29.8.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

  Καλή σας μέρα αδέρφια . καλημέρα  Greece , United States , Switzerland , Cyprus , Denmark , Germany καλημέρα φίλοι του χωριού μας και ξενητεμένα μας αδέρφια σε :

Athens , Thessaloniki , Nea Smirni , Chicago Ridge , Patrai , Liebefeld , Iraklion , Kavala , Kozani , Nicosia , Chalandri , Kerkira , Sparti , Ioannina , Xanthi , Mokena , Getzville , Chicago , Marathon , Nea Ionia , Volos , Copenhagen .

   Βαρειά η σημερινή..ατμόσφαιρα , γιά το χωριό μας , θλιβερή η σημερινή επέτειος , όσοι έζησαν εκείνες τις τραγικές μέρες του 1944 , θα βλέπουν ακόμα ..εφιάλτες , και οι νεότεροι , που μάθανε τα θλιβερά..χαμπέρια απ’ τις γιαγιάδες και τοους..παππούδες , ακόμα θ’ αναρωτιούνται ΓΙΑΤΙ ; Ααπάντηση , δυστυχώς δεν υπάρχει , υπάρχουν όμως τα θύματα αυτής τις θηριωδίας , αλλά και τα ..ερέιπια , ακόμα , κάποιων σπιτιών μας , βρείτε ένα απ’ αυτά και..προσευχηθείτε.., αυτό φτάνει…κι’ ας κοιτάξουμε όλοι μας ..μπροστά , χωρίς όμως να..σβύσουμε το ένδοξο Λιδορικιλωτικο..παρελθόν..

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

241η  ΜΕΡΑ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  -   35η  ΒΔΟΜΑΔΑ

ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ  6:52’  -  ΔΥΣΗ   19:59’

Αποτομή κεφαλής  Ιωάννου  Προδρόμου – νηστεία

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ

1499 : Μετά από μακρόχρονη πολιορκία της Ναυπάκτου από δυνάμεις του Μουσταφά Πασά, που ενεργούσαν από ξηρά και θάλασσα, οι Βενετοί και οι Έλληνες πρόκριτοι πείθουν το Βενετό Προβλεπτή (Διοικητή) Ιωάννη Μόρο να παραδώσει υπό όρους την πόλη.

1686 : Οι Βενετοί, υπό το Φραγκίσκο Μοροζίνη, νικούν τους Τούρκους του Μουσταφά Πασά στο Ναύπλιο και κυριεύουν την πόλη.

1824 : Ο Τουρκοαιγυπτιακός Στόλος, με αρχηγό το Ναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ, καταναυμαχείται στο ακρωτήριο Γέροντα των μικρασιατικών ακτών από τους πυρπολητές και πλοιάρχους του Ελληνικού Στόλου, Μιαούλη, Σαχτούρη, Πιπίνο, Παπανικολή και Ματρόζο.

1828 : Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα από 16.000 άντρες αποβιβάζεται μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου στο Πεταλίδι την Κορώνη και το Ναυαρίνο Μεσσηνίας, με σκοπό να εξαναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Πελοπόννησο.

1912 : Πτώση αεροπλάνων της Αεροπορίας μας στον Κορινθιακό κόλπο με πρώτο νεκρό τον Αλ. Καραμανλή.

1921 : Η Στρατιά Μικράς Ασίας διακόπτει τον αγώνα και συμπτύσσεται εσπευσμένα δυτικά του Σαγγάριου.

1956 : Οι Άγγλοι συλλαμβάνουν στην Κύπρο τον μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο και εξαγγέλλουν σειρά πιεστικών και περιοριστικών μέτρων εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού.

 

29   ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ    1944 -  ΚΑΙΓΕΤΑΙ  ΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

……Στις 28 Αυγούστου έγινε η τελευταία συνδυασμένη εκκαθαριστική επιχείρηση με στόχο το Λιδορίκι . Έλαβαν μέρος το ΙΙο τάγμα , με διοικητή τον ταγματάρχη Ρόις , η υπόλοιπη δύναμη του ΙΙΙου τάγματος υπό το λοχαγό Μάλτεν , η 2η πυροβολαρχία ( υπολοχαγός Σμίτ ) και η τρίτη πυροβολαρχία ( λοχαγός Μιττερχούμπερτ ) , καθώς και τμήματα της 11ης αεροπορικής μεραρχίας εδάφους . Αυτή τη φορά η κύρια επιθετική δύναμη μπήκε στο οροπέδιο του Λιδορικιού απ' τα υψώματα του χωριού Μαλανδρίνο , ενώ η υπόλοιπη δύναμη προχώρησε απ' το δρόμο 'Ελατος Καρούτες .

   Η επιχείρηση πέτυχε χάρη στις πολλές και καλά συνδυασμένες δυνάμεις και στην πυκνή κι εύστοχη δράση του πυροβολικού . Αεροπλάνα αναγνώρισης επισήμαναν τους στόχους και καθοδήγησαν τη βολή του πυροβολικού , ώστε οι αντάρτες δεν κατόρθωσαν να οργανώσουν την άμυνά τους . Σύντομα , κάτω απ' την πίεση των επιθέσεων ( που δεν ήταν άλλωστε χωρίς αισθητές απώλειες γιά τους επιτιθέμενους ) και το σφυροκόπημα των βαριών όλμων , τα αντάρτικα τμήματα ανατράπηκαν και οπισθοχώρισαν προς το στενό του Μόρνου , ενώ το Λιδορίκι , έπεσε επί τέλους , στα χέρια των Γρμανών και μετά τη λαφυραγώγησή του πυρπολήθηκε .

 

1944  -  Καμένο Λιδορίκι .

   Χωριό..φάντασμα το Λιδορίκι , η Γερμανική θηριωδία άφησε το χωριό μας πνιγμένο στις στάχτες και έξι χωριανούς μας καμμένους μέσα στα..ερείπια..

 

Μ.Πουρνιά  1928

Η αξέχαστη Μαρία Πουρνιά , απ’ το Βαρούσι , ένα απ’ τα θύματα της Γερμανικής παράνοιας , βρήκε τραγικό θάνατο , αφού πρώτα βασανισθηκε ..απάνθρωπα..

 

Καμένο Λιδορίκι 1944

..Σκηνή..αρχαίας ..τραγωδίας , μιά Λιδορικιώτισσα μαυροφορεμένη , σκύβει ευλαβικά στον..τάφο του χωριού μας , ΄κάπου στο ..γυφτομαχαλά , τα ερείπια των σπιτιών απέναντι αψευδής..μάρτυρας της συμπεριφοράς των Ναζί..

  Μέρα βαθειάς ..θλίψης η σημερινή αδέρφια , και είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τι ακριβώς συνέβη την 29η Αυγούστου 1944 , ας πάψουμε πιά να τη..” γιορτάζουμε “ ελαφρά τη..καρδία , κι’ ας σκύψουμε ευλαβικά , τιμώντας όπως πρέπει και τους νεκρούς χωριανούς μας αλλά και τη ιστορία αιώνων , που έγινε στάχτη κι’ αποκαϊδια…

   Είναι απορίας άξιον , πως το Λιδορίκι και οι Λιδορικιώτες , που έχουν δώσει πάντα σημάδια ..ευαισθησίας , δεν έδειξαν κι’ εδώ , στο τραγικό αυτό , γεγονός την ίδια ευαισθησία , δεν υπάρχει πουθενά , ΠΟΥΘΕΝΑ , στο χωριό μας ένα σημάδι , ένα κομμάτι..πέτρας , που να θυμίζει στους Λιδορικιώτες , αλλά και στους ξένους , πως εδώ , πριν 65 ακριβώς χρόνια , θάφτηκε , κάτω απ’ τις στάχτες και τ’ αποκαίδια των σπιτιών η ιστορία μιάς ζωής , και μαζί θάφτηκαν και κάποιοι χωριανοί μας…

   Δεν μιλάμε γιά ανάρτηση αυτών των..ας μη τις χαρακτηρίσουμε , πινακίδων , που βλέπουμε σε διάφορα χωριά , ούτε μας ενδιαφέρει η ..ανακήρυξη του χωριού μας σε..” Μαρτυρικό “ και άλλα παρόμοια , όχι , αλλά πρέπει κάπου , σε κάποια Λιδορικιώτικη γωνιά να υπάρχει τόπος να μπει ένα..ταπεινό καντήλι , να μπορεί ο κάθε Λιδορικιώτης , που γεννήθηκε σ’ αυτό τον τόπο , έζησε το..μεγαλείο του , αλλά και τη βάρβαρη.. καταστροφή του , να ανάψει ένα κερί , να κάνει το σταυρό του και να..κλάψει..

   ΔΥΣΤΥΧΩΣ , το γράφουμε με κεφαλαία , τίποτα απ’ όσα θα περίμενε ο κάθε Λιδορικιώτης..ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΗΣ , δεν έχει γίνει , έχουμε ..χορτάσει..αλβανόβρυσες και..μάντρες , αλλά τα όσια και τα..ιερά μας , παραμένουν ..πεταμένα..Και δεν ζητάμε ..φιγούρες ..φρου-φρου κι’ αρώματα , όοοχι , αυτά τ’ αφήνουμε σε ..άλλους πιό..ειδικούς , απλά ζητάμε , ΚΑΙ  ΘΑ  ΤΟ  ΦΚΙΑΞΟΥΜΕ , να είστε..σίγουροι , το..αποκούμπι του Λιδορικιώτικου πόνου και..καϋμού..αυτό μόνο , και πρώτον απ’ όλα , την καθιέρωση της ΄μέρας αυτής , της 29ης Αυγούστου  ΜΕΡΑ  ΤΟΠΙΚΗΣ  ΑΡΓΙΑΣ , ΚΙ’ΟΧΙ…ΓΙΟΡΤΗΣ , ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ..ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ , γιά τους χωριανούς μας που χάθηκαν , αλλά και γιά όλα τα ..υπόλοιπα , που ..χάθηκαν αλλά ..σημάδεψαν γιά πάντα τη Λιδορικιώτικη…ζωή ..

   Κάντε αδέρφια , μιά ..βόλτα απ’ τις Λάκκες ως τον Αντώνη , και δείτε πόσα σπίτια Λιδορικιώτικα , είναι..άδεια από..Λιδορικιώτες , κοιτάξτε στ’ Αλωνάκι , στη Βαθειά , αλλά και σ’ όλο το δρόμο και μετρήστε πόσες παλιές Λιδορικιώτικες οικογένειες ..λείπουν..και αυτές όλες θα ήταν σήμερα εδώ , στο χωριό μας , αν αυτό δεν είχε..καεί…

   Η Λιδορικιώτικη σελίδα , θα κάνει αγώνα γιά ν’ αποκατασταθούν κάποιοες ..αξίες και κάποια..πράγματα , μη..αποτιμώμενα σε..χρήμα , και είμαστε βέβαιοι πως οι Λιδορικιώτες..ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΕΣ , ΄θ’ ανταποκριθούν , το ‘χουν άλλωστε δείξει αυτό και..αποδείξει φυσικά..

                 

                       Καλή σας μέρα αδέρφια

                      Απ’ το χωριό μας  με ..αγάπη….Κ.-

No comments: