27.5.08

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ - ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ .


Χαρακτηριστικό του ανθρώπου είναι ο λόγος , η γλώσσα . Με το λόγο εκφράζονται τα συναισθήματα , οι επιθυμίες , οι σκέψεις , ερχόμαστε σ' επαφή , σ' επικοινωνία , με όλους τους ανθρώπους και δημιουργούμε μιά καλύτερη ζωή .
Ο λόγος είναι προφορικός και γραπτός . Ο προφορικός , χρησιμοποιήθηκε πρώτος και ο γραπτός , που λογαριάζεται η σπουδαιότερη ανακάλυψη , πολύ αργότερα όμως .
Οι λέξεις , λόγος και τέχνη , μας έδωσαν τη σύνθετη λέξη : λογοτεχνία , και λογοτεχνία είναι το σύνολο των γραπτών κειμένων της πνευματικής δημιουργίας που διακρίνονται γιά την καλλιτεχνική τους έκφραση , γιά την προσπάθεια να υλιποιηθεί το ωραίο , όσο καλύτερα γίνεται .
Εκείνος που ασχολείται με τη λογοτεχνία λέγεται λογοτέχνης .
Ο λογοτέχνης παρουσιάζει το γραπτό λόγο , μ' ένα δικό του τρόπο , με μιά δική του σχεδίαση και αρχιτεκτονική . Τον παίρνει απ' την καθημερινότητα , τον πλάθει με τα δικά του μέσα , τον στολίζει με την αλήθεια , αφαιρεί την ασχήμια , προσθέτει την ομορφιά , το κάλλος , και μας δίνει το λογοτέχνημα , το έργο της τέχνης που μπορεί να συγκινήσει , να διατηρηθεί , να κρατήσει στο χρόνο και να μας δώσει το μέτρο της πνευματικότητας του λαού . Να μας δώσει ακόμα τον εσωτερικό κόσμο του λογοτέχνη , την εμπειρία της ζωής του , τις φωνές και τις ώρες της δικής του παρουσίας , τη δοκιμασία , τη χαρά , τον πόνο , την ελπίδα , την ιστορία της εποχής του όπως αυτός την είδε και την ένιωσε .
Ότι λοιπόν είναι η καρδιά γιά τον άνθρωπο , είναι η λογοτεχνία γιά το λαό γιά το έθνος . Ανάλογα με τη χρονική περίοδο που καλύπτει , η λογοτεχνία μας διακρίνεται στην αρχαία Ελληνική λογοτεχνία , τη Βυζαντινή και τη νεοελληνική . Η νεοελληνική καλύπτει τα τελευταία διακόσια χρόνια και μας έχει παρουσιάσει αξιόλογα κείμενα .
Η λογοτεχνία χωρίζεται σε δυό μεγάλες κατηγορίες : στην ποίηση η έμμετρο λόγο , και στην πεζογραφία , τον πεζό λόγο .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι...

No comments: