21.5.08

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ....

Γιορτάζει σήμερα και η εκκλησία μας τ' Άι Κωσταντίνου στο σταυρό .


ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑΙΟΥ
Κωνσταντίνου και Ελένης ισαποστόλων .

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....
337 : Θάνατος του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Νικομήδεια. Στο θρόνο τον διαδέχτηκαν οι γιοι του, Κωνσταντίνος Β' Κωνστάντιος και Κώνστας, μαζί με τους ανιψιούς του Ανιβαλιανό και Δαλμάτιο.
1453 : Αποκλεισμός της Κωνσταντινούπολης από την θάλασσα, από τον Μωάμεθ Β'.
1821 : Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει τη Ζαράκοβα της Τριπολιτσάς, την οποία κάνει κέντρο εφοδιασμού της επαρχίας. Ταυτόχρονα ο Δημήτριος Πλαπούτας οδηγεί τα σώματα του Χρυσοβιτσίου και της Πιάνας στα Τρίκορφα της Τριπολιτσάς. Ήδη άρχισε να γίνεται ασφυκτικός ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη, η πτώση της οποίας είχε πλέον κριθεί.
Ο Δημήτριος Μνακής εκδιώκει τους Τούρκους από το Ανατολικό (Αιτωλικό) και υψώνει τη Σημαία της Επανάστασης.
Έξι υδραϊκά πλοία με αρχηγό το Δημήτριο Μιαούλη και άλλα έξι σπετσιώτικα, υπό το Γκίκα-Μπόταση, καταδιώκουν πλοία του Τουρκικού Στόλου στον Κορινθιακό κόλπο και τα αναγκάζουν να καταφύγουν στον κόλπο της Ναυπάκτου. Η μοίρα των ελληνικών πλοίων συνέπραξε στη δύσκολη επιχείρηση της πολιορκίας του φρουρίου της Ναυπάκτου.
Ιδρύεται η Καγκελλαρία των Σφακίων και ορίζεται η έναρξη της Επανάστασης της Κρήτης. Το πρώτο πολεμικό γεγονός της ήταν η επίθεση του Πρωτοπαπαδάκη εναντίον του Θερίσου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
1829 : Δύναμη από 3.000 Έλληνες, υπό το Δημήτριο Υψηλάντη, επιτίθεται εναντίον των Τούρκων που βρίσκονταν στο χωριό Πυρί της Θήβας. Μετά από δίωρη μάχη οι Έλληνες ανατρέπουν τον εχθρό και καταλαμβάνουν την ερειπωμένη Θήβα.
1864 : Ένωση των Ιονίων Νησιών (Επτανήσων) με την Ελλάδα. Ο Άγγλος Αρμοστής Ερρίκος Στόρης, παραδίνει τα Επτάνησα στον έκτακτο απεσταλμένο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Θρασύβουλο Ζαΐμη και τη Σημαία του Ιονίου Κράτους στο Βασιλιά Γεώργιο Α'.
1867 : Μάχη στο Λασίθι Κρήτης, όπου ηττήθηκαν οι Έλληνες.
1941 : Στην περιοχή του αεροδρομίου Ρεθύμνου, οι συμμαχικές δυνάμεις εκτοξεύουν αντεπιθέσεις με επιτυχία και εκκαθαρίζουν τους αλεξιπτωτιστές, που το απειλούσαν. Στην περιοχή του Ρεθύμνου, το Τάγμα Χωροφυλακής αποκρούει γερμανική επίθεση και ενεργεί αντεπίθεση. Οι απώλειες των Γερμανών υπήρξαν σημαντικές.
Το Ηράκλειο βομβαρδίζεται με σφοδρότητα. Οι Γερμανοί μπαίνουν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθούνται με πολλές απώλειες.
Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, αφού ενισχύθηκαν, καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο Μάλεμε και, παρά τα πυκνά πυρά πυροβολικού της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας, κατορθώνουν να μεταφέρουν, με κανονική προσγείωση, ένα ακόμη τάγμα.
Τη νύχτα 21/22 Μαΐου, μοίρα του Αγγλικού Στόλου βυθίζει ολόκληρη νηοπομπή από πλωτά μέσα, γεμάτα από γερμανικά στρατεύματα, που κατευθύνονταν από την ηπειρωτική Ελλάδα για να επέμβουν στη Μάχη της Κρήτης. Ανάλογη τύχη είχα και άλλη παρόμοια νηοπομπή, κατά τη νύχτα .

Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες...

Καλημέρα Ελλάδα , Καναδά , Φινλανδία , Ελβετία , Αγγλία , Κύπρο , Η.Π.Α , Γερμανία , Γαλλία , καλημέρα στα ξενητεμένα μας αδέρφια και τους φίλους της Λιδορικιώτικης σελίδας , τους αγαπημένους από :
Αθήνα , Καρδότσα , Καλλιθέα , Ιωάννινα , Θεσσαλονίκη , Πάτρα , Λιδορίκι , Στρόβολο , Λευκωσία , Τρίκαλα , Λαμία , Νίκαια , Kurikka , Burgodorf , Calgary , Denver , Coatbridge , Stuttgart , Berlin , Toulouse , Paris , να είστε όλοι καλά και να...καλοπερνάτε....
Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα αδέρφια , όσοι και όσες γιορτάζουν να είναι καλο..πολύχρονοι , ευτυχισμένοι , χαρούμενοι και πάνω απ' όλα υγιείς , ευχές ακόμα , πολλές , και σε όσους και όσες έχουν σήμερα γενέθλια , ακόμα ευχόμαστε στα παιδιά που ..παλεύουν από χθες γιά μιά θέση στον...ήλιο της Ανώτατης ..Παιδείας , και..Ανώτερης , βεβαίως..βεβαίως , ΕΠΙΤΥΧΙΑ , και να μην απογοητεύονται , όλα θα πάνε καλά , ύστερα , ας το ...θυμούνται , η ζωή δεν τελειώνει στις...Πανελλαδικές , μάλλον αρχίζει , κι' είναι όμορφη και χωρίς Πανεπιστήμια και..Πολυτεχνεία....

Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους που μας θυμήθηκαν και μας έστειλαν τις ευχές τους , ένεκα...που γιορτάζουμε σήμερα , το γλυκό...εν καιρώ....

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες και τις..εορτάζουσες , καλή σας μέρα...
και η ζωή σας να 'ναι πάντα..έτσι , σαν όμορφο τριαντάφυλλο....


Απ' το Λιδορίκι με αγάπη...............Κ.-

No comments: