28.8.09

ΠΕΝΗΝΤΑ..ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ !!!

 

Zoύκος 26-8-09 003

Zoύκος 26-8-09 009

 

   Πριν δυό-τρεις μέρες αδέρφια , είχαμε , όπως γράψαμε προχθές , μιά απρόσμενη ..συνάντηση , μιά πολύ..ευχάριστη έκπληξη , ανταμώσαμε μετά , από ..πενήντα  χρόνια , με τον αγαπημένο μας καθηγητή τον Αντώνη Ζούκο .

   Χρόνια πολλά , πάρα πολλά , ο καθηγητής μας έμεινε στο χωριό μας , και ..εκπαίδευσε γενιές και γενιές παιδιών της Δωρίδας , Δωριεύς βέβαια και ο ίδιος , απ’ την Κερασιά , το Σουρούστι , όπως το ‘λεγαν παλιότερα , άφησε το ..στίγμα του στη Λιδορικιώτικη ζωή , και όλοι , πιστεύω , τον θυμούνται με αγάπη..

   Δύσκολες εποχές , τότε , σκληρά ..πέτρινα χρόνια , αλλά τα γράμματα..γράμματα , και το Γυμνάσιό μας , παρότι..εξ..απανέκαθεν ..ενταγμένο στην ..Β’ κατηγορία , εγκαταλειμένο και..περιφρονημένο απ’ τους κ.κ ..αρμοδιοϋπεύθυνους , έδινε κάθε χρονιά..ηχηρά ..χαστούκια με τα ..αποτελέσματά του..

   Μαθαίναμε γράμματα τότε στο Λιδορίκι , δεν ξέρω αν αυτό μπορούμε να το πούμε και..σήμερα , δεν ..ξέρω , πάντως τότε..μαθαίναμε , και δεν το λέμε έτσι..στον ..αέρα , όοχι , το μαρτυράνε οι τόσοι και τόσοι καταξιωμένοι επιστήμονες όλων των επιστημών και όλων των  κλάδων , που κυκλοφορούν γύρω μας και , φυσικά , μας κάνουν ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ…

   Με την ευκαιρία όμως της όμορφης συνάντησης με τον αγαπημένο μας καθηγητή , ας θυμηθούμε και ένα όμορφο περιστατικό της , τότε , εποχής …

TO MEΓΑΛΟ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ..

 

Θ Υ Μ Α Μ Α Ι .....ΠΑΛΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΟΝΙΑ..

 

 

Κάπως έτσι φίλοι μου ήταν η..Τζουλιέτα του αξέχαστου Άλκη Μίχου , του νεανικού μας ..ήρωα...


   Γυρνάμε πάλι στην ονειρεμένη 10ετία του 50 , πραγματικά ονειρεμένη , παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες της , γιά μας ήταν...Παραδεισένια η ζωή είμαστε βλέπεις...νέοι... παιδιά .

   Τάχαμε όλα κι' ας μας έλειπαν τα πάντα , είχαμε μεταφερθεί , πιά , και στο καινούριο κτίριο του Γυμνασίου και νοιώθαμε...Βασιλιάδες , με τους αγαπημένους μας καθηγητές , τους συμμαθητές και κυρίως με τις ατέλειωτες ...ζευζεκιές και τρέλλες .

   Άνοιξη λοιπόν του 195...και περιμέναμε πως και πως νάρθει η μέρα που θα πέρναγε απ' το χωριό μας το ράλυ Ακρόπολις , μάλιστα το ράλυ , ποιός στη χάρη μας....θα πέρναγε το ίνδαλμά μας , ο ήρωάς μας ο Άλκης ο Μίχος , με την κατακόκκινη Τζουλιέττα του και την περίεργη κόρνα του .

   Ποιός ήταν ο Άλκης ; μη μου πείτε πως δεν γνωρίζετε τον , αείμνηστο πιά , Άλκη , τον Κονιακίτη ραλίστα που χάλαγε κόσμο την εποχή εκείνη ... η Δωρική ..μαρίδα έπινε νερό στο όνομά του..

   Ο πατριώτης μας λοιπόν ο Άλκης ο Μίχος ήταν , αυτό που λένε , ένας αυθεντικός Κονιακίτης ..πλέι-μπόυ της εποχής , που έπαιρνε μέρος - κάθε χρόνο - στο ράλυ , και με εξαιρετικές , μάλιστα , επιδόσεις , τι άλλο θέλαμε εμείς τότε λοιπόν γιά να τον κάνουμε...ήρωά μας ; και επί πλέον ήταν ο μόνος απ' τους οδηγούς του ράλυ , που μόλις έφτανε στο Λιδορίκι κορνάριζε δαιμονιωδώς ..ξεσηκώνοντας τη νεολαία , αυτός ήταν λοιπόν ο Άλκης γιά μας , ένας παιδικός λαικός ..ήρωας .

   Ήρθε λοιπόν και η πολυπόθητη μέρα που θα πέρναγε το ράλυ , βέβαια δεν ξέραμε την ακριβή ώρα , αλλά σίγουρα θα ήταν σε ώρα μαθήματος , αλλά τίνος μαθήματος ; ιδού το πρόβλημα , είχαμε βέβαια κάνει τα κουμάντα μας , είχαμε καταστρώσει τα...σχέδιά μας και με εναλλακτικές...λύσεις μάλιστα , θέλαμε όμως και λίγη...τύχη που τελικά την είχαμε και τι τύχη , με ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ , ναι, με το ονοματεπώνυμο.... Αντώνιος Ζούκος , και δεν ήταν άλλος απ' τον καλόκαρδο καθηγητή μας που δεν μας χάλαγε ποτέ...χατήρι...

   Η τάξη μας λοιπόν είχε τα αυτιά ( ; ) στο μάθημα... και τα μάτια στραμένα πέρα στον Αντώνη ,χαμηλά στις στροφές , για να δούμε τα ραλιτζίδικα αυτοκίνητα να μπαίνουν στο χωριό , αλλά κυρίως μας ενδιέφερε ο Άλκης , ο πατριώτης μας , οφίλος μας , ανυπομονούσαμε να ακούσουμε το μουγκριτό του πρώτου αυτοκινήτου γιά να βάλουμε σε ενέργεια το...σχέδιό μας .

   Έτσι κι' έγινε , μόλις ακούστηκε το πρώτο αυτοκίνητο , σηκωθήκαμε όλοι απ' τα θρανία , το προέβλεπε το σχέδιο , και όλοι μαζί ζητήσαμε απ' τον καθηγητή μας να βγούμε έξω να κάνουμε μάθημα .

   Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο προαύλιος χώρος του σχολείου δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί , ήταν μιά μικρή πλαγιά με το χορταράκι της , ότι χρειαζόταν δηλαδή γιά να κάνουμε...ξαπλωμένοι το μάθημά μας βλέποντας και το ράλυ , το τερπνόν δηλαδή μετά του...ωφελίμου.

   Ο καλός μας καθηγητής τάχασε στην αρχή με το αίτημα μας , αρνήθηκε φυσικά , με τη γνωστή άρνησή του που γιά μας ...σήμαινε ναι , εμείς επιμέναμε φωνάζοντας έξω , έξω αυτός όχι , οπότε άρχισε η ομαδική μας έξοδος με όχι και τόσο ορθόδοξο...τρόπο , απ' τα παράθυρα ,ενώ ο καθηγητής μας , κρατώντας στα χέρια το βιβλίο του, συνέχισε να ...αρνείται....συγκαταβατικά , βλέποντας την αίθουσα ν' αδειάζει .

   Σε λίγο βγήκαμε όλοι έξω , ξαπλώσαμε και απολαμβάναμε το θέαμα , ο Καθηγητής μας ; αφού είδε κι' αποείδε , με το βιβλίο πάντα στο χέρι , το πήρε απόφαση και ξεκίνησε κι' αυτός γιά έξω μονολογώντας , αφού...επιμένετε άντε...να μη σας χαλάσω το χατήρι κι' έχει και ωραία μέρα σήμερα , ωραία λιακάδα...

   Βγήκε λοιπόν κι' ο καθηγητής μας , κάθισε δίπλα μας , απόλαυσε την ανοιξιάτικη λιακάδα και παρακολούθησε και την εξέλιξη του...ράλυ .Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε , οι συμμαθητές σκορπίσαμε , άλλοι έφυγαν νωρίς , άλλοι ξέκοψαν τελείως απ' το χωριό , ελάχιστοι συναντιόμαστε και θυμόμαστε τα παλιά μας , όσο γιά τον καλό μας καθηγητή , είναι μιά χαρά , και του ευχόμαστε μέσα απ' την καρδιά μας να είναι πάντα καλά κι' αυτός και η οικογένειά του . ......Κ.

 

   Με την ευκαιρία της..ανάσυρσης , του παραπάνω περιστατικού , απ’ την απέραντη..μνημο..αποθήκη , θα ‘θελα να θυμίσω, συμπληρωματικά , και ένα ακόμα σχετικό με το παραπάνω ..

   Προχθές λοιπόν πηγαίνοντας , βράδυ ατγά γύρω στις..10 , γιά Στύλια , πέρασα απ’ την Περιθιώτισσα και εκεί σε μιά..μικρή  πλατεϊτσα , συνάντησα πεντέξι ..χωριανούς , κάποιοι έπαιζαν το ..ταβλάκι τους , και οι άλλοι συζητούσαν όμορφα –όμορφα στη δροσούλα του χωριού τους , απολαμβάνοντας τις πολλές ομορφιές του ..

   Ανάμεσά τους , και ένας παλιός γνώριμος , ένας φίλος απ’ τα..παλιά , που λένε , ο Γιάννης Μπαρμπέρης , κοντο..συμμαθητής , που έιχε και κάποια..σημαντική σχέση με το..Ράλυ Ακρόπολης , που αναφέραμε παραπάνω , όχι βέβαια..αγωνιστική , όοοχι , αλλά εξόχως…δροσιστική ..και εξηγούμαι..

  Σε κάποιο λοιπόν Ράλυ , ο αγαπητός φίλος Γιάννης , δεν ξέρω πως και ..γιατί , έκανε κάτι που..του..στοίχισε μιά ..χοντρούλα..αποβολή , τι έκανε ; Απλά , πολύ..απλά , κατάβρεξε ένα αυτοκίνητο , το πρώτο νομίζω που πέρασε απ’ το Λιδορίκι , το γιατί βέβαια , δεν το έχουμε μάθει , το πιθανότερο πάντως , είναι πως είχε βάλει με κάποιους ..στοίχημα , το κέρδος του ; Μιά..οχταήμερη αποβολή ..

  Αυτά και πολλά – πολλά άλλα συνέβαιναν στα όμορφα εκείνα χρόνια…κι’ όσοι τα ζήσαμε τα..νοσταλγούμε……Κ.-

No comments: