29.3.08

ΠΕΡΙ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΚΑΙ...ΑΛΛΩΝ..ΤΙΝΩΝ..

Ανταποκρινόμενοι σε παράκληση του αγαπητού μας φίλου Ι.Π .... θα κάνουμε απόψε μιά μικρή αναφορά στα της...Ρούμελης .

Να τι γράφει ο Ιωάν. Γ. Γιαννόπουλος στον Γ' τόμο , σελ. 19-20 , της Επετ.Εταιρείας Στερεοελλαδικών Μελετών ( 1971-72 ).

" Τό όνομα Ρούμελη , είναι Τουρκικό , Rum - Eli ( χώρα των Ρωμαίων = Ελλήνων ) ωνόμασαν οι Τούρκοι τας Ευρωπαικάς των κτήσεις , αι οποίαι μέχρι του 16ου αιώνος απετέλεσαν εν εγιαλέτιον , το της Ρούμελης , διατηρηθέν με ολιγότερα των αρχικών εδαφών μέχρι του 1864 . Μέχρι του 1533 εις τούτο υπήγοντο και τα σαντζάκια του Κάρλελι , Ναυπάκτου και Ευρίπου , τα εδάφη των οποίων εκάλυπτον την έκτασιν της σημερινής Στερεάς Ελλάδος , έκτοτε όμως ταύτα υπήχθησαν εις το εγιαλέτιον των νήσων . Εις παλαιοτέραν επομένως του έτους τούτου εποχήν δέον να αναχθή το όνομα της Στερεάς Ελλάδος Ρούμελη . Πρώτην μνείαν εις τας υφ' ημών ερευνηθείσας πηγάς του ονόματος τούτου έχομεν εξ οδοιπορικού του 1588 ."

Ο Βασίλειος Γ. Βαλαώρας , στην ίδια Επετηρίδα , του έτους 1968 , σελ. 209, 226 , γράφει σχετικά :

" Το όνομα Ρούμελη και Ρουμελιώτης , στενά δεμένο με την περιοχή που περικλείνουν οι Νομοί Αιτωλίας και Ακαρνανίας , Βοιωτίας , Ευρυτανίας , Φθιώτιδος και Φωκίδος , παραμένει και σήμερα και οριοθετεί , κατά κάποιο τρόπο , την ιδιομορφία του χώρου και των ανθρώπων του , που τα χαρακτηριστικά τους διαμορφώθηκαν σε αγώνες πολύχρονους γιά λευτεριά μέσα στο ήθος της παλικαριάς και της αφκιασίδωτης , της αδούλωτης περηφάνειας , και τη διαύγεια του αυθορμητισμού . Εγιαλέτιον = η μεγαλύτερη διοικητική περιφέρεια του Οθωμανικού κράτους , που τμήμα της ήταν το σαντζάκιον ( διοικητική και στρατιωτική περιφέρεια που ο σαντζάμπεης η πασάς ήταν διοικητής της ) . Κάρλελι η Κάρληλι = τουρκικά , χώρα του Καρόλου , που περιλάμβανε την επαρχία Ξηρομέρου και την περιοχή του Βραχωρίου ( Αγρινίου ) .

Όσον αφορά στην Επαρχία Δωρίδος , ο Π έ τ ρ ο ς Π . Κ α λ ο ν ά ρ ο ς , γράφει :

" Η σημερινή Επαρχία Δωρίδος είναι άσχετος προς την αρχαίαν Δωρίδα και μόνον όμορος είναι , εν μέρει , προς εκείνην . Η αρχαία Δωρίς έκειτο εις την περιοχήν της Γραβιάς του τέως δήμου Δωριέων , όστις σήμερον ανήκει εις την επαρχίαν Παρνασσίδος . Κατά την αρχαιότητα η σημερινή επαρχία Δωρίδος εκαλείτο Δρυοπίς και απετέλει τμήμα της Εσπερίας Λικρίδος , ως και η Άμφισσα και η Ναύπακτος ...κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας η χώρα αύτη κατέστη η ακρόπολις του Ελληνισμού της Στερεάς , με τους αρματωλούς και τους κλέφτες ".

Αυτά φίλοι μου γι' απόψε , ες..αύριον τα υπόλοιπα ...καλό βράδυ...........Κ.-

No comments: