29.5.08

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ....


ΠΕΜΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ
· Μνήμη μαρτύρων Θεοδοσίας και Ολβιανού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...
1453 : Άλωση της Κωνσταντινούπολης - Τέλος του Βυζαντίου. Τα τουρκικά στρατεύματα του Μωάμεθ Β' μετά από γενική έφοδο, κυρίως στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, μπαίνουν στην Κωνσταντινούπολη από αφύλακτη πύλη, την Κερκόπορτα. Ο ηρωικός θάνατος του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, επισφραγίζει την άλωση της Βασιλίδας από το Μωάμεθ τον Πορθητή, όπως αυτός επονομάστηκε έκτοτε. Η πτώση της ιστορικής πόλης και η ηρωική και ιερή μορφή του τελευταίου υπερασπιστή Αυτοκράτορα, σημειώνουν και το τέλος του Βυζαντίου με την υπερχιλιετή, ένδοξη και σκληρή πολεμική ιστορία του για την πίστη και τον πολιτισμό.
1564 : Σφάζεται στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας ο Χίος, από τους πρώτους νεομάρτυρες.
1802 : Ο νεομάρτυρας Ιωάννης Νάννος, από τη Θεσσαλονίκη, αποκεφαλίζεται στη Σμύρνη από τους Τούρκους.
1821 : Ο Χασάν πασάς της Άρτας, όταν πληροφορείται την έκρηξη της επανάστασης στην Αιτωλοακαρνανία, αποκεφαλίζει τους ομήρους της Βονίτσης και πολλούς άλλους που τους θεώρησε ύποπτους.
1822 : Οι Τούρκοι, υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Άγα Μουχουδάρη, επιτίθενται κατά του Ναβαρίκου Σουλίου που το υπερασπίζονται περίπου 300 αγωνιστές. Οι Έλληνες στη αρχή ήταν σε κρίσιμη θέση, αλλά μετά ενισχύονται από 500 άντρες του Νότη Μπότσαρη, Γιώτη Δαγκλή και Νάση Φωτομάρα και πετυχαίνουν μεγάλη νίκη κατά των Τούρκων στους οποίους επιφέρουν σημαντικές απώλειες.
1824 : Αιγυπτιακός Στόλος, υπό το Ναύαρχο Ισμαήλ και το Γενικό Αρχηγό Χουσείν, μετά από πολιορκία δύο ημερών της νήσου Κάσου, αποβιβάζεται στην απόκρημνη περιοχή του Αντιπεράτου και προσβάλλει από τα νώτα τους υπερασπιστές της (Κάσιους και Κρήτες), που μπροστά στην αριθμητική υπεροχή των Τούρκων υποκύπτουν. Στη συνέχεια επακολούθησαν σφαγές, λεηλασίες και καταστροφή του ηρωικού νησιού.
1828 : Σφακιανοί και Ριζίτες επαναστάτες επιτίθενται εναντίον των δυνάμεων του Μουσταφά Πασά στο Ακασταρέ Χανίων και τον αναγκάζουν να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση προς τα Χανιά.
1906 : Τα ανταρτικά σώματα Βολάνη, Γύπαρη και Κανελλόπουλου που βρίσκονταν στο ύψωμα Χωράφι Μήτρου, ανάμεσα στο Λέχοβο και τα Απρόγεια της Δυτικής Μακεδονίας, δέχονται επίθεση από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Η μάχη που κράτησε δώδεκα ώρες ήταν πολύ σφοδρή, με απώλειες και για τους δύο αντιπάλους σοβαρές και η απήχησή της, έντονη ακόμη και στους προξένους και στρατιωτικούς ακολούθους των ξένων κρατών.
1941 : Τα βρετανικά τμήματα του Ηρακλείου επιβιβάζονται σε 8 πολεμικά πλοία, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους Γερμανούς και αναχωρούν για την Αίγυπτο. Ι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ηράκλειο. Τα ελληνικά τμήματα, αγνοώντας την αποχώρηση των Βρετανών, αφού δεν ειδοποιήθηκαν σχετικά απ'αυτούς, παραδίνονται στους Γερμανούς.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο. Οι ελληνοβρετανικές δυνάμεις, επειδή δεν πήραν διαταγή εκκένωσης του νησιού, άλλες παραδίνονται στους Γερμανούς, και άλλες τρέπονται προς τα βουνά.
1943 : Το υποβρύχιο «Κατσώνης» βυθίζει, κοντά στη Σκιάθο γερμανικό μεταγωγικό σκάφος.

Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , καλημέρα Έλληνες και ξενητεμένα μας αδέρφια , όπου κι'αν βρίσκεστε , όπου κι' αν ζείτε , μιά καλημέρα και στους αγαπημένους φίλους του Λιδορικιού , που καθημερινά μας δείχνουν την αγάπη τους από : Αθήνα , Καρδίτσα , Πάτρα , Θεσσαλονίκη , Ιωάννινα , Λουτράκι , Λιδορίκι , Σέρρες , Καλαμάτα , Norman Oklahoma , Munich , Chicago Ridge , Manama , London , Paris , Madrid , να είστε όλοι καλά .
Μέρα βαρειά η σημερινή αδέρφια , σημαδεμένη , βαθειά , αγιάτρευτη πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού , μέρα..φαρμακωμένη...
Πεντακόσια πενήντα πέντε χρόνια πέρασαν απ' την άλωση της Βασιλεύουσας , 555 χρόνια σιγοκαίει το καντηλάκι της ελπίδας , από κείνο το τραγικό βράδυ...

Μέρα μνήμης , Εθνικής λύπης αλλά και..περισυλλογής η σημερινή , τι θα μπορούσαμε άλλο να πούμε ;
Καλημέρα αδέρφια , νάστε καλά.......
Απ' το Λιδορίκι με αγάπη.........Κ.-

No comments: