14.1.09

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ ΠΑΛΙΟ...ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ...

Και μιά ναμνηστική φωτογραφία από εκδρομή του Γυμνασίου μας στους Δελφούς , στις 8-6-1931 , στο μέσον της δεύτερης κερκίδας ο Γυμνασιάρχης , πιά , Ευθ. Παπαθανασίου και δεξιά ο φιλόλογος Χαραλαμπόπουλος , μάλλον απ' το Τρίστενο , να σημειωθεί πως τα έξοδα της εκδρομής καλύφτηκαν από τις...εισπράξεις θετρικής παράστασης των μαθητών μας στο Λιδορίκι και την Ερατεινή .

Απ' την ίδια εκδρομή του Γυμνασίου στον Άι Νικόλα , το 1929 , καθηγητές ξεκουράζονται στον ίσκιο του πελώριου δέντρου , από αριστερά ο Δημ . Κάππος , μαθηματικός , μετά καθηγητής στο Πανεπιστήμιο , ...Κιούρμπαλης , Γαλλικών , Δημ. Λουκόπουλος , φιλόλογος και ο Κ. Ταμβάκης , τελευταίος Σχολάρχης στο χωριό μας , και μετά καθηγητής του Γυμνασίου , και κατά τα λεγόμενα μαθητών του , φοβερός γνώστης της ..γραμματικής .

Λιδορίκι 1929 ! Το Γυμνάσιό μας σε μιά εκδρομή στον Άι Νικόλα , με τους καθηγητές Λουκόπουλο και Δημ. Κάππο , ανάμεσα στους μαθητές . Αξιοσημείωτο το γεγονός της καθιέρωσης του περίφημου..σχολικού πηληκίου με την κουκουβάγια...όπως είναι αξιοπερίεργο το ότι δεν υπάρχει στη φωτογραφία καμιά μαθήτρια .

Λιδορίκι 1913 !! Μαθητές και καθηγητές του , τότε , " Ελληνικού Σχολείου ¨, του Σχολαρχείου όπως το λέγανε , και ήταν το πρώτο βήμα απ' το..Δημοτικό στο Γυμνάσιο , οι καθηγητές από αριστερά , ...Ζαχαρίας , απ' την Αγία Ευθυμία , Ευθ. Παπαθανασίου , τότε Δ/ντής του Σχολαρχείου , που μετά , στην δεκαετία του 1930 , υπηρέτησε στο χωριό μας και σαν Γυμνασιάρχης , και όπως είναι γνωστό ήταν πατέρας της γνωστής ηθοποιού-τραγωδού Ασπασίας Παπαθανασίου . Από τους μαθητές , που , όπως καθαρά φαίνεται , φορούσαν ..τσαρούχια , αναγνωρίστηκαν ο Γιάννης Μπουλούμπασης ( Καρατσαμπόιαννος ) , Νικ.Κ.Παπαδόπουλος ( Φουσκονίκος ) και η Μαρία Λαλαγιάννη , μετά σύζυγος του γιατρού Αθαν.Ψιμάρα .

1 comment:

Nikolaos Theocharis said...

Αγαπητέ κύριε Καψάλη

Με απερίγραπτη χαρά και ύστερα από ώρες χαμένος στο καταπληκτικό blog σας, αντίκρυσα τη φωτογραφία από την εκδρομή στον Άι Νικόλα το 1929, όπου και ανάγνωσα με βουρκομένα μάτια το όνομα του προπάππου μου Νικόλαου Κιούλμπαλη (αναγράφεται στη λεζάντα Κιούρμπαλης), τότε καθηγητή γαλλικών στο γυμνάσιο σας. Δε βρίσκω λόγια να σας ευχαριστήσω για την απρόσμενη αυτή αγαλλίαση που μου προσφέρατε! Θα σας ήμουν ευγνώμων, εάν θα είχατε την καλοσύνη να επικοινωνήσετε μαζί μου, καθότι από ότι έμαθα και από τον κύριο Κρικέλα, είσαστε μάλλον ο μόνος που θα μπορούσε να με βοηθήσει στην αναζήτηση στοιχείων που αφορούν τον πρόγονό μου. Σας έστειλα τις προάλλες και ένα εμαιλ στο kapsalokostas@gmail.com, δεν είμαι σίγουρος εάν το λάβατε. Με εκτίμηση, Νικόλαος Θεοχάρης από την Ελβετία