25.3.08

OI EΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΄'21 - ΜΕΡΟΣ Γ'.

   " ΓΕΝΙΚΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΣ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ "

   Το κατ' εξοχήν επίσημο 'οργανο της Κυβερνήσεως , βγήκε στο Ναύπλιο , στις 7-10-1825 , με συντάκτη τον Θεόκλητο Φαρμακίδη . Αργότερα , τη θέση του πήρε ο Γ. Χρυσίδης . Ειδησεογραφική και φιλιλογική , φιλοξενεί στις σελίδες της πληθος Ιστορικά έγγραφα , διακηρύξεις , διατάγματα  κλπ.

   Στο 5ο φύλλο της  - 21.10.1825 -δημοσιεύτηκε , πρώτη φορά , ο " Ύμνος εις την Ελευθερίαν " του Σολωμού , με κριτική ανάλυση του Σπυρίδωνα Τρικούπη . Γιά μικρό χρονικό διάστημα άλλαξε το όνομά της σε " Εθνική " και το 1833 μεταφέρθηκε στην Αθήνα , όπου εξακολουθεί να εκδίδεται μέχρι σήμερα , σαν " Εφημερίς της Κυβερνήσεως " .

 

   " ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ "

   Υδραίικη και αυτή , ανήκε ν, μάλλον στους προύχοντες του νησιού και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο του '27, με συντάκτη τον Παντελή Κ. Παντελή . Αργότερα - για πολλούς λόγους - μεταφέρθηκε στην Αίγινα , όπου συνέχισε την έκδοσή της , ως το 1828 .

 

   " ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΜΕΛΙΣΣΑ "

   Γαλλόφωνη , τυπωνόταν στην Ύδρα ( 1827 - 1829 ) , και είχε τους ίδιους με τον " Ελληνικό Τηλέγραφο " στόχους : Τη διαφώτιση της Ευρωπαικής κοινής γνώμης γύρω από τον αγώνα και την ανάπτυξη της φιλελληνικής κινήσεως .

 

   Αυτές ήταν οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν γιά πολύ η λίγο στην Πατρίδα μας κατά την περίοδο της Επαναστάσεως του '21 . Τα στοιχεία είναι απ' το ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Καψάλη , που εκδόθηκε το 1971 .

No comments: