20.10.14

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ “ ΕΙΣ ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ “ ΜΕ ΠΡΟΓΑΜΙΑΊΟ ΣΥΜΒΟΛΑΊΟ

 

19.10.2014

-A +A

Ενα πολιτικό φλερτ που διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δείχνει ότι οδηγείται σε «γάμο» με πολλά «αγκάθια». Κι αυτό γιατί οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα «προγαμιαίο συμβόλαιο» με όρους και προϋποθέσεις που δύσκολα θα τηρηθούν.

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών για μετεκλογική συνεργασία, η οποία όμως αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι παρουσιάζει «σκοτεινά σημεία» που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Διότι μπορεί στον τομέα της οικονομίας σε γενικές γραμμές να τα βρίσκουν, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., υπάρχει συμφωνία για τη διαγραφή του χρέους και της φορολογίας, ωστόσο πολλά είναι τα ζητήματα στα οποία οι δύο πλευρές απέχουν παρασάγγας.

Επίσης, αν λάβει κανείς υπόψη και τις εσωκομματικές αντιδράσεις -κυρίως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, και δη από την Αριστερή Πλατφόρμα-, διαπιστώνει ότι το σχέδιο για τη δημιουργία ενός μεγάλου κυβερνητικού σχηματισμού, με τη συμμετοχή όσων πολιτικών δυνάμεων «θέλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού την απειλή των δανειστών», είναι μεν φιλόδοξο, αλλά εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.

Οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι πολλές - ανάμεσά τους, τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό και τα εκκλησιαστικά, όπου το χάσμα είναι τεράστιο. Σε συνέντευξή του μέσα στην εβδομάδα, και συγκεκριμένα μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των τζαμιών, διεμήνυσε ότι τάσσεται απέναντι στην ενοποίηση της Ευρώπης με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας, εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, ενώ για τη λαθρομετανάστευση πρότεινε ακύρωση, αναστολή και κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου - απόψεις που βρίσκονται στο άλλο άκρο από τις θέσεις της Κουμουνδούρου!

Οι συγκεκριμένες διαφωνίες φέρονται ότι συζητήθηκαν στο τετ α τετ Τσίπρα - Καμμένου, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να τονίζει ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά την αποχώρηση της σημερινής «θα έχει συγκεκριμένα πράγματα να κάνει. Δεν θα πάμε να τα λύσουμε όλα. Εκεί όπου έχουμε διαφωνίες και "κόκκινες γραμμές" δεν πρόκειται να μπούμε σε επίλυση των θεμάτων αυτών».

Κάτι τέτοιο, όμως, επί του πρακτέου δεν θα είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστεί και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα στην εν δυνάμει συνεργασία των δύο πλευρών. Αν, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει σε θέσεις με τις οποίες διαφωνούν οι ΑΝ.ΕΛ., τότε, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η συνεργασία δεν θα προχωρήσει. Πάντως, όπως λένε στους Ανεξάρτητους Ελληνες (που προφανώς αναζητούν τρόπους πολιτικής επιβίωσης), γενικώς είναι ικανοποιημένοι από τον διάλογο με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς για πρώτη φορά, με αφορμή τις προτάσεις τους για τα «κόκκινα δάνεια», αυτή συμμαχεί μαζί τους, κάτι που πιστεύουν ότι θα κάνει και μετά τις εκλογές, όταν «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας έχει ανάγκη».

Συνεργάτης του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. υποστηρίζει ότι «η αγορά χρειάζεται τις φιλελεύθερες απόψεις μας και μας θεωρούν εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας του τόπου». Για την ετερόκλητη αυτή συμμαχία, αν και πολλοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, επισήμως δεν έχουν κατατεθεί ενστάσεις από βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση των αρχηγών των ΑΝ.ΕΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ισχυρούς τριγμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας εκ νέου το χάσμα μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στην Κουμουνδούρου.

Στα «κάγκελα» οι Λαφαζανικοί

Από την άλλη πλευρά, όμως, «στα κάγκελα» βρίσκονται αρκετοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ μετά το «μνημόνιο συνεργασίας» Καμμένου και Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη πιστεύει ότι τα δύο κόμματα χωρίζει... άβυσσος. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας έχουν πάρει «φωτιά», με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις σχετικά με τις μελλοντικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι ότι, σε άρθρο του, το μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας (προέρχεται από την Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα) Γιώργος Σαπουνάς απέρριψε οποιαδήποτε συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Απορρίπτουμε ρητά την προσέγγιση με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ΑΝ.ΕΛ., και πολύ περισσότερο τις μεταγραφές στο κόμμα και στα ψηφοδέλτια στελεχών προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων ή νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.»

Παράλληλα, στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου ακούγονται ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια. Αυτά, κατά κύριο λόγο, αποδίδονται σε στελέχη όπως ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Αντώνης Νταβανέλλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Σόφη Παπαδόγιαννη κ.ά. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και στελέχη της Αριστερής Ενότητας (πρόκειται για προεδρικούς), οι οποίοι επιθυμούν την περαιτέρω στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Αριστερά και φυσικά σε καμία περίπτωση τη συνεργασία με «τους δεξιούς του Πάνου Καμμένου».

«Οχι στις συμμαχίες»

Τον περασμένο Ιούνιο, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την εμφάνισή του έκανε κείμενο το οποίο... καταχέριαζε τον Αλέξη Τσίπρα για τη στρατηγική των συμμαχιών. Τότε, μάλιστα, οι 53 υπογραφές δεν προέρχονταν από την αριστερή μειοψηφία, αλλά από στελέχη της πλειοψηφίας [όπως τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Τάσος Κορωνάκης και Χριστόφορος Παπαδόπουλος (Αριστερή Εντότητα), Πάνος Λάμπρου και Μάνια Μπαρσέφσκι (ΑΝΑΣΑ)]. Σημείωναν εκείνη την περίοδο: «Χρειαζόμαστε μια συνεπή πολιτική πολιτικών συμμαχιών, που από τη μια μεριά θα υπηρετεί την αναγκαία διεύρυνση της επιρροής μας και από την άλλη δεν θα θίγει τις αξίες και τις ευαισθησίες του κόσμου της Αριστεράς, δίνοντας την εντύπωση της αφομοίωσης από το σύστημα».

Φίλιππος Πανταζής - Αλέξανδρος Διαμάντης

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: