24.12.08

ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ - ΤΟ " ΣΤΟΙΧΕΙΟ " ΤΟΥ ΔΑΦΝΟΥ .

    Γιά το σπήλαιο " Στοιχειό " με την αυξομειούμενη πηγή , γράφεται στο δημοσίευμα του Ιωάννη Πετρόχειλου " Σπηλαιουδρολογικαί έρευναι εις ορεινή Ναυπακτία , Δωρίδα και Νότιον Ευρυτανίαν " ( σελ. 90 - 92 ) .

ΣΠΗΛΑΙΟΝ ΚΑΙ ΑΥΞΟΜΕΙΟΥΜΕΝΗ ΠΗΓΗ  " ΤΟ  ΣΤΟΙΧΕΙΟ "

                           ( INTERCALAIRE )

   Τούτο ευρίσκεται 1 1/2 χλμ .προς Δ του χωρίου Δάφνος επί της αριστεράς πλαγιάς της πεματιάς του Κοκκίνου , που διέρχεται διά του ανωτέρω χωρίου , εις υψόμετρον 950 μ . Το πέτρωμα , εντός του οποίου είναι διανοιγμένον , συνίσταται από κροκαλοπαγές , αποτεθειμένον επί πλακώδους ασβεστολίθου εντός , του οποίου και συνεχίζεται το σπήλαιον . Κατά την βροχεράν εποχήν , εντός του σπηλαίου αυτού λειτουργεί πηγή . Το ύδωρ ρέει από δ΄΄υο μέρη . Εις το δυτικόν υπάρχουν δύο οπαί διαμέτρου 10 εκσμ. εκάστη , εις το ανατολικόν επίσης δύο οπαί διαμέτρων η μία 3 εκσμ και η άλλη 4 . Κατά την αρχήν των βροχών και μετά το τέλος η πηγή αυτή γίνεται αυξομειουμένη .Πενήντα μ. ΝΑ από το σπήλαιον αυτό άλλη πηγή ρέει συνεχώς , ταχέως τον χειμώνα και βραδέως το θέρος  ( 4 λ. το λεπτό ) .

   Επειδή όταν επιταχύνεται η ροή του ύδατος της τελευταίας πηγής , αρχίζει να ρέει και αυξομοιουμένη , φαίνεται να υπάρχει εσωτερικός τις σύνδεσμος αυτών .Κατά τον χειμώνα το ύδωρ ερχόμενον εκ του εσωτερικού ρέει προς την κατωτέραν πηγήν και προς λεκάνην συγκοινωνούσαν και απ' ευθείας διά μικρού σωληνίσκου και διά σίφωνος μετά των στομίων της αυξομειουμένης  πηγής .

   Κατά την άνοιξιν και αρχάς φθινοπώρου όταν το ερχόμενον ύδωρ είναο ολιγώτερον , ρέει μεν προς την κάτω πηγήν ομοίως αλλά και προς την λεκάνην ολιγώτερον . Τότε άλλοτε ρέει η αυξομοιουμένη πηγή παρέχουσα ελάχιστον ύδωρ ,και άλλοτε , παρέχουσα πολύ ύδωρ , όταν ο σίφων πληρούται και δίδεται ύδωρ και δίδεται ύδωρ εις τα στόμια από δύο κατευθύνσεις .

   Επί όλης της πλαγιάς , όπου και αι άνω πηγαί ,από του μέσου του ύψους της μέχρι του ποταμού υπάρχουν ίχνη τραβερτινικών σχηματισμών και τόφων , δεικνύοντα την ύπαρξιν πολλών κεφαλαριών μικράς σημασίας .

   Εξερευνήθη υπό του γράφοντος με την οδηγίαν του δημοδ . Δάφνου κ . Παπαγεωργίου .

 

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι.....

No comments: