηνία Ανατολή Αθήνα Δύση Αθήνα Διάρκεια Ημέρας
20 Σεπ. 2016 07:11 19:24 12:13:31
21 Σεπ. 2016 07:12 19:23 12:11:05
22 Σεπ. 2016 07:13 19:21 12:08:39
23 Σεπ. 2016 07:14 19:20 12:06:14
24 Σεπ. 2016 07:15 19:18 12:03:48
25 Σεπ. 2016 07:16 19:16 12:01:22
26 Σεπ. 2016 07:16 19:15 11:58:57
27 Σεπ. 2016 07:17 19:13 11:56:31
Περισσότερα: Φέτος η ισημερία δεν θα γίνει στις 22 αλλά στις 26 Σεπτεμβρίου (pics) | E-Radio.gr Θέματα
Mπαίνει διαχειριστής
Λουκέτο για την International Life
O κύκλος ζωής της International Life σύντομα θα ολοκληρωθεί, με τους καλύτερους δυνατούς όρους και με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, αναφέρει ο κ. Φ. Μπράβος σε σχετική ανακοίνωση-επιστολή.
Οπως σημειώνει στην ανακοίνωση ο κ. Φ. Μπράβος, «μετά από 60 χρόνια ένδοξης παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας ολοκληρώνεται με την αξιοπρέπεια και το ήθος που αρμόζει σε μια εταιρεία όπως η δική μας, με συνεπή και μακροχρόνια προσφορά στην ασφαλιστική ιστορία της χώρας».
Μετά τα γεγονότα που επηρέασαν σημαντικά τις εταιρίες μας και οδήγησαν σε απαξίωση των επενδύσεων των εταιριών μας στη χώρα, εδώ και δύο χρόνια καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουμε στον μέγιστο βαθμό όλους εσάς, τη μεγάλη οικογένεια ms International Life, τους εργαζόμενους εντός και εκτός των κεντρικών γραφείων και τους ασφαλισμένους μας. Σε όλο αυτό το διάστημα, η συνεργασία σας και η στήριξή σας ήταν καθοριστικής σημασίας.
Μαζί, ήρθαμε το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και μας ζητήθηκε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, και κατ’ επέκταση το δικό μας. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές, ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας για όλους εσάς.
Και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Μπράβο, «καταφέραμε επίσης να διασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους ασφαλισμένους, μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος αυτών σε άλλες εταιρίες αφιλοκερδώς ή και με ζημιά μας, για να διατηρηθούν αυτά τα χαρτοφυλάκια που είναι το σημείο στήριξης των συνεργατών μας. Η πίστη μας σε όλους εσάς και ιδιαίτερα προς τα δίκτυα πωλήσεων υψηλού επαγγελματισμού όπως εσείς, που δημιούργησαν ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια υψηλής προστιθέμενης αξία, μας έκανε να αγωνιζόμαστε για ένα αξιοπρεπές τέλος.
Στο πλαίσιο αυτό ένας κύκλος ζωής της International Life σύντομα θα ολοκληρωθεί, με τους καλύτερους δυνατούς όρους και με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.
Ενας μεγάλος κύκλος κλείνει και ένας νέος κύκλος ξεκινάει.
Η αγάπη που τρέφουμε για το επάγγελμά μας είναι ανεξίτηλη, και είμαστε σίγουροι πως το ίδιο ισχύει και για όλους εσάς, που έχετε προσφέρει τόσα πολλά σε καθημερινή βάση σε όλες τις βαθμίδες της εταιρείας. Η δουλειά μας είναι η ζωή μας, για αυτό και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πάθος στον χώρο αυτόν, διατηρώντας τον ίδιο ενθουσιασμό για τον κλάδο που μας διακρίνει τα τελευταία 60 χρόνια.
Με σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους τις μεγαλύτερες και καλύτερες εταιρίες της ασφαλιστικής αγοράς, θα συνεχίσουμε την πορεία μας χτίζοντας κάτι νέο, μία εταιρία πωλήσεων ικανή να εξυπηρετήσει κάθε ασφαλιστική ανάγκη των πελατών μας.
Όχι μία απλή Μεσιτική Εταιρία, αλλά μία εταιρία πωλήσεων-πρότυπο στην ελληνική ασφαλιστικήαγορά. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όραμα, καινοτομίες, πρωτότυπες λύσεις και υψηλούς στόχους.
Γιατί για εμάς, όπως και για εσάς, το τέλος σημαίνει μία νέα αρχή, μία καλύτερη αρχή», τονίζει ο κ. Μπράβος.
Aσφαλιστικός Διαχειριστής στην εταιρεία
Στην τοποθέτηση Ασφαλιστικού Διαχειριστή και συγκεκριμένα τον κ. Ιωάννη Περιστέρη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 224 παρ. 3 του ν. 4364/2016, ο οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση της Εταιρείας Ιnternational Life σε αντικατάσταση του Διοικητικού της Συμβουλίου, από το οποίο αφαιρούνται όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες των μελών του, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η σχετική απόφαση ελήφθη απο την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ στη συνεδρίαση της τη Δευτέρα 19.09.
Παράλληλα διατηρούνται σε ισχύ τα μέτρα της υπ’ αριθμ. 193/1/27.7.2016 απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Είναι ασύλληπτο το μίσος που καλλιεργήθηκε και διοχετεύτηκε για το Mega»
Σαράφογλου: «Ένιωσα ένα κενό στο στομάχι μου και δάκρυσα»
Συνέντευξη στο Down Town παραχώρησε η Μαρία Σαράφογλου που μίλησε μεταξύ άλλων για την ημέρα που εκφώνησε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων του Mega.
«Εκείνη την ημέρα, αν και όλοι υποψιαζόμασταν ότι θα είναι το τελευταίο δελτίο του σταθμού, κανείς δεν μπορούσε να το αποδεχθεί. Ούτε εγώ ήθελα να το πιστέψω. Μια ιστορία 27 ετών σε ένα κορυφαίο κανάλι, ναυαρχίδα της ενημέρωσης, δεν σβήνει ξαφνικά ένα μεσημέρι. Το πρωί, λοιπόν, όταν μου είπαν οι συνάδελφοι -στο εξωτερικόδελτίο όπου καθόμασταν- ότι επιδόθηκαν οι επισχέσεις εργασίας και μάλλον θα παρουσιάσουμε τελευταίο δελτίο, ένιωσα ένα κενό στο στομάχι μου και δάκρυσα», ανέφερε.
Στο ερώτημα: τι απαντάς σε όσους -ειδικά μέσα από αναρτήσεις στα social media- έδειξαν να χαίρονται με το κλείσιμο του Mega, είπε: «Είναι ασύλληπτο το μίσος που καλλιεργήθηκε και διοχετεύτηκε για το Mega. Αν διαφωνείς με την ενημέρωση που προσφέρει ένα μέσο, αλλάζεις κανάλι, δεν πανηγυρίζεις όταν κλείνει και μένουν στον δρόμο περισσότερες από 500 οικογένειες. Αυτός ο ρεβανσισμός που ξεχειλίζει στα ανώνυμα σχόλια του διαδικτύου είναι ντροπιαστικός. Δυστυχώς η κρίση, αντί να ενώσει, δίχασε, και τροφοδότησε τον κανιβαλισμό σε όλα τα επίπεδα. Ευτυχώς, όμως, κατέρριψε και πολλούς μύθους που έντυναν βολικά κάποια πολιτικά επιχειρήματα».
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Τα σαρκοβόρα ζώα δεν τρώνε άλλο ζώο το οποίο έχει χτυπηθεί από αστραπή.
ΕΙΠΕ...
Η κοιλιά είναι ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος δεν νομίζει εύκολα πως είναι θεός.Φρίντριχ Νίτσε
Γερμανός φιλόσοφος.ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Παρασκευή
23/9
03:00
15°C
94%
1 Μπφ BA
3 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
09:00
14°C
83%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
15:00
19°C
59%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
21:00
17°C
66%
1 Μπφ Α
3 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
" ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΝΑ'ΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΑ..ΠΑΙΔΙΑ ..." ;;;;
( Που " δουλεύουν " για παιδεία για ψωμι , για..λευτεριά..;;;
παρατήσαν του ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ τα προβλήματα τα..μύρια
και πέρασαν το καλοκαίρι σε.." χορούς και ..πανηγύρια ..."
Πάει , έφυγε κι' αυτο το καλοκαίρι φίλοι μου ..
Μάλιστα , ένα καλοκαίρι πέρασε και ούτε ίχνος πολιτικού δεν πέρασε απ' το χωριό μας , να μαζευτεί ο έρμος ο Δωρικός λαός να πει τα χίλα δυο προβλήματά του να μάθει "που τελικά πορευόμαστε " ...
Όλοι περιμέναμε νια τέτοια συνάντηση στη Βαθιά , να βρεθούμε πρόσωπο με ..πρόσωπο με τους πολιτευτές μας και να μας πουν ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΉΣΟΥΝ..ΠΟΔΆΡΙ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΊΚΙ , ΑΠ' ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ , ΠΟΥ ΌΛΟΙ ΜΑΣ..ΦΛΟΜΩΣΑΝ ΣΤΟ..ΠΑΡΑΜΥΘΙ ...
Και μια δυο φορές που έγραψαν κάποια κείμενα , απείχαν πολύθ μακριά απ' τα προβληματα και τα ...βάσανα μας ..ή ήταν ..εσωκομματικός ..χαρτοπόλεμος λες και νοιάζει τον κόσμο , το τι θα απογίνουν τα κόμματα ..τελευταία μάλιστα ,εντελώς ξαφνικά διαβάσαμε δήλωση της κ. Γκελεστάθη , που έχει..εξαφανιστεί χρόνια , σχετική με τα...Μ.Α.Τ ..KAI TA EΞΑΡΧΕΙΑ , ΑΛΛΆ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΔΩΡΙΔΑΣ , ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ...ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ...
Αγαπητή και συμπαθέστατη κ. Γκελεστάθη , θυσιάστε μια μέρα απ' τον πολύτιμο χρόνο σας και ελάτε ΙΓΚΟΓΝΙΤΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ να δείτε τι σημαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΟΡΟΣ FAR WEST , όσο κι'αν επιμείνετε και ψάξετε , δεν πρόκειται να δείτε αστυνομικό ένστολο σε υπηρεσία, ενώ οι δρόμοι ( ..ο μοναδικός που υπάρχει ) είναι πλημμυρισμένος από παράνομα σταθμευμένα πάσης κατηγορίας και μεγέθους αυτοκίνητα , σε όλα μάλιστα τα σημεία που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ...
Άσε δε την τακτική κάποιων χωριανών που δεν.." ΠΑΝΕ ΤΗ ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ " ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΎΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ , ΑΦΟΎ ΆΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑΤΊ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΊ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ...ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ;
Ελάτε κ.Γκελεστάθη να δείτε από κοντά και ΩΜΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ..ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ και να είστε βέβαιη , πως μετά θα γράψετε όχι για τα ΜΑΤ και τα ΕΞΑΡΧΕΙΑ αλλά για τα ..ΟΡΕΙΝΟΔΩΡΙΚΑ ΧΑΛΙΑ ...
ΣΑΣ..ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ ....
Παλιότερα αγαπητή κ. Γκελεστάθη , στη Φωκίδα έμεινε ιστορικό ένα περιστατικό με τον τότε Νομάρχη κ. Σαρήπαπα ...
Διαβάστε και θα καταλάβετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ...
ΧΑΘ΄ΚΙ ΣΑΡΗΠΑΠΑΣ ;;;;;
Ο Σαρήπαπας , αγαπημένοι μας φίλοι ήταν Νομάρχης Φωκίδας , επί επταετίας , πολλοί λένε πως ήταν απόστρατος αξιωματικός και άλλοι , πως ήταν καθηγητής , λίγη σημασία όμως έχει αυτό , αφού αλλού είναι το..πρόβλημα..
Εγκαταστάθηκε λοιπόν στην Άμφισσα , και άρχισε να ασκεί τα καθήκοντά του , άγνωστος εν μέσω αγνώστων . Σιγά - σιγά άρχισε να μαθαίνει τον κόσμο , και να κυκλοφορεί , και ως φαίνεται ρωτούσε διάφορους απλούς ανθρώπους , πως βλέπουν τα πράγματα και αν είναι ευχαριστημένοι απ' την εξυπηρέτηση των διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών κλπ..κλπ ....
Απ' την άλλη μεριά , ρωτούσε καθημερινά και τους αρμόδιους συνεργάτες του , τα ίδια πράγματα , πως δηλαδή πάει η κρατική μηχανή , πως εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και αν εξυπηρετείται ο κόσμος , παίρνοντας πάντα τη στερεότυπη απάντηση πως όλα..βαίνουν ..άριστα .
Βέβαια , απ'την άλλη μεριά είχε και τις μαρτυρίες και γνώμες των πολιτών , που ήταν τελείως..αντίθετες απ' τα όσα του έλεγαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες , και συνέχεια το.." χάσμα " όλο και..μεγάλωνε , αφού οι απόψεις των πολιτών όλο και χειροτέρευαν ενώ των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν πάντα σταθερά..άριστες ..
Είδε κι' αποείδε ο έρμος ο Σαρήπαπας , αφού δεν έβγαζε άκρη , και αποφάσισε να ..δράσει , πως ; Απλά , απλούστατα , ξεκίνησε ένα πρωί με τη συγκοινωνία και ανέβηκε στο Λιδορίκι , φορούσε ένα μπουφάν και μια τραγιάσκα , και έτσι περνούσε απαρατήρητος , αφού και ο κόσμος δεν τον γνώριζε .
Έφτασε λοιπόν στο χωριό μας , πολύ πρωί , είχε πάει με το πρωινό λεωφορείο , έκανε μια βόλτα , έκατσε κάπου στο Αλωνάκι , ήπιε το καφεδάκι του και παρατηρούσε αν κυκλοφορούσαν άνθρωποι , γιατί ήταν η ώρα που άρχιζε η συναλλαγή με τους πολίτες ..τίποτα όμως , κίνηση δεν υπήρχε , οπότε ξεκινάει και επισκέπτεται κάποια υπηρεσία , η ώρα είχε πάει οχτώ και...μπαίνει μέσα ..ερημιά , κανένας δεν υπήρχε , μόνο κάποια καθαρίστρια , τι ρώτησε λοιπόν αν μπορεί να εξυπηρετηθεί , και πήρε βέβαια την απάντηση πως δεν έχουν έρθει ακόμα οι υπάλληλοι ..
Έφυγε , έκανε άλλη μια βόλτα , μέχρι πέρα στη Βαθειά , ούτε εκεί είδε κίνηση , προχώρησε λίγο , πέρασε ένα μισάωρο και ξεκινάει να πάει πάλι στην ίδια υπηρεσία , μπαίνει , αλλά το σκηνικό είναι το..ίδιο , πάλι δεν είχαν έρθει οι υπάλληλοι , ξανάφυγε , και συνέχισε τη βόλτα του απ' την άλλη πλευρά του χωριού ,η ώρα είχε πάει 9 και..πάει λοιπόν για τρίτη φορά στην γνωστή πια υπηρεσία , και αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός , κάποιος είχε έρθει αλλά έφκιαχνε τον καφέ του , τον είδε όμως και του είπε να περιμένει λίγο και θα εξυπηρετηθεί ..
Ο Σαρήπαπας βέβαια είχε αρχίσει να..αφρίζει , περίμενε όμως υπομονετικά να γίνει το καφεδάκι , και ω του..θαύματος ! έφθασε και ο γυναικείος υπαλληλικός πληθυσμός , και φυσικά πήγαν να φκιάξουν τα κεφεδάκια τους , οπότε ρώτησε : Τι θα γίνει , θα με εξυπηρετήσετε ; παιρνοντας την απάντηση .. σε λίγο..οπότε δεν άντεξε , φαίνεται άλλο αυτό το καραγκιοζηλίκι , και έβαλε τις φωνές , χωρίς ακόμα να έχει δηλώσει την ταυτότητά του ..
Δεν είδε όμως και μεγάλη...συγκίνηση , απ' τους υπαλλήλους , οπότε βγάζει την τραγιάσκα και ..συστήνεται : Σαρήπαπας ..τάδε , Νομάρχης Φωκίδας ..και βέβαια έπεσε ..κεραυνός , παγωμάρα , τους έβαλε τις φωνές , τους είπε όσα είχε και έπρεπε να τους πει και κατευθύνθηκε σε άλλη υπηρεσία , όπου είχε την ίδια αντιμετώπιση ..και φυσικά τους έβαλε..πόστα ..
Μαθεύτηκε λοιπόν στο Λιδορίκι η ..επεισοδιακή εμφάμιση του Νομάρχη και όπως είνα φυσικό έγινε το έλα να δεις..
Αυτό είχε όμως σαν αποτέλεσμα για κάμποσο καιρό όλοι οι υπάλληλοι να πηγαίνουν όχι μόνο στην ώρα τους , αλλά και..νωρίτερα και να εξυπηρετούν τους ταλαίπωρους απ' τα χωριά που έρχονταν ώρες ποδαρόδρομο κι' είχαν κι΄από πάνω την ταλαιπωρία τους απ' τους υπαλλήλους ..
Έτσι λοιπόν έμεινε στην ιστορία ο Νομάρχης Σαρήπαπας , και όσο καιρό ήταν στην Άμφισσα , δούλευαν οι υπηρεσίες , ότα όμως έφυγε , γιατί δεν έμεινε πολύ , επανήλθε η ίδια κατάσταση ...η οποία και...διαιωνίζεται..δυστυχώς...
Καλό σας απόγευμα
Απ' το " Λιδορίκι " με αγάπη
www.lidoriki.com
No comments:
Post a Comment