18.5.08

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ....

Νάημουνα νειός να ..γίνομαν
τσοπάν'ς στο ..Λιδορίκι....
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΙΟΥ
· Μνήμη μαρτύρων Πέτρου, Διονυσίου, Χριστίνης, Ανδρέου, Παύλου, Παυλίνου και Ηρακλείου οι οποίοι θανατώθηκαν με Λιθοβολισμό στην Αθήνα (Γ' αι.), Τεκούσης, Αλεξάνδρειας, Φαεινής, Ευφρασίας, Ματρώνης, Ιουλίας και Θεοδότου στην Άγκυρα Μ. Ασίας (3030)
1790 : Ο Λάμπρος Κατσώνης με το στολίσκο του , δέχεται από την προηγούμενη ημέρα ισχυρή Τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Τουρκικός Στόλος ενισχύεται από Αλγερινά πλοία και από το πρωί ο Τουρκικός Στόλος ενισχύεται από Αλγερινά πλοία και από το πρωί ο Ελληνικός Στόλος βρίσκεται μεταξύ δύο πυρών. Τα πληρώματα των πλοίων πολεμούν γενναία, αλλά στο τέλος υποκύπτουν. Ο Λάμπρος Κατσώνης διαφεύγει στη Μήλο με δύο μόνο πλοία. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 3.000 νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες και των Ελλήνων 565 νεκροί και 53 αιχμάλωτοι.
1821 : Δύναμη 8.000-10.000 Τούρκων, συγκρούεται κοντά στα Δολιανά της Αρκαδίας με 300 ένοπλους επαναστάτες του Νικηταρά. Οι Έλληνες κατανικούν και αποδεκατίζουν τους Τούρκους, που υποχωρούν. Στη μάχη αυτή διακρίθηκε ο Νικηταράς, ο οποίος από τότε ονομάστηκε «Τουρκοφάγος».
1828 : Ο Διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν 600 άντρες υπό τους Ηπειρώτες Οπλαρχηγούς Χατζημιχάλη Νταλιάνη και Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη. Στη μάχη που έγινε σκοτώθηκαν πολεμώντας ηρωικά οι περισσότεροι από τους υπερασπιστές ανάμεσα στους οποίους και οι παραπάνω Οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν το νεκρό ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη και μετέφεραν το κεφάλι του στοπ Διοικητή των Χανίων Μουσταφά Πασά.

Καλησπέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , καλησπέρα σ' ολους τους Έλληνες , όπου κι' αν ζουν και βρίσκονται , καλησπέρα και στους αγαπημένους φίλους της Λιδορικιώτικής σελίδας και φυσικά στους χθεσινούς μας επισκέπτες από : Αθήνα , Καρδίτσα , Ιωάννινα , Τρίκαλα , Σέρρες , Θεσσαλονίκη , Πάτρα , Λιδορίκι , Άμφισσα , Paris , Bon , Stuttgart , London , Chicago Ridge , να 'στε όλοι καλά και να περάσετε ένα όμορφο Κυριακόβραδο...
Η σημερινή μας επικοινωνία γίνεται απ' την Αθήνα , μιά και η..μίνι διακοπές μας στο χωριό τελείωσαν , λόγω ..πανελλαδικών εξετάσεων του μικρού μας γιού του Χάρη , αλλά που θα πάει...δεν θα τελειώσουν ; ( με επιτυχία...ευχόμαστε...) .
Το χωριό μας είναι ομολογουμένως πανέμορφο αυτή την εποχή , αλλά ...
Όχι γκρίνιες και...γκρίζες συζητήσεις Κυριακάτικα , ύστερα έχουμε καιρό μπροστά μας να τα πούμε , εκείνο όμως που με..στενοχωρεί είναι πως τώρα είναι η εποχή του...κούρου , κουρεύουν οι στοπάνηδες τα κοπάδια τους , και η όλη διαδικασία , είνα πανέμορφη και κρατάει από παλιά ...δυστυχώς όμως φέτος δεν θα την απολαύσουμε...δεν πειράζει , του χρόνου....να 'μαστε καλά...πάντως το ..χαμομηλάκι μου το μάζεψα , ολόφρεσκο , αρωματικό , λαχταριστό..το 'χω απλώσει στο σπίτι και ..στεγνώνει , σε σκιερό πάντα μέρος ,΄ποτέ στον ήλιο , αυτό είναι το μυστικό , να το 'χετε υπόψη σας...το ίδιο ισχύει , φυσικά , και γιά τη ρίγανη .
Είπα ρίγανη και θυμήθηκα τον πατέρα μου , που έλεγε , πως όλες οι..ρίγανες της περιοχής μας , είναι ωραίες και αρωματικές , αλλά η καλύτερη είναι της..Αβορόραχης , και πρέπει να 'χε δίκιο , γιατί κάθε χρόνο που μαζεύω ρίγανη , αλλά την Αβοριώτικη την κρατάω χώρια , δεν δίνω πουθενά , την έχω γιά το σπίτι μας , κι' είναι πράγματι...ξεχωριστή...
Μεγάλο πρόβλημα όμως φίλοι μου αντιμετώπισα στο χωριό με το internet , μεγάλη ταλαιπωρία , η πολύ χαμηλή ταχύτητα , και η δυσκολία πρόσβασης , με καταταλαιπώρησε , φυσικά γιά να βάλω μιά φωτογραφία , έπρεπε να περιμένω , μερικές φορές , και 1,5 και 2..ώρες , και πολλές φορές δεν τις έπαιρνε , και είχα βγάλει αρκετές , που θα τις δούμε τις επόμενες μέρες ....

Να 'στε όλοι καλά και να περάσετε όμορφο βράδυ .....

Απ' το...Λιδορίκι με αγάπη.........Κ-

No comments: