11.3.08

ΔΩΡΙΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟ '21 .

1 . AΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ .
Κάτω Παλιοξάρι , από την αρχή , βρέθηκε σε πολλές μάχες . Μετά την Απελευθέρωση , κατατάχτηκε στην Οροφυλακή και υπηρέτησε στο 4ο Τάγμα της . Γιά τα όσα έκανε στον αγώνα , τιμήθηκε με το Σιδηρούν Αριστείον ( 18.9.1842 ) . Από την Οροφυλακή , απολύθηκε τον Ιανουάριο του 1855 κι' απ' τις 20.10.1855 του δόθηκε σύνταξη 18 δραχμών . Το 1859 έκανε -και πάλι - αίτηση γιά να του αναγνωσισθούν οι προς την Πατρίδα προσφορές του και υπέβαλα σχετικό πιστοποιητικό των Χρ.Φωτομάρα , Τριαντ. Αποκορίτη και Ι.Φαρμάκη . Την ίδια χρονιά αυξήθηκε η σύνταξή του σε 21,50 δραχμές . Στις 15-6-1865 , σαν συνταξιούχος Δεκανεύς , έκανε καινούρια αίτηση . Η Επιτροπή του απένειμε το βαθμό του Στρατιώτη .

2 . ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ η ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ .
Αλποχώρι , ανήλικος γιός του Κώστα Αθανασίου η Αθανασόπουλου , μαζί με τον οποίο πήρε μέρος σε πολλές μάχες , στο διάστημα 1824 - 1829 .

3 . ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ .
Λιδωρίκι , πολέμησε στην Αττική και την Πελοπόννησο με τους Αντρούτσο και Γκούρα . Σκοτώθηκε στην Ακρόπολη το Νοέμβρη του 1826 . Γυναίκα του ήταν η Αναστασία η Λιδωρικιώτισσα - η Αναστασία Αθανασίου .

4 . ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ η ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ .
Αλποχώρι , με τους Σκαλτσά , Αποκορίτη κλπ. πήρε μέρος σε πολλές μάχες της Στερεάς . Γιός του ήταν ο Ιωάννης , που αναφέραμε πιό πάνω .

5 . ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ .
Λευκαδίτι , παπάς , διέθεσε τρ'οφιμα και πολεμοφόδια στον Αγώνα , στον οποίο πήρε μέρος από την αρχή προτρέπων και ενθαρρύνων τους συγχωρίους του και άλλους συνεπαρχιώτες ( Πιστοπ. 5-12-1845 του Δημοτ. Συμβουλίου Δήμου Αιγιτίου το οποίο αποτελούσαν : Αθαν. Μαργέλλος , Δήμαρχος , Γ. Ανδρεόπουλος , Α.Λακαφώσης , Κ.Μαργέλλος , Δ.Καρανδρέας , Αθ.Κάρμας , Ι. Κατσαρέλης ). Ο Παπαπαναγιώτης έκανε αίτηση -στις 16-5-1846 - γιά να του αναγνωριστούν οι προς την Πατρίδα προσφορές του . Η Επιτροπή του έδωσε το βαθμό του υπαξιωματικού Β' τάξεως .

6 . ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ .
Δωρίδα , είναι γραμμένος στο Μητρώο Στρατιωτών με Α.Μ. 11695 .

7 . ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ .
Πενταγιού , γεννήθηκε το 1800 , με τους Σκαλτσά και Σαφάκα , πήρε μέρος στις πολιορκίες Λιδωρικίου και Ναυπάκτου και στις μάχες Μαυρολιθαριού , Αετού , Αγάθωνος , Υπάτης , Βασιλικών , Άμπλιανης , Καλλιακούδας κ.α . Στις 5-6-1865 έκανε αίτηση γιά να αναγνωριστούν οινπροσφορές τπου προς την Πατρίδα , η Επιτροπή του έδωσε το βαθμό του Στρατιώτη .

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ......

No comments: