13.8.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ…ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

 

1935 

  Το  χωριό μας το 1935 !

  Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες ..

Καλημέρα  Greece , United States , Cyprus , Switzerland , Germany , Skopje , Netherlands , καλημέρα ξενητεμένοι Ελληνολιδορικιώτες και φίλοι αγαπημένοι του Λιδορικιού και της Λιδορικιώτικης καθημερινής..ηλεκτρονικής εφημερίδας .

  Μιά γλυκειά καλημέρα και στους χθεσινούς επισκέπτες μας , που επιμένουν..επίμονα στην αγαπημένη τους ιστοσελίδα..καλημέρα σε : Athens , Patrai , Chicago Ridge , Thessaloniki , Nea Smirni , Nicosia , Norman , Iraklion , Ostermundigen , Amsterdam Amfissa , Kavala , Kallithea , Igoumenitsa , Skopje , Kerkira , Mokena , Karditsa , Larisa , Sparti , Erlangen , η ευχή μας μιά και…καθημερινή , να είστε όλοι σας καλά ..

 

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

225η  ΜΕΡΑ  ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – 33η  ΒΔΟΜΑΔΑ

ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ  6:38’ -  ΔΥΣΗ  20:20’

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ…

1715 : Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Ρίο.

1820 : Πυρπόληση των Ιωαννίνων κατά διαταγή του Αλή Πασά, όταν πληροφορήθηκε την εκστρατεία εναντίον του

1825 : Επίθεση του στόλου μας υπό τον Κ. Κανάρη κατά του Αιγυπτιακού στόλου στην Αλεξάνδρεια.

1828 : Σφαγές στο Ηράκλειο Κρήτης από τους Τούρκους.

1889 : Καταστρεπτικοί σεισμοί, στην περιοχή του Πατραϊκού κόλπου.

1919 : Επιχειρήσεις στον ορεινό όγκο του Αιδινίου. Στην πόλη οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε σφαγές και λεηλασίες.

1922 : Αρχίζει τουρκική επίθεση ευρείας κλίμακας, μετά από ισχυρότατη προπαρασκευή πυροβολικού, με κύρια προσπάθεια νοτιοδυτικά του Αφιόν Καραχισάρ.

1944 : Γερμανική δύναμη από 7.000 άντρες, με την υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας, καταλαμβάνει τα Ανώγεια της Κρήτης. Η κωμόπολη καταστρέφεται ολοκληρωτικά εκτός από τις εκκλησίες. Οι απώλειες των Ανωγειανών σε νεκρούς και τραυματίες ήταν σημαντικές.

    Η  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ  ΗΜΕΡΑΣ

15-4--16-4 004

   Δυό αστεράκια της Λιδορικιώτικης μπάντας , δυό αδερφάκια απ’ την Αμυγδαλιά , η Κατερίνα και ο Τάσος Παπαγεωργίου , τυμπανίστρια και..σαξοφωνίστας , καμαρώστε τα..

   Έφτασε και τ’ς ..Παναγίας , εμφανίσθηκαν και οι φίλοι μας του..τριημέρου , γεμάτες οι ..κολώνες , οι τζαμαρίες των μαγαζιών και οι ..τοίχοι με πολιτιστικο..αφίσες , τον κόλλησαν τον πολιτισμό στον…τοίχο , π’ λένι…

   Και είναι να γελάς και να ..κλαις , αδέρφια , βλέποντας τις φωτογραφίες των..αοιδών , που είναι βγαλμένες προ..πεντηκονταετίας , γιατί , προσωπικά , θυμάμαι μιά ..κυρία του δημοτικού , όοοχι σχολείου , όχι , αλλά..άσματος , που όταν ήμουν παιδάκι αυτή ήταν μεγάλη..γυναίκα , ε..τώρα στις φωτογραφίες έιναι..αθώα..έφηβη , τα σχόλια ..δικά σας…

   Βέβαια εκτός απ’ το..αφισο..μωσαϊκό , που..ευφραίνει..οφθαλμούς , έχουμε και το κυκλοφοριακό που ..ταλαιπωρεί..ψυχούλες , δεν μπορούμε να καταλάβουμε , οι..αρμοδιοϋπεύθυνοι , δεν είναι σε θέση να καταλάβουν το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα που υπάρχει ; Τι είναι αυτό που τους κάνει να πειμένουν ..στείρα και αδικαιολόγητα , σ’ αυτή τους την απόφαση ; Πολλά περίεργα και..μυστήρια συμβαίνουν στο χωριό μας .., βέβαια θέλουμε να πιστεύουμε πως οι χωριανοί μας θα..ανταμοίψουν , όπως πρέπει όλους όσους ταλαιπώρησαν και ..ταλαιπωρούν τους Λιδορικιώτες , και φυσικά ο καιρός της ..πληρωμής ..πλησιάζει..

  Πέρα απ’ τα τόσα..παραδοσιακά που μας ..σερβίρουν και γευόμαστε..ξυνίζοντας τα ..μούτρα , αδέρφια , ας θυμόμαστε που και ..που και την..ορίτζιναλ παράδοση , τέτοιες μέρες στο παλιό καλό καιρό , που πολλοί όχι μόνο δεν ..γνώρισαν , αλλά ούτε που τον ..υποψιάζονται , στο παλιό όμορφο Λιδορίκι , που είχε και..Λιδορικιώτες , οι μέρες αυτές , ήταν ..εξόχως γιορταστικές και στη σκέψη και στν ψυχή όλων , εκτός απ’ το θρησκευτικό συναίσθημα , ήταν ..ριζωμένη η σκέψη του πανηγυριού στο Βελούχι ..

   Πολλά , πάρα πολλά πανηγύρια , γίνονταν και γίνονται , άσε τα…παραδοσιακά τα..τωρινά , με τις ..λουλουδούδες και τα..σουβλάκια (…Θεέ  μου…) αλλά σαν το..Βελουχοβιώτικο , ΚΑΝΕΝΑ…

     Θα τα πούμε όμως αυτά στην ..ώρα τους ..

             Να περνάτε όλοι  καλά….

              Απ’ το χωριό μας με αγάπη (..μπόλικη  ) …..Κ.-

No comments: