19.10.14

ΠΑΛΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ¨ΜΚΑΡΑΜΕΛΑΙ ¨ΑΠ’ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ “ ( 1850 )

 


Το περιοδικό, “πολιτικοσατυρική εφημερίς”, όπως διαβάζουμε στους υποτίτλους,  εξέδιδε ο Βλάσης Γαβριηλίδης από το 1880 έως το 1883, όταν το μετέτρεψε σε εφημερίδα, τη γνωστή Ακρόπολη. Έχει  ενδιαφέρον η γλώσσα και η ορθογραφία της εποχής, η οποία σχεδόν εκπλήσσει σήμερα, σημάδι κι αυτό των αλλαγών που ακολούθησαν. Επέλεξα κάποιες διαφημίσεις και ευτράπελα από τη στήλη “Καραμέλαι” στην οποία δημοσεύονταν χιουμοριστικές διηγήσεις και αρκετά “ιστορικά” ανέκδοτα της εποχής. Τα τεύχη του περιοδικού υπάρχουν στην  ενδιαφέρουσα ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

"Η ισχύς μου η αγάπη του δημοσίου", 1880, πηγή: ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις

"Σε λυπούμαι καϋμένε βλάκα που κάθεσαι και συλλογιέσαι τρεις χιλιάδες Βρωμόφραγκα", αλλά βούβα τώρα και θα σε χώσω μέσα εις την Γεωργικήν Τράπεζαν, να τα βγάλης τα ψωρόφραγκά σου 1000%.", πηγή: ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις.

"Παρέχει υμίν γλίσχραμα καθ' όλα ευάρεστον όπερ επιτριβόμενον δια της ψήκτρας επί των οδόντων καθαρίζει αυτούς". Διαφημίση εποχής,1880, πηγή: ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις.

"Ο κύριος Λεούσης, κομμωτής του θεάτρου, είναι καλλιτέχνης διά τας κομμώσεις ιδίως των κυριών, προσκαλούμενος κατ' οίκον και δίδων τον τόνον του κάλλους είς την κόμμωσιν". Διαφήμιση εποχής, 1880, πηγή: Κοσμόπολις

.

"Διά τους παίδας, διά τας νεάνιδας, διά τους υποχονδριακούς, δια τους βιβλιομανείς"...

http://eranistis2.wordpress.com

Αναρτήθηκε από πίσω στα παλιά σ

No comments: