16.12.08

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ..

 Ευσταθίου

   Επί τέλους , αδέρφια , έχουμε στα χέρια μας το βιβλίο του συμπατριώτη μας Αθαν.Ευσταθίου , που έζησε τα περιγραφόμενα γεγονότα από..κοντά και τα λεγόμενά του η μάλλον τα ..γραφόμενά του , είναι από..πρώτο χέρι...

  Το βιβλίο αυτό το ψάχναμε καιρό , και ήταν ..εδώ..δίπλα μας , μας τό 'δωσε ο παιδικός φίλος Κώστας Ευσταθίου , του μπάρμπα Θανάση , που είναι και ανηψιός του συγγραφέα , και να σκεφτείτε πως ψάχναμε..ψάχναμε...

  Όπως θα θυμάστε , πριν λίγο καιρό , αναφερθήκαμε επί μακρόν και εμπεριστατωμένα , στη μέρα αυτή που σημάδεψε , τη Λιδορικιώτικη ιστορία , συγκεκριμένα , είχαμε δημοσιεύσει τη σχετική αφήγηση του Γιώργου Χουλιάρα -Περικλή ( " Ο ΔΡΟΜΟΣ  ΕΙΝΑΙ ΑΣΩΤΟΣ...." ) καθώς και τις αναφορές του Γεωργίου Γ. Κουτρούκη ( "ΕΝ  ΨΥΧΡΩ " ΚΑΤΟΧΗ-ΒΑΡΚΙΖΑ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ ) και Βασίλη Αποστολόπουλου  ( ΤΟ  ΧΡΟΝΙΚΟ  ΜΙΑΣ  ΕΠΟΠΟΙΙΑΣ - 0 ΔΣΕ  ΣΤΗ  ΡΟΥΜΕΛΗ ) , είχαμε όμωσ ακούσει γιά την ύπαρξη του βιβλίου του χωριανού μας Θανάση Ευσταθίου , τον οποίο δεν είχαμε την τιμή και τη χαρά να γνωρίσουμε , αλλά έχουμε μάθει γιά την προσωπικότητά του , τα καλύτερα , ελπίζουμε σύντομα να έχουμε ένα βιογραφικό του σημέιωμα γιά την δική σας , αλλά και δική μας , ενημέρωση .

   Θα παρακολουθήσουμε , φίλοι μου , βήμα -βήμα την αφήγηση του συγγραφέα , ξεκινώντας , φυσικά , απ' την ...

                       Ε  Ι   Σ   Α   Γ   Ω   Γ   Η

   " Εδώ μιά μικρή αφήγηση γιά το πως βρέθηκα και ήμουν μέτοχος στη Μάχη Λιδωρικίου , στην κωμόπολη της καταγωγής μου , στις 18 Απριλίου 1949 Μεγάλη Δευτέρα τη νύχτα προς Μεγάλη Τρίτη .

   Επιστρατεύτηκα γιά τρίτη φορά στις 14 Οκτωβρίου 1948 και με τοποθέτησαν στη 82 Περιοχή . Η 82 Περιοχή ήτο υπεύθυνος γιά την ασφάλεια στις περιοχές Φωκίδος , Φθιώτιδος και Βοιωτίας , με έδρα τον Πειραιά .

   Στην 82 Περιοχή με τοποθέτησαν στο γραφείο επιχειρήσεων με επιτελάρχη τον Ταγματάρχη Γκορτζή Ιωάννη . Αρχηγός της 82 Περιοχής ήτο τότε ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Παπαδόπουλος , ο θρυλικός παππούς . Ένας εξαίρετος αξιωματικός στην τακτική των πολεμικώνεπιχειρήσεων . Μα δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω από κοντά , γιατί τον μετέθεσαν , όπως έλεγε η διαταγή της μεταθέσεως , " εις την ατυχήσασαν δευτέραν Μεραρχίαν " στη Φλώρινα στη Δυτική Μακεδονία γιά να την οργανώσει .

   Με την αναχώρηση του Στρατηγού Παπαδοπούλου το σκηνικό άρχισε ν' αλλάζει . Αρχάς Δεκεμβρίου φεύγει ο Ταγματάρχης Γκορτζής γιά το τακτικό στρατηγείο Λειβαδιάς . Στις 10 Ιανουαρίου με φωνάζει να τον ακολουθήσω , όπως και έγινε . Σε λίγες μέρες ταξιδεύοντας προς την έδρα του στη Λαμία ο νέος αρχηγός της περιοχής Αντιστράτηγος Θρασύβουλος Τσακαλώτος στάθμευσε στο τακτικό στρατηγείο της Λειβαδιάς με καμιά τριανταριά ακολουθία . Πήρε λεπτομερή επιχειρησιακή αναφορά επί χάρτου γιά τη στρατιωτική κατάσταση απ' τον Επιτελάρχη Γκορτζή Ιωάννη , στοτέλος τον ευχαρίστησε και τον επήνεσε γιά όλες τις πληροφορίες που του έδωσε .

   Στο επιτελείο του Στρατηγού Τσακαλώτου συνέλεξε πληροφορίες γιά τις υπηρεσίες και τις απασχολήσεις όλων των υπηρετούντων αξιωματικών στο τακτικό στρατηγείο γιά να δει  εάν υπήρχαν πλεονάζοντες αξιωματικοί . Ο Ταξίαρχος Δημήτριος Μαρκόπουλος μαζί με τον Ταγματάρχη Αθανάσιο Μπάρλο και ένα μικρό τμ΄ήμα στρατιωτών υπηρετούσαν σε κάποια κωμόπολη της Βοιωτίας έξω απ' τη Λειβαδιά , γι' αυτό δεν ήτο παρών .

 

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ...........

 

1937    Προπολεμικό Λιδορίκι , φωτογραφία του 1937 ....

IMG_0129 ...και η Αστυνομική δύναμη Λιδορικίου στην τραγική εκείνη περίοδο , που αναφέρεται το βιβλίο του Αθαν. Ευσταθίου ...

No comments: