6.8.09

EΔΩ ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ…ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

 

0052_DSC01521

  Πανέμορφη Δωρικά  γη…

  Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , καλημέρα  Greece , United States , Switzerland , Cyprus , United Kingdom , καλημέρα ξενητεμένοι Ελληνολιδορικιώτες , και φίλοι του χωριού μας , από : Athens , Patrai , Norman , Chicago Ridge , Thessaloniki , Sparti , Ostermundigen , Nea Smirni , Iraklion , Ioannina Volos , Rethimnon , Nicosia , Chicago , Amfissa , Chalandri , Nea Ionia , Birmingham , Mokena , Kifisia .

  ΣΗΜΕΡΑ ..

ΠΕΜΠΤΗ  6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

218η  ΜΕΡΑ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ – 32η  ΒΔΟΜΑΔΑ

ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ 6:32’  -  ΔΥΣΗ  20:29’

   Η  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ  ΤΟΥ   ΣΩΤΗΡΟΣ..

    ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ   ΣΗΜΕΡΑ  ..

Σωτήρης , Σωτηρία , Ευμορφία , Μόρφω

ΣΕ  ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ  Η ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

          Χ  Ρ  Ο  Ν  Ι  Α         Π  Ο  Λ  Λ  Α ..

ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ ..

1185 : Νορμανδικός στρατός φθάνει στη Θεσσαλονίκη και αρχίζει την πολιορκία της.

1628 : Θάνατος από τους Τούρκους στη Θεσσαλονίκη του νεομάρτυρα Αββακούμ.

1684 : Παραδίδεται η Λευκάδα από τον Τούρκο Διοικητή Μπεκήρ Αγά στον Ενετό Δελλαδέτσιμα.

1803 : Αποτυχημένη πολιορκία του Γυθείου από τους Τούρκους.

1821 : Μάχη στον Αλμυρό Κρήτης μεταξύ Κρητών και Τούρκων.

1824 : Ο Στόλος μας, με αρχηγό το Γ. Σαχτούρη καταναυμαχεί τον Τουρκικό σε ναυμαχία που έγινε στο στενό της Μυκάλης, ακρωτήριο της Μ. Ασίας, απέναντι από τη Σάμο. Ο Κανάρης πυρπολεί μια τουρκική φρεγάτα, ο Βατικιώτης ανατινάζει ένα βρίκι και οι πυρπολητές Ραφαλιάς και Λέκας Ματρόζος πυρπολούν ένα πολεμικό λοίο. Ο Καπουδάν Πασάς, βλέποντας τη μεγάλη καταστροφή του στόλου του, αποχωρεί και έτσι ματαιώνεται η εχθρική απόβαση στη Σάμο.

1826 : Μάχη του Χαϊδαρίου. Ο Καραϊσκάκης, ο Φαβιέρς και ο Κριεζώτης, επικεφαλής των ατάκτων και των φιλελλήνων αποκρούουν σφοδρές επιθέσεις μεγάλων τουρκικών δυνάμεων. Οι Έλληνες αντεπιτίθενται και καταδιώκουν τους Τούρκους στην πεδιάδα της Αττικής. Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς, δύο σημαίες και μεγάλες ποσότητες από πολεμοφόδια. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 30 νεκροί και πολλοί τραυματίες.

1865 : Θάνατος του Αλ. Μαυροκορδάτου.

1921 : Αρχίζει η διάβαση του νότιου κλάδου του Σαγγάριου ποταμού από τα Α' και Γ' Σώματα Στρατού μας. Μετά τη διάβαση του Σαγγάριου ο Στρατός μας διασχίζει την Αλμυρή Έρημο, μέσα στην οποία οι άντρες και τα ζωά δοκιμάζονται σκληρά από το μεγάλο καύσωνα της άνυδρης, άδεντρης και αμμοσκεπούς αυτής περιοχής.

1964 : Η Κυπριακή Κυβέρνηση αναλαμβάνει την προληπτική επιχείρηση εκκαθάρισης του τουρκικού προγεφυρώματος Μανσούρας της Κύπρου με την Εθνική Φρουρά.

                   Η    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ   ΤΗΣ   ΗΜΕΡΑΣ

%ce%9b%ce%99%ce%94%ce%a9%ce%a1%ce%99%ce%9a%ce%99 %ce%91

  Η  πινακίδα που δείχνει το Λιδορίκι της  ..Αχαίας , απέναντι , πάνω απ’ τις Καμάρες Αιγίου .

   Τ’..Σουτήρους , σήμερα αδέρφια , και τα παλιά τα ..όμορφα τα Λιδορικιώτικα , χρόνια , υπήρχε κάτω στο ..Λουτσοβιώτικο ,” πέρα  απ’ το ποτάμι και κάτω απ’ τα..δέντρα “, υπήρχε ένα ταπεινό , όμορφο εκκλησάκι , “ Τ’..Σουτήρους “ έτσι το λέγαμε τότε , και σαν σήμερα γιόρταζε , και πηγαίναμε απ’ όλα τα γύρω χωριά , μικροί –μεγάλοι , και πανηγυρίζαμε..σεμνά και..ταπεινά , όπως..τώρα δηλαδή…

   Γιά όσους δεν ξέρουν η δεν ..θυμούνται , θα σας έχουμε , αργότερα , μιά όμορφη..ανάμνηση , έτσι από..νοσταλγία ..

  Προς το παρόν , χαλαρώστε , πιείτε το καφεδάκι σας και τα ..ματαξαναλέμε , αργότερα…

              Απ’ το χωριό μας με αγάπη…….Κ.-

No comments: