27.9.16

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 45.000.000 e



26.09.2016
 
Ο επίδοξος καναλάρχης δήλωνε (επί σειρά ετών) ότι ζούσε με 300 € τον μήνα αποκρύπτοντας από το κράτος τεράστια ποσά
Αντιμέτωπη με φόρους και πρόστιμα που συνολικά αγγίζουν τα 45.000.000 ευρώ βρίσκεται η οικογένεια Καλογρίτσα, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν τα «λαβράκια» τα οποία εντόπισαν σε πόρισμά τους οι ελεγκτές του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).
Το πόρισμα «καίει» τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, τη σύζυγό του Μικελίνα, καθώς και τα τρία παιδιά τους, Ιωάννη - Βλαδίμηρο (ο οποίος αναδείχθηκε υπερθεματιστής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες), Κωνσταντία και Ηλέκτρα. Το ζεύγος Καλογρίτσα εμφανίζεται ότι διέθετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, την ώρα που επί σειρά ετών δήλωνε στην Εφορία ότι ζούσε με 300 ευρώ τον μήνα!
Η οικογένεια Καλογρίτσα μπήκε στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΚΕΦΟΜΕΠ πέρυσι, καθώς τα στοιχεία της περιλαμβάνονταν στη λίστα των 65 cds με τους 1.300.000 Ελληνες φορολογουμένους οι οποίοι πραγματοποίησαν συναλλαγές μεγαλύτερες των 300.000 ευρώ μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2012. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών εντοπίστηκαν καταθέσεις σημαντικών ποσών και ζητήθηκαν στοιχεία που να δικαιολογούν την απόκτησή τους από νόμιμες πηγές. Τελικώς, οι «Ράμπο» του ΚΕΦΟΜΕΠ καταλόγισαν στα πέντε μέλη της οικογένειας Καλογρίτσα συνολικά ποσά φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων που άγγιζαν τα 74.000.000 ευρώ για την περίοδο 2001-2013. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια των ετών αυτών ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας δήλωσε συνολικά εισοδήματα ύψους 42.189 ευρώ και η σύζυγός του 355.978 ευρώ.
Πρόσφυγες
Και τα πέντε μέλη της οικογένειας Καλογρίτσα κατέθεσαν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και προσκόμισαν πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα εντοπισθέντα ποσά καταθέσεων. Η ΔΕΔ αποδέχθηκε τα στοιχεία και ο συνολικός «λογαριασμός» για την οικογένεια περιορίστηκε κάτω από τα 45.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα, στον «πατριάρχη» της οικογένειας Χρήστο Καλογρίτσα αρχικώς καταλογίστηκε ποσό πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ, το οποίο τελικά μειώθηκε στα 4.500.000 ευρώ. Στη σύζυγό του Μικελίνα Καλογρίτσα καταλογίστηκαν αρχικώς 27.000.000 ευρώ, που έπεσαν στα 21.100.000 ευρώ. Οσον αφορά τα παιδιά τους, στην Κωνσταντία καταλογίστηκαν σε πρώτη φάση 16.000.000 ευρώ, τα οποία μειώθηκαν σε 6.000.00 ευρώ, και στον επίδοξο καναλάρχη Ιωάννη - Βλαδίμηρο καταλογίστηκαν αρχικά 13.000.000 ευρώ, τα οποία τελικά μειώθηκαν στα 5.000.000 ευρώ. Για την Ηλέκτρα Καλογρίτσα ο αρχικός καταλογισμός διαμορφώθηκε στα 13.000.000 ευρώ και εκκρεμεί η απόφαση για τον τελικό καταλογισμό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί περίπου στο μισό.
Ο ναυτικός που καταγγέλει ότι τον είχαν για «αχυράνθρωπο»
Πέρα από τους σοβαρότατους ανοιχτούς λογαριασμούς του με την Εφορία, ο Χρήστος Καλογρίτσας εμπλέκεται, σύμφωνα με καταγγελίες, και σε υπόθεση «εικονικών» τιμολογίων ναυτιλιακής εταιρίας.
Συγκεκριμένα, ένας ναυτικός κατήγγειλε στις εισαγγελικές Αρχές ότι ο γνωστός εργολάβος τον χρησιμοποίησε ως «αχυράνθρωπο» και του «φόρτωσε» τις φορολογικές παραβάσεις του σε ναυτιλιακή εταιρία. Σύμφωνα με τον 52χρονο ναυτικό, ο στενότερος συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα τού πρότεινε να γίνει νόμιμος εκπρόσωπος offshore εταιρίας, πίσω από την οποία, όπως υποστήριξε ο καπετάνιος, κρυβόταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. «Ουσιαστικά με ήθελαν ως παρένθετο πρόσωπο, ως "αχυράνθρωπο", που εν αγνοία του θα φορτωνόταν από την τυπική του θέση στην εταιρία όλες τις παράνομες ενέργειες άλλων. Οι δύο εταιρίες ήταν δύο τσέπες των ίδιων ατόμων».
Ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι ο κ. Καλογρίτσας και οι συνεργάτες του μίσθωναν στους εαυτούς τους πλοία, τα οποία «στα χαρτιά» ανήκαν στην εταιρία της οποίας εκπρόσωπος ήταν ο ναυτικός. Σύμφωνα με τον 52χρονο, στην πραγματικότητα ο ίδιος απλά εκτελούσε εντολές του εργολάβου και των συνεργατών του, που ήταν και οι πραγματικοί πλοιοκτήτες. «Ο κ. Καλογρίτσας δεν ήταν μόνο ένας οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, αλλά και ένας άνθρωπος με πολλές γνωριμίες σε διάφορους κύκλους» σημείωσε ο ναυτικός, που εξέφρασε φόβους για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του.
Αγρια κόντρα Μαξίμου με ΝΔ για τον εργολάβο
Σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες (πλήρωσαν ήδη Αλαφούζος και Μαρινάκης) και η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καλά κρατεί. Με αφορμή το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που εστάλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, η Ν.Δ. καταγγέλλει ότι «αναδεικνύονται οι προνομιακές σχέσεις που απολάμβανε ο ένας από τους τέσσερις νέους καναλάρχες, που αποτελούν την επιτομή της διαπλοκής. Από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το πιστοδοτικό όριο του κ. Καλογρίτσα πολλαπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα να λάβει δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ορισμένα εκ των οποίων φαίνεται ότι συνδέονται με την προσπάθειά του να πάρει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Είναι ο ίδιος εργολάβος που παίρνει το ένα δημόσιο έργο μετά το άλλο από τον κ. Σπίρτζη».
Απάντηση
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στη Ν.Δ. με τη φράση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η Ν.Δ. πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια και θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens».
Αμεση η ανταπάντηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριου Λαζαρίδη, που κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας να δώσει εξηγήσεις για την offshore της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγής» και αν τελικά θα παραστεί στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει η Ν.Δ.
Προσωπικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το πόρισμα-καταπέλτη της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ και το Ποτάμι μιλά για τον «...φίλο Καλογρίτσα που ζει στα όρια της φτώχειας και παίρνει επιστροφή από την Εφορία».
Το «σκοτεινό» αίτημα Μαρινάκη για να μη δοθεί το βίντεο της δημοπρασίας!
Περίεργο αίτημα «συσκότισης» της διαδικασίας δημοπρασίας των αδειών της TV κατέθεσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως αποκάλυψε χθες ο Σκάι. Η εταιρία ALTER EGO ΜΜΕ Α.Ε., ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη, με επίσημο έγγραφό της προς τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ζητεί να μη δοθεί προς θέαση το βιντεοσκοπημένο υλικό κατά το μέρος που αυτό άφορα τους εκπροσώπους της. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το αίτημα έγινε αποδεκτό (!) από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς θα μπορέσει να διαπιστώσει αν υπήρξε διαφάνεια ή όχι στη διαδικασία. Θυμίζουμε ότι ο Alpha είχε ζητήσει το υλικό από όλες τις κάμερες με σκοπό να διαπιστώσει αν συνέβη κάτι ύποπτο, στο πλαίσιο των νομικών κινήσεων που ετοιμάζει. Αν και αρχικά είχε γίνει δεκτό το αίτημα, στη συνέχεια με διάφορα τερτίπια η παράδοση του υλικού καθυστέρησε και τώρα πλέον (επειδή έτσι επιθυμεί η πλευρά Μαρινάκη) το θρίλερ της αδειοδότησης θα παραμείνει για πάντα στο σκοτάδι. Το μέγα ερώτημα πάντως είναι ποιος και γιατί φοβάται να αποκαλυφθούν (στους άμεσα ενδιαφερομένους) όσα συνέβησαν εκείνες τις 70 ώρες;

dimokratianews.g

No comments: