28.12.08

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ - 11ο

 

IMG_0005

   Πράγματι , με τη χαραυγή δυό αεροπλάνα , τύπου Χαρικέιν , παρουσιάστηκαν πάνω από το Λιδορίκι και πολυβόλησαν κινήσεις στα κράσπεδα του χωριού .

   Ο λόγος που ζήτησα να σταλεί αεροπορία ήτο : πρώτον , ήθελα να δώσει την εντύπωση στους αντάρτες ότι τα αεροπλάνα πολυβολισμού θέσεων και αναγνωρίσεως , είχαν σκοπό να επισημάνουν τις θέσεις των και να τους κτυπήσουν , και ότι νέες δυνάμεις ήρχοντο προς ενίσχυσιν . Και δεύτερον , ως αναφορά τους αμυνομένους , να αισθανθούν ότι η ανωτέρα διοίκηση τους σκέπτεται και κάτι θα κάνει να τους βοηθήσει . Πιστεύω ότι ο διπλός αυτός σκοπός εξυπηρετήθη πλήρως . Με την άφιξη των δύο αεροπλάνων τη χαραυγή και τους πολυβολισμούς των στα κράσπεδα του χωριού , άρχισε και η αποχώρηση των ανταρτών . Αλλά όλοι οι αντάρτες δεν ακολούθησαν τη φυγή , 42 με 44 μείναμε πίσω κρυμμένοι σε θάμνους η γωνίες και παρεδόθησαν , ασχέτως αν χαρακτηρίσθησαν συλληφθέντες . Μερικοί ακόμη σε παιδική ηλικία , αγόρια και κορίτσια .

   Ο Υπολοχαγός Σπύρος Χαλεπλίδης , υπεύθυνος του γραφείου πληροφοριών  ( Α2 ) , από το κρεβάτι του πόνου πάνω στο φορείο , τους ανέκρινε και έδωσε τηλεφωνική αναφορά στην ανωτέρα διοίκηση Λαμίας .

   " Προσέξαμε ότι  όσα κορίτσια είχαν χάσει την παρθενία τους , έδωσαν συμπαθείς πληροφορίες γιά τους αντάρτες . Όσες δεν την είχαν χάσει , οι καταθέσεις των ήταν εναντίον των ανταρτών ".

( Η προηγούμενη παράγραφος τονίσθηκε από μας , διότι είναι κομμάτι , άξιο παρατήρησης και σχολιασμού , προσωπικά , δεν το ..κρύβουμε , μας..εξέπληξε !!! )

   Θυμάμαι ένα σχόλιο του Υπολοχαγού Χαλεπλίδη που έκαμε όταν τελείωσε τη τηλεφωνική του αναφορά στο γραφείο πληροφοριών της Λαμίας . Μου λέγει " Θανάση , σήμερα μου λένε ότι τους τα λέω καλύτερα από κάθε άλλη φορά " , και συνέχισε , " δεν καταλαβαίνουν ότι σήμερα τους πιάσαμε εμείς . Δεν είναι πληροφορίες από δεύτερο η και τρίτο χέρι ".

   Στο Λιδορίκι , τη βραδιά εκείνη υπήρχαν πέντε εστίες αντιστάσεως και αμύνης .Πρώτον , ο οχυρωμένος καταβλισμός του τάγματος φρουράς Λιδορικίου , στο λόφο Ψαλά , επανδρωμένος τη βραδιά εκείνη με τους άνδρες των βοηθητικών υπηρεσιών μόνο .Οι μάχιμοι οπλίτες του τάγματος , εντεταγμένοι στους λόχους καταδιώξεων των ανταρτών , ευρίσκοντο εις καταδίωξιν και απουσίαζαν .

   Δεύτερον , ο καλώς οχυρωμένος Αστυνομικός σταθμός με το πολυβολείο του , πάνω στο δημόσιο δρόμο , λίγα μέτρα πίσω απ' το Ευσταθέικο σπίτι . ( ΣΗΜ: Πρόκειται γιά το Καψαλέικο , το οικογενειακό μας σπίτι , που γιά πολλά-πολλά χρόνια , ήταν νοικιασμένο στην Αστυνομία , και σαν .." ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ " το ήξεραν όλοι οι Λιδορικιώτες ).

   Τρίτον , το τακτικόν Στρατηγείον ( εμείς δηλαδή . Τέταρτον , η αποθήκη στο λυώμενο , και πέμτον , μιά ομάδα εθνοφυλακής από ντόπιους νεαρούς δασκάλους του χωριού ( Πανάγος , Μαργέλος , Καραχάλιος κ.α . αλλά λιγότεροι από δέκα ) , που είχαν αναλάβει την προστασία της ηλεκτρικής μηχανής που μάλιστα την έσωσαν .

   Κατά τα εξακριβωθέντα αργότερα , όταν πλησίασαν οι αντάρτες στη μηχανή και τους υποδέχθηκαν οι δάσκαλοι με πυροβολισμούς , οι αντάρτες έφυγαν χωρίς να τολμήσουν ανταπόκριση . Συγχαρητήρια στους δασκάλους που έσωσαν τη μηχανή τη βραδιά εκείνη .

   Η αποθήκη στο λυώμενο , δεν νομίζω ότι προέβαλε αντίσταση , μάλλον θα πρέπει να την είχαν εγκαταλείψει οι αποθηκάριοι . Η αποθήκη ελεηλατήθη και επυρπολήθη από τους αντάρτες . Όταν ήλθαν τα αεροπλάνα τη χαραυγή , επολυβόλησαν μιά ομάδα ενόπλων στο σταυρό , όπου τώρα η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου . Η ομάδα αυτή 10 έως 12 άτομα , ήταν το προσωπικό της αποθήκης . Πως ευρέθη εκεί , δεν γνωρίζω . Όταν μίλησα αργότερα με τον αξιωματικό της ομάδος που με επισκέφθηκε , δεν ενθυμούμαι καμία επαρκή και ικανοποιητική εξήγηση .

   Επίσης ρώτησα και τον Βεζεστατζή , ενώ ήσαστε τρεις μαζί που πηγαίνατε γιά την πλατεία Αλωνάκι , πως γίνεται ο ένας σκοτώνεται , ο άλλος τραυματίζεται και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και εσύ ζείς ; Η απάντηση ήταν : " Όταν κατεβήκαμε στο δημόσιο δρόμο , εγώ γιά να τους δώσω κάλυψη , πήγα και  έπεσα πρηνηδόν , στη γωνία του σπιτιού της Σπυριδούλας Ευσταθίου  ( εγώ έδωσα το όνομα του σπιτιού ) και οι δυό τους προχώρησαν . Πυροβόλησες γιά κάλυψη ; Μάλιστα . Και τι έγινε ; " Ήταν νύχτα , δεν φαινότανε καθαρά . Σε λίγο είδα τον Ταξίαρχο που έμπαινε σε ένα διπλανό σπίτι ". Μα εκεί ήταν κυριαρχία των ανταρτών .

 

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ........

No comments: