27.8.10

ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΨΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΟΥΤΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

 

Ο δρόμος στο ελατόδασος των Καρουτών...

Γράψαμε προ καιρού το ιστορικό του καψίματος των Καρουτών και του Λιδορικιού , όπως τα περιγράφει στο βιβλίο του " Η μάχη στις Καρούτες " ο συμπατριώτης μας - Καρουτιανός -Ηλίας Παπανικολής , γιά το πρώτο όμως κάψιμο των Καρουτών , απ' τους Γερμανούς , το 1942 , βρήκαμε μιά , σχετική , επιστολή του αείμνηστου Γιώργου Κατσίμπα , ανθρώπου με σημαντική προσφορά , στο στρατό , την αντίσταση , την πολιτική και τη λογοτεχνία , που φυσικά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα , με δεδομένο ότι ύπήρξε και άριστος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού , διαβάστε τη :

"...Ένα ενισχυμένο γερμανικό τάγμα γύρω στους 300 καταστράφηκε στις Καρούτες . Γιά τούτη τη μάχη πρωτόγραψα στο " Αρχείο Εθνικής Αντίστασης " που δημοσίευσε ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ Κομνηνός Πυρομάγλου και στη συνέχεια την δημοσίεψα στο ημερήσιο τύπο " Ελευθεροτυπ'ια " 7-8-77 .
   Αυτός ο αντάρτικος στρατός , γράφει ο Παπανικολής , πρέπει να τιμηθεί . Είναι ο λαός που στρατεύτηκε μόνος του και πολέμησε αβοήθητος τους ξένους κατακτητές . Είναι οι απροσκύνητοι που έκαμαν την Αντίσταση . Αλλά ...αλλά όπως είπε ο Γερμανός καθηγητής της ιστορίας στη Χαιδεμβέργη Φον Ρίχτερ , στην Ελλάδα οι συνεργάτες των Γερμανών όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν , όπως στις άλλες χώρες , αλλά αμείφτηκαν γιά τις υπηρεσίες τους προς αυτούς ...
   Τι χρεία λοιπόν έχουμε γιά τη μεταχείριση των πατριωτών Ελλήνων , φίλε Παπανικολή , απ' το Κράτος μετά την απελευθέρωση μέχρι χτες ; Τι ήταν η Καρούτα πριν απ' τη μάχη της 5ης Αυγούστου 1944 και τι έγινε , αυτό θα ήθελα σήμερα να προσθέσω και που ο συγγραφέας του βιβλίου δεν έθιξε .
   Ήταν ένα όμορφο χωριό της Γκιώνας με 1150 μέτρα υψόμετρο και με 150 περίπου σπίτια . Είχε περί τους 800 κατοίκους και παλιότερα είχε δημοτικό σχολείο με έξι τάξεις . Πριν από το '21 είχε λίγα σπίτια στη θέση Παλιοχώρι . Κατοικήθηκε στη σημερινή τοποθεσία μετά την έξοδο του Μεσολογγιού από αγωνιστές που σώθηκαν .
   Έχει μεγάλη περιφέρεια πολλά χωράφια κι' αμπέλια ακόμα και στη Βελά . Ο κόσμος , καλά αχαμνά τα ψευτοπόριζε και ζούσε ειρηνικά . 'Ηρθε όμως ο πόλεμος το '40 και στη συνέχεια η Κατοχή . Οι Ιταλοί του Λιδορικιού , δυό ώρες απ' την Καρούτα , την πρωτοχρονιά του '41 παίζοντας χαρτιά στο σπίτι του Προέδρου Γ.Ασημακόπουλου του είπα κοιτάζοντας τη φωτογραφία του Βίκτορα Εμμανουήλ , που κρεμόταν στον τοίχο : " Θα 'ρθουν οι Ιταλοί , θα κάψουν το χωριό αλλά το δικό σου σπίτι θα γλυτώσει , μπάρμπα Γιώργο ". Προφητεία ; Έτσι κι έγινε , μόνο το σπίτι υου προέδρου έμεινε καθώσ και του Αρβανίτη , το χωριό έγινε στάχτη . Τη νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου 1942 , είχαν πέσει οι πρώτοι Εγγλέζοι αλεξιπτωτιστές , επικεφαλής ο Μάγιερς Χάρυ ( Έντυ ) Ο Χάμψον Ντένις ( έλληνας ) ο Νεοζηλανδός Τομ και ο ασυρματιστής Λεν . Άλλοι τρεις με τον Γνοντχάους ( Κρις ) έπεσαν ψηλότερα , προς τη Γκιώνα , ενώ οι πρώτοι κοντά στο χωριό .
   Πρωτοστάτησα στη συγκέντρωση των αλεξιπτωτιστών και των πραγμάτων τους με τους Θόδωρο και Θύμιο Ασημακόπουλο , Χαράλαμπο Μπαιρακτάρη , Νίκο Ζωγράφο κι' άλλους . Έφερα σε επαφή τους Εγγλέζους ( όπως το ζήτησαν ) με τους Καραλίβανο , Πιλάφα , και λοιπούς και με το Θύμιο Νασόπουλο , τους συνάντησα στα Τρανά Ρόγκια γιά να κατεβούμε και να συναντηθούμε χαμηλότερα στα Καραούλια με τους 4 Εγγλέζους .
   Είπα στον Έντυ ότι η Καρούτα θα καεί απ' τους Ιταλούς . " Δεν πειράζει , μ' απάντησε , θάρθει η ώρα να φάτε με χρυσά κουτάλια ". Με κανένα κουτάλι δεν έφαγαν οι Καρουτιανοί . Θυμάμαι βρέθηκα στην Άμφισσα και η Ούνρα μοίραζε διάφορα είδη στα χωριά , στην Καρούτα δεν έδωσαν τίποτα . Γιά να καεί ,΄λέγαν , δεν ήταν Εθνικόφρονη ! Οι Ιταλοί , δώσαν εντολή μετά το κάψιμο , να μη δέχονται Καρουτιανούς στ' άλλα χωριά . Κάποιος Σκαλιώτης κατάγγειλε στους Ιταλούς ότι χωριανοί του περιποιήθηκαν Καρουτιανούς , τον βρήκα στην Κατοχή , δεν του πήρα το κεφάλι , μόνο κατακεφαλιές του έδωσα .
   Έτσι κυνηγημένοι κι' έρμοι , πολλοί δυστυχισμένοι Καρουτιανοί , δεν πρόφτασαν τη λευτεριά . Ο Γιωργαντώνης δε θέλησε να βγει απ' το σπίτι του , τον έκαψαν ζωντανό οι Ιταλοί . Τον αείμνηστο Παπαδάσκαλο Γιώργο Ασημακόπουλο , τον έσυραν απ' τα γένια γιά να γλυτώσει το κάψιμο με το σπίτι του . Κάποιος Γερμανός που γλύτωσε στη μάχη και ήρθε τον Αύγουστο του 1977 στο χωριό , μου έλεγε πως αν ήταν πλούσιος θάχτιζε ο ίδιος τις Καρούτες .
   Ας είναι , τις έχτισαν οι " σύμμαχοι " Εγγλέζοι , αυτοί που τις έκαψαν , γιατί τον Αύγουστο του 1942 δεν υπήρχε αντάρτικο σαν δικαιολογητικό των Ιταλών . Η πτώση των Άγγλων των αλεξιπτωτιστών ήταν ο μόνος λόγος της συμφοράς . Όσο γιά την Ελληνική Πολιτεία δεν έχω να προσθέσω τίποτα . Είναι γνωστή η πολιτεία της ...
   " Τι σας φταίγαν ; έλεγε Έλληνας Ταγματάρχης το 1945 στους συγχωριανούς μου Καρουτιανούς , αυτά τα εκλεκτά παιδιά των Γερμανών και τα σκοτώσατε ; Ευχαρίστως θα φορούσα εφτά Γρμανικά καπέλα γιά να σας πολεμάω ".
ΣΗΜ: Όνομα ταγματάρχη , Γκέκας .
Αυτά αγαπητό " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " και ζητάω συγγνώμη αν δεν τα λέω καλά κι' όπως..πρέπει..."

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΣ .

Χρειάζονται σχόλια αδέρφια ; δεν νομίζω , πίσω απ' τα..γράμματα , πίσω απ' τις..λέξεις , του αείμνηστου Γιώργου Κατσίμπα , εμμέσως πλην..σαφώς , διαβάζουμε πολλές..αλήθειες γιά τις συμφορές και τις καταστροφές που..ζήσαμε , αν όχι εμείς , οι παλιότεροι ...
   Κάπου γράφει ο αλησμόνητος Γιώργος Κατσίμπας , γιά τα είδη που μοίραζε η Ούνρα , και άθελα , μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες παλιές εικόνες , και ..συζητήσεις απ' το χωριό μας , απ' τα δύσκολα εκείνα χρόνια που φυσικά ήμουνα μικρό παιδί , τι θυμάμαι ; πως χρόνια μετά τις ..διανομές , αυτών των περιβόητων είδών , απ' την Ούνρα , κάποιες Λιδορικιώτικες οικογένειες , φορούσαν , και γιά...χρόνια , εκείνα τα..παρδαλά , πολύχρωμα Αμερικάνικα ..ρούχα , αλλά...ολοκαίνουργια ....

Η Ελλάδα ποτέ δεν..αλλάζει...δυστυχώς ....γιατί έτσι μας ...βολεύει , και πως ν' αλλάξει , άλλωστε , αφου δεν αλλάζουμε εμείς ; Πως ;

No comments: