22.12.08

ΠΕΡΣΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ..ΓΡΑΦΑΜΕ...

 
ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...

 

22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

· Μνήμη μαρτύρων Χρυσογόνου και Θεοδότης (304) και Ζωίλου. Της Αγίας Αναστασίας , της φαρμακολύτριας , χρόνια πολλά σ' όσες γιορτάζουν αλλά και σ' όσους και όσες έχουν γενέθλια , νάστε όλοι καλά .

1867 : Ο οπλαρχηγός Γογονής εξοντώνει την οπισθοφυλακή του Χουσείν Αβνή πασά κοντά στο χωριό Φρε Αποκορώνου .

1940 : Ο Στρατός μας (ΙΙΙ ΜΠ), μετά από σκληρό αγώνα, καταλαμβάνει τη Χειμάρρα στη Β. Ήπειρο.

Το υποβρύχιο «Παπανικολής», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μιλ. Ιατρίδη, βυθίζει το ιταλικό πετρελαιοφόρο «Αντουανέτα» και αιχμαλωτίζει ολόκληρο το πλήρωμα του, έξω από τον κόλπο του Αυλώνα .

Αδέρφια Λιδορικιώτες καλησπέρα , καλησπέρα σ' όλους τους ξενητεμένους Έλληνες , σ' όλα τα μήκη και..πλάτη του κόσμου , και στους χτεσινούς φίλους -επισκέπτες της Λιδορικιώτικης σελίδας από : Aθήνα , Καρδίτσα , Σάμο , Ν.Ιωνία , Χίο , Αίγιο , Πάτρα , Norfolkπου με τα καλά τους λόγια και τις ευχές τους μας γεμίζουν με χαρά και συγκίνηση , ευχόμαστε σε όλους σας να περάσετε όμορφες γιορτές και ο καινούριος χρόνος να σας φέρει ό,τι επιθυμείτε .

Μεγάλη επιθυμία όλουν μας , αδέρφια , κακά τα ψέματα , είναι να μπορούσαμε να περάσουμε τις μέρες αυτές , τις γιορτινές , στ΄αγαπημένο μας χωριό , με τ' αγαπημένα μας πρόσωπα , τους παλιούς μας φίλους και να περπατήσουμε στα γνώριμα σοκάκια μας , έστω κι' αν είναι και..λασπωμένα , φτάνει που θ΄αναπνέουμε τον αέρα που πρωτοαναπνέυσαμε , τον τόπο που κάναμε τα πρώτα μας βήματα , αλλά και τα πρώτα μας όνειρα , έλα όμως που είμαστε όλοι..ξενητεμένοι , άλλος πιό..κοντά κι' άλλος..μακρύτερα...ας ελπίσουμε ν' αξιωθούμε του..χρόνου...

Θυμάμαι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες , η..μαρίδα της γειτονιάς , περιμέναμε , πως και πως , πότε θα σφάξει ο Τσελεμεντές , ο Δημ. Βούλγαρης , το γουρούνι που έτρεφε , και ξέρετε γιατί ; γιά να πάρουμε τη..φούσκα , την..ουρίθρα , γιά μπαλόνι , ναι όπως το διαβάζετε , γιά μπαλόνι , γιατί εκείνη την εποχή , βλέπεις , το μπαλόνι ήταν σπάνιο...είδος , και γιά την απόκτηση της φούσκας γινόταν σωστό ..μακελειό .

Εγώ βέβαια σαν..κολλητός γείτονας είχα την..πρωτοπραξία , και συνήθως είχα την προτεραιότητα , αλλά γιά σκεφτείτε και τα άλλα τα παιδιά ; οποία η..απογοήτευσίς τους ; κι' όλα αυτά γιά ένα ..μπαλόνι , έστω και..οικολογικό , ποιό απ' τα σημερινά παιδιά θα το πιστέψει αυτό ; ΄διηγούμαι μερικές φορές στο μικρό γιό μου κάποια περιστατικά απ' τα παιδικά μας χρόνια , και γελάει..καχύποπτα , ρε πατέρα με δουλεύεις ; μου λέει και ενδεχομένως να το εννοεί .

Βέβαια αν εξαιρέσουμε το..αποτέλεσμα , τη φούσκα δηλαδή , η όλη διαδικασία του σφαξίματος δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστη και μάλιστα γιά παιδιά , αλλά το..κίνητρον, η..φούσκα , ήταν..πολύτιμο , ακόμα θυμάμαι τους φίλους και τους συμμαθητές μου , που έφτιαχναν , όπως σ' όλες τις γιορτές , ονομαστικές καταστάσεις των..εορταζόντων , χωροταξικά...ταξινομημένους , γιατί ήταν ευκαιρία να..γλυκαθεί το στοματάκι τους , αυτό όμως που δεν μπόρεσα ποτέ να εξηγήσω και να..αιτιολογήσω είναι το ότι , πολλές φορές ακολουθούσα κι' εγώ στην...γλυκοσυλλεκτική περιφορά στα Λιδορικιώτικα σοκάκια , και πολλές φορές κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες , βροχές , χιόνια , ψοφόκρυο , και το λέω αυτό γιατί εγώ θεωρούμουν , απ' τα παιδιά , πρνομιούχος λόγω...ζαχαροπλαστείου , και να πείς πως τα γλυκά που μαζεύαμε τάτρωγα ; στα παιδιά τάδινα , τι να πω..άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου , και μάλιστα του..παιδιού .

Η μεγάλη όμως ομορφιά ήταν τα κάλαντα , όνειρο , αξίζει να θυμηθούμε αυτό το έθιμο με όλη του τη...διαδικασία , που προσωπικά με γεμίζει γλυκιά..νοσταλγία , με ολίγον..γλυκόν πόνον , κάπου στο βάθος ..βάθος , χωρίς να λείπει και καμιά φορά και λίγη..υγρασία στα μάτια , απ' τον καιρό..φυσικά , αλλά μως το όνειρο των..καλάντων , θα το..θυμηθούμε αύριο , το καθένα στην...ώρα του....

Καλό σας βράδυ αδέρφια , νάστε όλοι καλά και να περνάτε καλά...

Απ' το Λιδορίκι μας , με μπόλικη-μπόλικη αγάπη.......Κ.-

No comments: