31.8.10

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΟΤΙΝΑ

Το «Μουσείο Αθανασίου Διάκου» Στη γενέτειρά του, Αρτοτίνα Φωκίδος

Αναρτήθηκε από iteanet

Το «Μουσείο Αθανασίου Διάκου»

Στο τόπο γέννησης του Αθανασίου Διάκου, στην Αρτοτίνα Φωκίδος που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400μ. στον ορεινό όγκο των Βαρδουσίων, εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το «Μουσείο Αθανασίου Διάκου».
Στα εκθέματα περιλαμβάνεται πλούσιο υλικό από τη δράση και την ιστορία του ήρωα. Το μουσείο στεγάζεται προσωρινά στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του σχολείου και ...
πρόκειται σύντομα να μεταφερθεί στο φυσικό τους τόπο, στο μοναστήρι του Αθανασίου Διάκου στην Αρτοτίνα.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μεταξύ των επισήμων, παρευρέθηκαν οι πρώην υπουργοί κ. Αδάμ Ρεγκούζας και Απόστολος Ανδρεουλάκος.
Από newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα : Ιστορικά

1 comment:

Anonymous said...

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην καπετανομάνα (όπως την αποκάλεσε ο Δήμαρχος Βαρδουσίων στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σκαλτσοδήμου στο Λιδωρίκι)Αρτοτίνα.

Παρόλους τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και την παντελή απουσία της οιασδήποτε συμπαράστασης που θα μπορούσαν αν προσφέρουν τα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ, βλέπουμε την αξιοσημείωτη προσπάθεια της γεωγραφικά απομακρυσμένης Αρτοτίνας να διατηρήσει και να αναδείξει την ιστορία της. Η ανασύσταση του Μοναστηριού του Αθανασίου Διάκου, το πλούσιο σε υλικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και τώρα το Μουσείο του Αθανασίου Διάκου είναι ορισμένα παραδείγματα της προσπάθειας της Αρτοτίνας.

Με την ευκαιρία, οφείλω να ομολογήσω οτι είναι πραγματικά λυπηρό που εμείς οι Δωριείς παρατηρούμε ως απλοί θεατές (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) τις εδώ και πενήντα και πλέον έτη συστηματικές προσπάθειες για την ανάδειξη της Άνω Μουσουνίτσας ως γενέτειρας του Αθανασίου Διάκου δίχως να προβληθεί το πλήθος των αναρίθμητων και αδιαμφισβήτητων ιστορικών πηγών και μαρτυριών που συνηγορούν στο οτι η Αρτοτίνα είναι ο τόπος που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος.

Η Αρτοτίνα, γέννημα θρέμα της οποίας δεν είναι μόνο ο Αθανάσιος Διάκος αλλά ο Σκαλτσοδήμος και άλλοι οπλαρχηγοί του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, αποτελεί τιμή για τη Δωρίδα μας.