21.10.14

ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΟΛOΥΣ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΕΚΤΑSΕΙΣ ΓΙΑ ΒΟΣΚΉ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ


 

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι της Δωρίδας θα ικανοποιηθούν στην απόκτηση δημοτικών εκτάσεων για βοσκή των ζώων τους,  μειώνοντας ελάχιστα τις απαιτήσεις τους σε εκτάσεις. Με αυτό τον τρόπο  ο δήμος Δωρίδας θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα, μιας που μειώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι επιλέξιμες εκτάσεις.
Το θέμα τέθηκε, τόσο σε σύσκεψη που έγινε στο Δήμο την προηγούμενη εβδομάδα , όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου το έθεσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κώστας Κουτσούμπας και συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης σύμφωνα και με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΩΡΑ της Φωκίδας.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Ο Κ. Κουτσούμπας έθεσε το θέμα για κτηνοτρόφο από γειτονικό νομό που διεκδικεί 1600 στρέμματα, εξηγώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ντόπιους κτηνοτρόφους.
Σε έγγραφο της η ΕΑΣ στις 13 Αυγούστου 2014, προς τον Δήμο Δωρίδας το οποίο ανέγνωσε ο Κ. Κουτσούμπας στο Συμβούλιο ενημερώνει τα εξής:
«Επιλέξιμοι Βοσκότοποι Δήμου Δωρίδας»
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, ύστερα από την επικαιροποίηση των επιλέξιμων βοσκοτόπων από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκύπτει πως οι επιλέξιμοι βοσκότοποι του Δήμου Δωρίδας που απέμειναν είναι λιγότεροι από τους απαιτούμενους για την κάλυψη των επιδοτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης και Εξισωτικής Αποζημίωσης των δημοτών κτηνοτρόφων.
Βάσει των νέων δεδομένων δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην κτηνοτροφία της περιοχής, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς οι υπάρχουσες επιλογές για την λύση του προβλήματος είναι περιορισμένες ενώ είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής χρημάτων επιδοτήσεων προηγούμενων ετών, για μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων.
Επιπλέον, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης όλων των βοσκότοπων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων κτηνοτρόφων.
Η Ε.Α.Σ. Άμφισσας είναι στην διάθεση σας για περαιτέρω ενημέρωση, συνεργασία και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των βοσκοτόπων ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».
Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης εξήγησε ότι το θέμα των βοσκότοπων δεν έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των κοπαδιών αλλά με τις επιχορηγήσεις: «Στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους δεν φέρνουν ζώα. Υπάρχει όντως ζήτημα και προσπαθούμε να χωρέσουν όλοι, ώστε να καλυφθούν τόσο για τα ζώα τους, όσο και για τις επιδοτήσεις. Η δημοπρασία για τα βοσκοτόπια έπρεπε να έχει γίνει από την Άνοιξη. Καθυστέρησε και λόγω εκλογών, όπου και έγινε τον Αύγουστο. Έχοντας τη διαδικασία σε εξέλιξη πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα που έχει προκύψει. Τότε σταματήσαμε και ζητήσαμε να προηγηθούν οι ντόπιοι. Έτσι ο κτηνοτρόφος στον οποίο αναφέρεστε δεν έδωσε προσφορά. Ο συγκεκριμένος ήταν νόμιμος σε όλα, έρχεται εδώ δέκα συνεχόμενα χρόνια, δεν είναι ουρανοκατέβατος. Αν επέμενε προφανώς θα πλειοδοτούσε και θα τα έπαιρνε. Έκανε όμως πίσω για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αφήσουμε έξω», είπε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα λυθεί συμβιβαστικά το πρόβλημα, αφού αν δεν θέλουν κάποιοι να μείνουν τελείως έξω, θα πρέπει να μειώσουν ελάχιστα τις απαιτήσεις τους όλοι.
Εξήγησε δε, ότι το πρόβλημα δημιουργείται μόνο εφέτος που ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι για τον επόμενο χρόνο θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα εξασφαλίζεται η προτεραιότητα των ντόπιων.
Ο Κώστας Μπαλασκώνης παρατήρησε ότι ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος έρχεται πολλά χρόνια στην περιοχή και είναι πάντα πολύ τυπικός στις υποχρεώσεις του. Πληρώνει κανονικά, δεν δημιουργεί προβλήματα, δεν μπαίνουν τα ζώα τους στις αυλές και στους δρόμους. «Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω προσωπικά, είναι πως ξαφνικά ήρθαν 29 -30 κτηνοτρόφοι και διεκδικούσαν εκτάσεις εδώ», αναρωτήθηκε.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τριανταφύλλου έθεσε σε πολιτική βάση το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ βάζει στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. «Αυτό πως θα γίνει; Είτε θα σκοτώσουν ανθρώπους και ζώα που στις σημερινές συνθήκες δεν γίνεται, είτε δυσκολέψουν τις επαγγελματικές συνθήκες, μειώνοντας τις εκτάσεις αναγκάζοντας κάποιους να βγουν έξω. Τι να ψηφίσουμε ;
Αναρτήθηκε από "DORIDA news" -

No comments: