20.8.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

20-8-09 Νεκροταφειο-Βαθειά - Περίπτερο 027

Η  Βαθειά  μας σήμερα ..

  Καλησπέρα αδέρφια , καλησπέρα  Greece , United States , Switzerland , Germany , Italy , καλησπέρα ξενητεμένα μας αδέρφια και φίλοι του Λιδορικιού μας..από : Athens , Thessaloniki , Chicago Ridge , Patrai , Iraklion , Volos , Norman , Sparti , Ostermundigen , Kallithea , Cosenza , Ioannina , Nea Ionia , Kozani , Wuppertal , Larisa , Nikaia , Hamburg , Kavala .

ΠΕΜΠΤΗ  20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

232η  ΜΕΡΑ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  34η ΒΔΟΜΑΔΑ

ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ  6:44’  -  ΔΥΣΗ  20:11’

· Μνήμη των 37 Μαρτύρων στη Βιζύη και Φιλιππούπολη, μάρτυρος Φωτεινής, Ηλιοδώρου και Δοσά.

  ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ   ΣΗΜΕΡΑ 

Ηλιόδωρος , Ηλιοδώρα , Θεοχάρης , Θεοχαρούλα , Χαρούλα , Σαμουήλ .

   ΣΑΝΝ  ΣΗΜΕΡΑ…

480 π.Χ. : Μάχη Θερμοπυλών. Ο Λεωνίδας, βασιλιάς της Σπάρτης, με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, αντιμετωπίζει στο στενό των Θερμοπυλών, τις στρατιές του Ξέρξη και πέφτει πολεμώντας ηρωικά μαζί με όλους τους μαχητές του. Η αυτοθυσία τους αυτή οδήγησε τους Έλληνες στους μετέπειτα νικηφόρους αγώνες στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές αποτελεί από τότε ανά τους αιώνες παράδειγμα πίστης και υποταγής στο μεγαλείο της Πατρίδας και της Ελευθερίας.

917 : Ο Αυτοκρατορικός Στρατός και Στόλος μας, με αρχηγούς τον Λέοντα Φωκά και Ρωμανό Λεκαπηνό, ηττώνται στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας από τους Βουλγάρους του Συμεών στην Αγχίαλο.

1823 : Οι Κρήτες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους σε σκληρή μάχη στην θέση Αμουργέλλες, της επαρχίας Μονοφατσίου.

1824 : Κυκλοφορία της «Εφημερίδος των Αθηνών».

1866 : Σφαγές, από τους Τούρκους, στην Κρήτη.

1921 : Η Στρατιά μας καταλαμβάνει την τοποθεσία Αρτίζ Νταγ Τσαλ Νταγ του Σαγγάριου, μετά από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες.

1944 : Εκτελέσεις πατριωτών στην Ναύπακτο.

 

              Η   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ   ΗΜΕΡΑΣ..

290

  Μονομαχία στο..” Ελ ..Μπαχατούρ “ , Ανάληψη του 1955 , στη στρούγκα του μπάρμπα Χαράλαμπου Μαργέλλου – Αρπάλη , μονομάχοι : Γιώργος Καψάλης και Δημ .Βούλγαρης , θεατές..μάρτυρες , Ηλίας Κωστοπαναγιώτου , Γ.Καψάλης και Θαν .Μοναχογιός , στο βάθος και η Ζωίτσα Δούκα .

Ν.Πέτρου - πανηγύρι 16-8-2009 009

  Πέρασαν αδέρφια οι “ πολιτιστικές..φούριες “ αλλά τα σημάδια τους θα μας..ταλανίζουν , ποιός ξέρει , γιά πόσο καιρό ακόμα , γεμάτα τα παράθυρα και οι τζαμαρίες των μαγαζιών , οι κολώνες , οι πίνακες ανακοινώσεων και οι..μάντρες από εκείνες τις ..καλαίσθητες μαγικές..αφίσες , που πως τα καταφέρνουν , κάνουν τους ..τραγουδιστές 30-50 χρόνια..νεότερους , α..έχουμε και το..αεροπανώ , κρεμασμένο στη Βαθειά , έτσι γιά να μας θυμίζει τα..πεταμένα..λεφτουδάκια μας .

Ν.Πέτρου - πανηγύρι 16-8-2009 006

Ν.Πέτρου - πανηγύρι 16-8-2009 005

  Γνώμη μας είναι , πως την επομένη κάθε ..” πολιτιστικής “ ..εκδήλωσης “ , ο Δήμος η θα υποχρεώνει τους διοργανωτές να..καθαρίζουν τον τόπο , η ας βάζει ο ίδιος μερικούς απ’ τους πολυάριθμους και..πολυάριθμες ..ασκόπως..περιπλανώμενους , απασχολούμενους (!!!) , ώστε το χωριό μας να είναι αξιοπρεπώς....καθαρό .

   Γιά κάντε μιά βόλτα στου Καραβάνα το γεφύρι και ..μελετήστε τα..χαρτιά , θα βρείτε ότι τραβάει η ψυχή σας , απ’ τα τελευταία 5-6 ..χρόνια , καταλαβαίνετε κάθε πότε καθαρίζεται το χωριό μας…

Ν.Πέτρου - πανηγύρι 16-8-2009 003

Ν.Πέτρου - πανηγύρι 16-8-2009 004

   Δυό..παρα..Βάθεια ονειρεμένα ..τοπία …

  Τις μέρες αυτές τις..ονειρεμένες , των..ποικίλλων “ ..πολιτιστικών “ εκδηλώσεων , πολλοί , πάρα πολλοί επισκέπτες χωριανοί μας , ευθέως..και ..ευθαρσώς , μας μίλησαν ΄, και φυσικά παραπονέθηκαν , γιά την..εν Λιδορικίω , επικρατουσα  α-καθαριότητα , και είχαν απόλυτο δίκιο , και πως να μην έχουν αδέρφια , αφού στο χωριό μας ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ , μάλιστα , ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ , όλα γίνονται..τυχαία και ..συμπτωματικά ..

  Θα γνωρίζετε φυσικά πως γιά την καθαριότητα ΟΛΟΥ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ , απασχολείται ΕΝΑΣ  ΜΟΝΟ  ΑΝΘΡΩΠΟΣ , ηλικιωμένος και με ..προβλήματα , που φυσικά δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί και να καλύψει τις ανάγκες .. Είναι πολύ σωστή η απασχόλησή του , πολύ ανθρώπινη αυτή η ενέργεια , αλλά δεν ΄πρέπει να περιμένει ο Δήμος να καθαρίζει ένας άνθρωπος ολόκληρο το χωριό..

   Από χθες , μάλιστα , δεν μπορεί κανείς να περάσει στο κομμάτι απ’ τον παλιό φούρνο και πέρα , πρεο Βαθειά , απ’ τις ..περίεργες ..μυρωδιές , και ύστερα περιμένουμα ..τουριστική ανάπτυξη , επίσης στις δυό παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ η..ομορφιά του τοπίου γύρω απ’ τη Βαθειά , ως πότε αυτή η..αθλιότητα θα ..κοσμεί το χωριό μας , ποιός πρέπει να μεριμνήσει γι’ αυτό ; Μήπως θα πρέπει να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες , όποιοι κι’ αν είναι , να ξεβρωμίσουν το κέντρο του χωριού μας ; Ύστερα , απ’ όσο γνωρίζουμε , αν αρνηθούν , έχει ο Δήμος το δικαίωμα να προχωρήσει σε όποιες εργασίες απαιτούνται και να τους στείλει το..λογαριασμό στη..Δ.Ο.Υ ..γιατί δεν γίνεται ;

   Το πρωί , στη Βαθειά , γινόταν κουβέντα γιά ..κόψιμο κυπαρισσιών στο νεκροταφείο μας , βέβαια κάποιοι ..παπαγαλίζοντες , το εκμεταλλεύονται..δεόντως , σπέρνοντας..πανικό και..ανησυχία , ως..συνήθως , δελαδή ένα σημαντικό θέμα του χωριού μας γίνεται πάλι αντικείμενο..μικροκομματικής εκμετάλλευσης..

   Επειδή εδέργια , εμείς έχουμ την ..προπέρσινη..τραυματική..εμπειρία , όταν οι..συνήθεις..ξυλοκόποι πετσόκοψαν τα κυπαρίσσια της εκκλησίας , γιά να μεγαλώσουν τη..βιτρίνα της , πήγαμε στο κοιμητήριό μας , φωτογραφίσαμε την , τπάρχουσα κατάσταση , και σε ξεχωριστό σχόλιο , αργότερα , θα έχουμε και την ταπεινή μας ..άποψη , τεκμηριωμένη και ..ε,περιστατωμένη..

  Τελειώνοντας , προς το..παρόν , θα θέλαμε να σας δείξουμε μιά ακόμα φωτογραφία της Λιδορικιώτικης σημερινής..πραγματικότητας , και θα σας ζητήσουμε να..προβληματιστείτε και να πείτε τη..γνώμη σας..

20-8-09 Νεκροταφειο-Βαθειά - Περίπτερο 030

    Όπως θα καταλάβατε , αυτό είναι το μοναδικό εν..Λιδορικίω περίπτερο , που από κακό..σχεδιασμό και ..εκτέλεση , βεβαίως..βεβαίως , είναι στην πρώτη..ΘΕΣΗ , της κεντρικής μας πλατείας , και με την..εμφάνιση που έχει τελικά , μάλλον προσβάλλει την αισθητική όλων μας . Είναι αλήθεια , πως είναι έργο , λανθασμένο , παλιότερων χρόνων , και φυσικά κανένας δεν ρίχνει τις ευθύνες στη σημερινή Δημοτική Αρχή , θα ήταν άδικο , απλά και μόνο η τωρινή Δημοτική αρχή , είναι αναγκασμένη , και πρέπει να το κάνει σύντομα , να αποκαταστήσει και αυτή την..ανορθογραφία ..

   Ας μελετήσουν το όλο θέμα , και ας βρεθεί κάποιος άλλος χώρος , όπου θα μεταφερθεί το περίπτερο , αν ακι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει όταν γινόταν η διαμόρφωση της πλατείας , δεν σημαίνει όμως αυτό πως επειδή έγινε τότε ένα ..λάθος , θα πρέπει να καταστρέψουμε τη..μόστρα του χωριού μας ; Δεν ξέρουμε αν το έχει το θέμα κατά νου ο Δήμος , ούτε και θα λάβουμε υπόψη , τα ..διάφορα που κυκλοφορούν και ακούγονται , τους Λιδορικιώτες δεν τους ενδιαφέρει το..κοινωνικοπολιτικό..κουτσομπολιό , όχι , τους ενδιαφέρει αποκλειστικά και ΜΟΝΟ , το συμφέρον , του χωριού τους..

   Φίλε κύριε Δήμαρχε θέτουμε όλα τα παραπάνω υπόψη σας  με την ελπίδα πως θα γίνουν αντικείμενο μελέτης ..

    Αυτά γιά τώρα αδλερφια , σε λίγο θα έχουμε και το ρεπορτάζ απ’ το νεκροταφείο μας..

                        Να περνάτε  καλά…….Κ.-

 

No comments: