29.12.08

" H MAXH TOY ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ " Αθανασίου Ευσταθίου - 12ο

 

IMG_0005

   Όπως μάθαμε αργότερα , τον Ταξίαρχο τον μετέφεραν στην πλατεία της Βαθειάς και στην ανάκριση η συζήτηση με τους αντάρτες , εξακολούθησε να υπερασπίζεται το Στρατηγείο του στο Λιδορ'ικι και το σκοπό γιά τον οποίο πολεμούσε . Στη συζήτηση γιατί δεν ακούγονται πυροβολισμοί από τον Παλιόραγκο ( λόφο πάνω απ' τον Άγιο Ευθύμιο ) , τους είπε , εκεί έχω δύο λόχους με εντολή να μην επέμβουν παρά μόνο όταν τους πλησιάσετε . Οι δύο διμοιρίες του 631 τάγματος που ήταν εκεί , είχαν φύγει το απόγευμα . Επί πλέον τους έλεγε ότι θα χάσουν τον πόλεμο γιατί δεν έχουν εφεδρείες .  Αυτά από άτομα συγχωριανούς μας που ήταν παρόντες στη συζ'ητηση .

   Ποτέ δεν ξεκαθάρισα στο μυαλό μου αν η ριπή που σκότωσε το λεβέντη νεαρό Λοχαγό Γάσπαρη , και τραυμάτισε τον εξαίρετο τακτήσιαν Ταξίαρχο Μαρκόπουλο , ήταν των ανταρτών η του Βεζεσταντζή .

   Ποτέ μου δεν είδα με καλό μάτι , ούτε τον Βεζεσταντζή , ούτε τον έφεδρο Ανθυπολοχαγό Παπαδόπουλο ( δικηγόρο το επάγγελμα ) , που ήτανε και οι δυό τους ευνοούμενοι του Ταξιάρχου . Το Βεζεσταντζή , διότι προερχότανε από τους αντάρτες και ποτέ δεν τον εμπιστευόμουνα . Τον Παπαδόπουλο ίσως γιατί ποτέ δεν ήταν ..παρών και εγώ έκανα τη δουλειά του .

   Σε όλο το διάστημα που υπηρέτησα στο τακτικό Στρατηγείο της Λειβαδιάς , τον Παπαδόπουλο τον είδα τρεις φορές . Πρώτη φορά , κατά την επίσκεψη του Αντιστράτηγου Τσακαλώτου στη Λειβαδιά , δεύτερη , την Καθαρά Δευτέρα που ήρθε στη Λειβαδιά μαζί με τον Ταξίαρχο που επέστρεφε μετά από τετραήμερη άδεια από την Αθήνα . Την τρίτη φορά στο Λιδορίκι , τη μοιραία βραδιά της μάχης του Λιδορικίου , που η παρουσία του μάλλον καταστροφικά συνετέλεσε και στοίχισε τη ζωή του Ταξιάρχου και του Λοχαγού Γάσπαρη . Ενός νεαρού και ενθουσιώδους αξιωματικού του μέλλοντος , όπως του έγραφε στις επαινετικές προσωπικές του εκθέσεις ο Ταγματάρχης Ιωάννης Γκορτζής .

   Νομίζω ο Παπαδόπουλος είχε φθάσει στο Λιδορίκι την ημέρα εκείνη , γιά να δρέψει τις δάφνες της αναμενόμενης απιτυχίας όπως είχε σχεδιασθεί από τον Ταξίαρχο , αλλά τα θαλάσσωσε ο Ταγματάρχης Ζακυνθινός με την καθυστέρησή του . Αντί να φθάσει στο Λιδορίκι με το σούρουπο της προηγουμένης ημέρας , ήλθε την επομένη λίγο πριν το μεσημέρι .Περάσαμε αρκετή ώρα στον πίσω αυλόγυρο στο Ευσταθέικο σπίτι συζητώντας γιά την κατάσταση με το ένα και το άλλο , προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε τη νέα κατάσταση της ημέρας όπως τη διεμόρφωσαν τα γεγονότα της περασμένης νύχτας .

Σήματα IMG Σήματα

   Tα δύο σήματα , που αναφέραμε πιό πάνω , σκουπισμένα απ' τις σταγόνες...αίματος , με την υπογραφή του συγγραφέα .

 

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ....

No comments: