20.3.08

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ....

20-4-1928 , Λιδορικιώτες προσκυνητές , στο πανηγύρι της Αρσαλής , στη Σκιά .


Ο χορός στη Βαθειά , έχει ανάψει , στο πανηγύρι μας της Ζ.Πηγής , το 1955 , πρωτοχορευτής ,μάλλον , ο άγαπημένος μου ξάδερφος Μπάμπης Ζέκιος , και τον κρατάει ο Κ. Κουτσούμπας , ομορφιές καμαρωτές...πως πέρασαν τα χρόνια...

ΠΕΜΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

· Μνήμη μαρτύρων μοναχών μονής Αγίου Σάββα (797), Αλεξανδρείας, Ευφρασίας, Ματρώνας, Ευφημίας, και Θεοδοσίας στη Νικομήδειας (Γ'αι.), Ροδιανού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

1793 : Απαγχονισμός του νεομάρτυρα Μύρωνα από το Ηράκλειο Κρήτης.

1807 : Ο Ρώσος Ναύαρχος Σενιάβιν προσβάλλει μαζί με ελληνικά πλοία το κάστρο της Τενέδου και αναγκάζει την Τουρκική φρουρά να παραδοθεί.

1821 : Συγκέντρωση των κατοίκων της Καρύταινας από τον Γεώργιο και Δημήτριο Πλαπούτα, για να επιτεθούν κατά των Τούρκων του Λάλα.

1822 : Τμήμα φιλελλήνων, υπό την αρχηγία του Κορσικανού Συνταγματάρχη Βαλέστ, αποβιβάζεται στο Λουτρό Σφακίων για να ενισχύσει τον κρητικό αγώνα.

1823 : Έναρξη εργασιών της Β' Εθνοσυνέλευσεως στο Άστρος.

1824 : Σφαγές στην Ανώπολη και όλη την Κρήτη. Στο Μεσολόγγι ο φιλέλληνας Ιταλός Γκάμπα εκδίδει την εφημερίδα «Ελληνικός Τηλέγραφος» στα Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Η Ζωή της ήταν πολύ μικρή.

1833 : Περίπου 7.000 άοπλοι Κρήτες, από το χωριό Μουρνιές Χανίων, συγκεντρώνονται και συντάσσουν υπόμνημα, με το οποίο ζητούν Αυτονομία. Ο Μουσταφά Πασάς, Σερασκέρης της Κρήτης, με την ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων, στέλνει ιππικό, το οποίο, αφού τους διασκόρπισε όλους, συλλαμβάνει και απαγχονίζει 50 από αυτούς.

1833: Βαυαρικός στρατός υπό τον Χριστόφορο Νέζερ παραλαμβάνει από τους Τούρκους την Ακρόπολη, στην οποία παρέμενε τουρκική φρουρά.

1914 : Μάχη Ηπειρωτών (κίνημα αυτονομίας) και Αλβανών Κορυτσάς. Νεκροί 114 Ηπειρώτες.



Καλημέρα Λιιδορικιώτες , καλημέρα ξενητεμένοι Έλληνες , καλημέρα στην Κύπρο μας , σε Η.Π.Α , Γερμανία , Ιαπωνία , Ισπανία , Σιγκαπούρη , Τουρκία , Ιταλία , Γαλλία και στους φίλους μας από : Αθήνα , Καρδίτσα , Χαλάνδρι , Φλώρινα , Μαραθώνα , Λάρισα , Θεσσαλονίκη , Άμφισσα , Πάτρα , Λευκωσία , Στρόβολο , Los Angeles , Beaverfon , Auchorage , Bell Gardens , Munich , Bergisch Gladbach , Groungen , Fukushima , Grananda , Singapore , Adana , Portici , Nice , να είστε όλοι καλά και να περνάτε καλά , όπου κι' αν βρίσκεστε .



Συννεφιασμένος ο καιρός , και λίγη υγρασία , αλλά κάπου-κάπου σκάει ..μύτη κι' ο ήλιος , έτσι γιά ναμη τον...ξεχνάμε , πάντως γενικά ο καιρός είναι γλυκός , κι' αν δεν είχαμε τις ταλαιπωρίες με τις απεργίες και τις διακοπές του ρεύματος , θα ήμασταν μιά χαρά , που θα πάει όμως θα τελειώσουν κάποτε κι' όλα αυτά και θα ηρεμήσουμε ...



Τελειώνει και το..α(να)σφαλιστικό , θα ..βολευτούμε γιά 2-3 χρόνια και μετά ξαναβλέπουμε , γιατί , μη πιστεύετε πως το θέμα λύνεται , απλά...ψευτομπαλώνεται , και θα μας βγεί πάλι μπροστά , σύντομα , γιατί κακά τα ψέματα , τ' αυγά δεν βάφονται με...ες , θέλουν μπογιά ...εμείς πάντως γιά νάχετε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης αλλά και μιά...έγκυρη γνώμη , επικοινωνήσαμε με τον γνωστό σας , μπάρμπα Μήτσο , γιουργουποιμήν..παρακαλώ , και θα φιλοξενήσουμε , ίσως και σήμερα , τις απόψεις του γιά το ..ασφαλιστικό , που νομίζουμε πως θα δίνουν λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα , υπομονή και θα ενημερωθείτε , έγκαιρα και...έγκυρα ...



Στο χωριό μας , όλα πάνε καλά , πολιτιστικός..οργασμός , εκδηλώσεις , διαλέξεις , μεγάλες..φούριες , έρχεται και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου , θάχουμε και γιορτές και..πανηγύρια , ποιός στη χάρη των χωριανών μας , εμείς πάντως , έτσι γιά να σας φύγει το...μαράζι , θα σας έχουμε μιά πλήρη περιγραφή του πως περνάγαμε την 25η Μαρτίου , τα παλιότερα , όμορφα χρόνια , όταν το χωριό μας δεν ήταν ...ξενοκρατούμενο



Νάστε όλοι καλά και μην ξεχάσετε , του Ευαγγελισμού φτιάχνουμε μπακαλιάρο σκορδαλιά , να μη χαλάμε και τα έθιμά μας...



Απ' το Λιδορίκι με αγάπη............Κ.-

1 comment:

Anonymous said...

Καλημέρα κ. Κώστα. Θα σας έγραφα αργότερα, αλλά με αναγκάζετε (με την καλή έννοια) να σας στείλω τα χαιρετίσματα μας επι τόπου! Είδα τη φωτογραφία του παππού μου, πρώτο στο χορό στο πανηγύρι της Ζωωδόχου Πηγής, και με συγκινήσατε. Η γιαγιά η Κατερίνη που την τηλεφώνησα μου έλεγε πως τρίτη στο χορό (με τα μαύρα) είναι η μάνα του μπάρμπα Ιγνάντιου Γεωργουσόπουλου (του Ντούλα).
Τελευταία δεν διαβάζω τη σελίδα σας κάθε μέρα, αλλά όποτε μπαίνω δεν σας προλαβαίνω! Πολλά κείμενα και ενδιαφέροντα. Μου άρεσαν ιδιαιτέρως
οι αφηγήσεις του Ιταλού αξιωματικού.
Τα νέα μας θα τα πούμε μέσω e-mail.
πολλά φιλιά,
Κατερίνα Α. (Νόρμαν)