28.3.08

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ....

Κάπως έτσι θα 'ναι το χωριό μας σήμερα , με τη βροχή και την ομίχλη , Εγγλέζικο ..τοπίο στην καρδιά της Ρούμελης , όμορφο δεν ..ακούγεται ;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ - 88η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ .
· Μνήμη μαρτύρων Μενάνδρου και άλλων 39 στην Ερμούπολη Αιγύπτου (Γ' αι.), Δωροθέου και Κάστορος στην Ταρσό Κιλικίας (Α' αι.). Γ' Χαιρετισμοί .

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...
1821 : Ελληνικές δυνάμεις, με οπλαρχηγούς τον Παναγιώτη Καλογερά και τους αδελφούς Δεσποτόπουλου, κηρύσσουν την επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασιάς. Ταυτόχρονα, υπό τη γενική αρχηγία του Πιέρρο Μαγγιόρο Γρηγοράκη, πολιορκείται το φρούριο της Μονεμβασιάς, μέσα στο οποίο είχαν καταφύγει 4.500 Τούρκοι
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος επικεφαλής επαναστατικών δυνάμεων φτάνει στον Προφήτη Ηλία Λιβαδειάς και απαιτεί την παράδοση της πόλης από το διοικητή της Χασάν Αγά.
1821: Ο πρόκριτος Αναγνώστης Λιδωρίκης και οι Οπλαρχηγοί Δήμος Σκαλτσάς και Παπαγιώργης Πολίτης, υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως και μπαίνουν στο Λιδωρίκι. Οι Τούρκοι της πόλεως παραδίδονται χωρίς αντίσταση.
1822 : Δύναμη από 700 Κρήτες επαναστάτες επιτίθεται στην περιοχή Ρεθύμνου κατά πενταπλάσιων Τούρκων, τους οποίους κατανικά και καταδιώκει μέχρι τις πύλες του Φρουρίου της πόλης.
1833 : Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων για την οροθέτηση των συνόρων του Ελληνικού Κράτους, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει στην Ελλάδα την Λαμία.
1957 : Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σευχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους.
1957: Σε συμπλοκή με Άγγλους, στο Παλέντρι, πληγ΄ώνεται ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός, ο οποίος και Πέθανε στο Αγγλικό νοσοκομείο Ακρωτηρίου, όπου μεταφέρθηκε.

Μεγάλη η σημερινή μέρα γιά το χωριό μας , αδέρφια , σαν σήμερα το 1821 , ξεσηκώθηκαν οι Λιδορικιώτες με τον Σκαλτσοδήμο και τον παπά Πολίτη και λευτέρωσαν το χωριό μας , μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες στις τέσσερις δημοσιεύσεις , στη σελίδα , με τον τίτλο " ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ '21 ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ ", πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες απ' τον αγώνα των προγόνων μας γιά τη λευτεριά μας .


Καλημέρα Λιδορικιώτες , καλημέρα σε : Ελλαδα , Ισπανία , Κύπρο , Ουκρανία , Τουρκία , Ρουμανία , Η.Π.Α , Γερμανία , Γαλλία , καλημέρα και στους χθεσινούς μας επισκέπτες από : Αθήνα , Τρίκαλα , Θεσσαλονίκη , Πάτρα , Λάρισα , Ιωάννινα , Δράμα , Νίκαια , Λιδορίκι , Άμφισσα , Αίγιο , Ναύπακτο , Σπάρτη , Κέρκυρα , Λεμεσσό , Πάφο , Gerona , Lerida , Odessa , Σμύρνη , Tirgu Mures , Clarkson , Paris , Stuttgart , Berlin , Bon , Madrid , στα ξενητεμένα μας αδέρφια και τους αγαπημένους μας φίλους , στ΄΄ελνουμε την αγάπη μας και τις ευχές μας γιά ένα όμορφο-όμορφο Σαββατοκύριακο , νάστε όλοι καλά και να περνάτε καλά , και να αρχίσετε να ετοιμάζεστε γιά την Πασχαλινή σας εκδρομή στο Λιδορίκι , στο χωριό μας , που αυτή την εποχή είναι πανέμορφο , αποφασίστε το , μην το σκέφτεστε , ο Παράδεισος είναι εκεί στο..Λιδορίκι...


Απ' το Λιδορίκι με πολλή - πολλή..αγάπη .............Κ.-

No comments: