21.10.14

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ ΣΕ ΤΡΙΑ ΓΚΆΛΟΠ

Διευρύνει τη διαφορά με τη ΝΔ σε τρία νέα γκάλοπ

20.10.2014

-A +A

Μπορεί η κυβέρνηση να ήθελε να ποντάρει στο ότι η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει, αλλά ακόμα τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνουν την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορές από 3,9% έως 7,5% και με παράλληλη άνοδό του σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις. Εκείνο που καταγράφεται και δημιουργεί προβληματισμό στο Μαξίμου είναι η τάση μετακίνησης ψηφοφόρων της Ν.Δ. απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, καταγράφονται για ακόμα μία φορά η «εξαφάνιση» της ΔΗΜ.ΑΡ., τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα οριακά ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι δίνουν μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Προβάδισμα 7,5 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία καταγράφει και τη «δεξαμενή» από την οποία αντλούν ψηφοφόρους τα δύο κόμματα. Περίπου το 10% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2012, δηλαδή το 3% του εκλογικού σώματος, μετακινείται απευθείας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 27,5% έναντι της Ν.Δ. (20%), με τρίτο κόμμα το Ποτάμι (7,5%), ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (6,5%), το ΚΚΕ (5,5%), η Ελιά (4%), οι ΑΝ.ΕΛ. (2,5%) και η ΔΗΜ.ΑΡ. (0,5%). Στην προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον Σεπτέμβριο, η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα ήταν 6 μονάδες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημαντική δεξαμενή ψήφων είναι ο χώρος των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, καθώς εισπράττει το 30% των ψηφοφόρων των ΑΝ.ΕΛ., το 13% των ψηφοφόρων της Χ.Α. και το 12% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ του Ιουνίου 2012.
Metron Analysis
Προβάδισμα 4,9 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ (από 2,6% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι της Ν.Δ. δείχνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%. έναντι 18,8% της Ν.Δ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Ποτάμι με 6,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9%, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 4,5%.
Από 3,4 % παίρνουν ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ την… εμφάνισή του στον πίνακα κάνει για πρώτη φορά ο ΛΑΟΣ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2%.

Επίσης, το 9,2% απαντά ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 17,7% δηλώνει αναποφάσιστο ή «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», ενώ ποσοστό 5,2% των ερωτηθέντων δηλώνει «Δεν θα ψηφίσω».
Την ίδια ώρα, στο ερώτημα αν θα υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει, έναντι 33% που πιστεύει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο.
Κάπα Research
Προβάδισμα 3,9% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. δίνει νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research.
Πιο αναλυτικά: ΣΥΡΙΖΑ: 27,4%, Ν.Δ.: 23,5%, Χ.Α.: 6,4%, ΠΑΣΟΚ: 5,8%, Ποτάμι: 5,6%, ΚΚΕ: 5,3%, ΑΝ.ΕΛ.: 3,8%, ΛΑΟΣ: 1,6%, ΔΗΜ.ΑΡ.: 1,1%.
Ενας στους δύο πολίτες (το 50,8%) θα ήθελε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 42,3% επιθυμεί ο Πρόεδρος να εκλεγεί από νέα Βουλή η οποία θα προκύψει έπειτα από εκλογές.

Το 52,4%, μάλιστα, θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία, την ώρα που το 46,5% δηλώνει ότι δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, έναντι του 45,2% που θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Το 40,3% θεωρεί ότι καταλληλότερη κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα είχε ως κορμό της τη Ν.Δ. ενώ το 39,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νίκος Ελευθερόγλου

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: