14.10.14

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Μετ' εμποδίων ξεκινάει αύριο η διάθεση του (στο 1,04 - 1,05 ευρώ το λίτρο) με αρκετά πρατήρια να μην μπορούν να παραδώσουν

14.10.2014

-A +A

Από αύριο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με αρκετά πρατήρια να μην είναι σε θέση να παραδώσουν γιατί δεν έχουν συστήματα μέτρησης εισροών και εκροών καυσίμων και δεν είναι συνδεδεμένα με το υπουργείο Οικονομικών, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία».
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά σε τιμές που -μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30%- εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στο 1,04-1,05 ευρώ το λίτρο (πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή έφτανε το 1,28 ευρώ το λίτρο). Για τους καταναλωτές που θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης η τιμή θα είναι χαμηλότερη περίπου 0,74-0,77 ευρώ το λίτρο.

Στο TAXISnet

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το επίδομα (επιδότηση 0,35 ευρώ το λίτρο) θα δοθεί για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από 15 Οκτωβρίου 2014 έως 30 Απριλίου 2015. Για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει σχετική εφαρμογή στο TAXISnet τις επόμενες ημέρες.
Η επιδότηση θα χορηγηθεί σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα καλύπτει ορισμένες ποσότητες πετρελαίου, οι οποίες θα ποικίλλουν για κάθε νοικοκυριό, καθώς εξαρτώνται από τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας και από την περιοχή στην οποία βρίσκονται:

  • Από 750 έως 3.000 λίτρα θα δοθούν για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.
  • Από 450 έως 1.800 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.
  • Από 240 έως 960 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών του Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας.
  • Από 150 έως 600 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, στα Κύθηρα και τα νησιά Σαρωνικού.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

- Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
- Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.
- Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.
Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου, β) τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα δηλώσουν «φιλοξενούμενα» στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του έτους 2014, γ) τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΕΙΧ αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, δ) η επαγγελματική στέγη, ε) τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, στ) οι κάτοικοι εξωτερικού.

Ζητούν παράταση για το σύστημα εισροών

Παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια της περιφέρειας καθώς και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης ζήτησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, προειδοποιώντας, σε διαφορετική περίπτωση, για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης.

Η ΠΟΠΕΚ επικαλείται καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων από την πλευρά των τεχνικών εταιριών που αναλαμβάνουν τις σχετικές εργασίες, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης ανταλλακτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιριών εμπορίας καυσίμων, από τα 3.332 πρατήρια της περιφέρειας έχουν εγκαταστήσει το σύστημα τα 1.845 (ποσοστό 55%) και από τους 350 υπόχρεους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης περίπου 100. Οσοι δεν έχουν το σύστημα εισροών - εκροών δεν θα μπορούν να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης και συνεπώς τίθενται εκτός αγοράς.

http://www.dimokratianews.gr

No comments: