Η ποιότητα μετράει
Η ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά κλειδί κατά του καρκίνου στους καπνιστές
- H ποικιλία βρέθηκε να είναι σημαντικότερος παράγοντας προστασίας από την ποσότητα (Φωτογραφία: Associated Press
Copyright 2010
The Associated Press All Rights Reserved
Associated Press text, photo, graphic, audio and/or video material shall not be published, broadcast, rewritten for broadcast or publication or redistributed directly or indrectly in any medium. Neither these AP Materials nor any portion thereof may be stored in a computer except for personal and non-commercial use. The AP will not be held liable for any delays, inaccuracies, errors or omissions therefrom or in the transmission or delivery of all or any part thereof or for any damages arising from any of the foregoing.)
Ουάσινγκτον
Η κατανάλωση μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών φαίνεται να είναι σημαντικότερος παράγοντας από την ποσότητα όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές, προκύπτει από μεγάλη ολλανδική μελέτη.
«Αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι η σημαντικότερη προληπτική δράση στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, η κατανάλωση μιας ποικιλίας διαφορετικών φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να μειώνει τον κίνδυνο ανεξάρτητα από την ποσότητα, ειδικά μεταξύ των καπνιστών» δήλωσε o X. Μπας Μπουένο Ντε Μεσκίτα, επικεφαλής της έρευνας στο ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος.
Η μελέτη εξέτασε στοιχεία για 450.000 άτομα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 1.600 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρει το AFP. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου.
Η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως το καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου, το οποίο αντιστοιχεί γύρω στο ένα τέταρτο των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα.
Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση 14 φρούτων και λαχανικών, είτε φρέσκων είτε αποξηραμένων ή σε κονσέρβα. Η ποικιλία βρέθηκε να είναι σημαντικότερη από την ποσότητα που καταναλώνει κανείς όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας.
Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει αδιευκρίνιστος, ωστόσο οι ερευνητές προχωρούν σε μια λογική υπόθεση: «Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλά βιοδραστικά στοιχεία, και είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι είναι σημαντικό να καταναλώνει κανείς όχι μόνο τις συνιστώμενες ποσότητες, αλλά και να καταναλώνει ένα πλούσιο μείγμα αυτών των βιοδραστικών ουσιών» σχολίασε ο Δρ Μπουένο Ντε Μεσκίτα.
Στην ίδια υπόθεση προχώρησε ο Στίβεν Χεκτ, μέλος της συντακτικής επιτροπής της επιθεώρησης. Όπως είπε, ο καπνός περιέχει ένα περίπλοκο μείγμα καρκινογόνων ουσιών, τα οποία μπορούν να εξουδετερωθούν εν μέρει από ένα σύνθετο μείγμα προστατευτικών παραγόντων.
«Παρόλα αυτά, το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα είναι η αποφυγή του καπνού σε όλες τις μορφές του» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment