30.9.16

H " ΟΔΥΣΣΕΙΑ " 11.ΟΟΟ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ



29.09.2016
Μονάδες Τεχνητού Νεφρού σε πέντε μεγάλα των νοσοκομεία
Από τη
Ρίτα Μελά
«Γηρασμένα» μηχανήματα αιμοκάθαρσης (έως και 20ετίας), που συχνά βγαίνουν εκτός λειτουργίας, επικίνδυνα φίλτρα αιμοκάθαρσης, ακόμη και πολυθρόνες εμποτισμένες με το αίμα των ασθενών (!) συνθέτουν τη συνταρακτική εικόνα που παρουσιάζουν οι Μονάδες Τεχνητού
Νεφρού (ΜΤΝ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας - όπου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 11.000 νεφροπαθείς.
Η νέα «ακτινογραφία της ντροπής» που αφορά τις ΜΤΝ σε 27 νοσοκομεία της χώρας και φέρνει στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας, καθώς φαίνεται ότι «οι νεφροπαθείς οδηγούνται στον θάνατο».
Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, η αναλογία νοσηλευτών ασθενών στις ΜΤΝ είναι ένας προς τρεις αιμοκαθαιρόμενους, ενώ στην Ελλάδα είναι ένας νοσηλευτής ανά έξι έως εννέα αιμοκαθαιρόμενους.
Το δράμα των νεφροπαθών στη νησιωτική χώρα είναι μεγαλύτερο, καθώς χιλιάδες είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν δύο φόρες την εβδομάδα ή ακόμα και να μετακομίζουν, προκείμενου να υποβάλλονται σε αιμοκαθάρσεις.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, ενδεικτικά, τα εξής πέντε νοσοκομεία:

ΑΧΕΠΑ :
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρία. Η μονάδα λειτουργεί πλέον οριακά με πολλά προβλήματα (μεγάλη έλλειψη προσωπικού, υλικών, μηχανημάτων, εξοπλισμού). Οι βάρδιες έγιναν τέσσερις, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών που υποβάλλονται αργά το βράδυ σε αιμοκάθαρση, αλλά και την εξουθένωση του λιγοστού προσωπικού.
ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»: Η Νεφρολογική Κλινική διαθέτει 13 κλίνες και η μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης τρεις κλίνες. Η ΜΤΝ διαθέτει 12 κρεβάτια και 13 νοσηλευτές, και απαιτούνται επιπλέον τρεις (νοσηλευτές) για να λειτουργεί ικανοποιητικά. Επίσης, παρατηρούνται προβλήματα στις γενικές εφημερίες, καθώς η αναμονή των ασθενών, ελλείψει κλινών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, είναι πολύωρη.
Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος»: Τα 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι από το 1997 και το 2004 και συχνά χαλάνε, ενώ οι πολυθρόνες είναι κατεστραμμένες.
Γ.Ν. ΝΑΞΟ: Η ΜΤΝ δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, παρότι το Νοσοκομείο διαθέτει έξι μηχανήματα. Από τους 100 αιμοκαθαιρόμενους, ορισμένοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε περιοχή που διαθέτει μονάδα, ενώ άλλοι ταξιδεύουν μέρα παρά μέρα στη Σύρο.
Νοσοκομείο Κω: Λειτουργούν εννέα μηχανήματα, εκ των οποίων τα μισά είναι 20ετίας και εμφανίζουν διαρκώς προβλήματα. Οι πολυθρόνες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών είναι παλαιές και κατεστραμμένες, ενώ παρατηρούνται προβλήματα με την προμήθεια φίλτρων.
news247.gr

No comments: