14.10.14

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑΤΡΟ

Διάκριση από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Βρετανίας για τη δρα Θ. Τσαχαλίνα

14.10.2014

-A +A

Διεθνή διάκριση έφερε στη χώρα μας η Ελληνίδα γιατρός Θάλεια Τσαχαλίνα, που ανακηρύχθηκε «εταίρος» (fellow) του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας, κατακτώντας έναν από τους πιο περιζήτητους τιμητικούς τίτλους της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας. Η δρ Θάλεια Τσαχαλίνα είναι η πρώτη Ελληνίδα γιατρός στην οποία απονεμήθηκε ο διεθνής τίτλος από τον πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων της Βρετανίας, καθηγητή David Richmond, σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στο Λονδίνο.

Το βιογραφικό της δρος Τσαχαλίνα είναι «βαρύ», καθώς είναι η πρώτη Ελληνίδα γιατρός που εκπαιδεύτηκε στη χειρουργική γυναικολογική ογκολογία, και μάλιστα το 2004 της απονεμήθηκε ο τίτλος της ειδικής χειρουργού Γυναικολογικής Ογκολογίας από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Αγγλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η δρ Τσαχαλίνα πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρωτοπόρα επέμβαση, κάνοντας αληθινό το όνειρο χιλιάδων γυναικών με καρκίνο του τραχήλου, σε αρχικό στάδιο, να αποκτήσουν παιδί. Εως τότε αφαιρούνταν όλα τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της ασθενούς, με συνέπεια να μην μπορούσε να γίνει μητέρα.

Με τη σύγχρονη μέθοδο, που ονομάζεται «ριζική εκτομή τραχήλου και λαπαροσκοπική πυελική λεμφαδενεκτομή» και την οποία εφήρμοσε τότε η δρ Τσαχαλίνα στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ουσιαστικά αφαίρεσε λαπαροσκοπικά από τον κόλπο της ασθενούς μόνο το τμήμα του τραχήλου που είχε υποστεί τη βλάβη από τον καρκίνο, διατηρώντας τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Η κυρία Τσαχαλίνα σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκπαιδεύτηκε στη μαιευτική και τη γυναικολογία στην Αγγλία, όπου εργάστηκε σε διεθνώς καταξιωμένα νοσοκομεία, όπως το Hammersmith Hospital.

Ρίτα Μελά

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: