12.6.08

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ : ΝΑΠ . ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ ( 1893-1944 )


Ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης , γεννήθηκε στην Αθήνα το 1893 και αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 1944 . Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο τής Αθήνας , έμαθε ξένες γλώσσες και ασχολήθηκε με την ποίηση , τη μουσική και τη ζωγραφική . Γυνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες , έκανε ωραίες μεταφράσεις ξένων ποιητών και εξέδωσε μιά μονάχα ποιητική συλλογή του τα " Ποιήματα " το 1939 .
Μελαγχολικός , ευαίσθητος έζησε και κινήθηκε στο ίδιο σχεδόν κλίμα με τον Καρυωτάκη και τον Άγρα , ακολούθησε τη μόνωση και μετά το θάνατο του πατέρα του , κυκλωμένος απ' τις αδυναμίες του και τη φτώχεια , αυτοκτόνησε , και γιά την κηδεία του έγινε έρανος .
Ο στίχος του έχει λεπτότητα , λυρισμό , ειλικρίνεια , ευαισθησία , είναι τεχνικά άρτιος και κινείται στον τόνο της απαισιοδοξίας και της μνήμης , στάθηκε με αξιώσεις στην εποχή του και διακρίθηκε .


ΤΙΠΟΤ' ΑΛΛΟ ..

Ένα φεγγάρι πράσινο , μεγάλο ,
που λάμπει μες τη νύχτα,- τίποτ' άλλο .

Μιά φωνή που γρικιέται μες στο σάλο
και που σε λίγο παύει - τίποτ' άλλο .

Πέρα , μακριά , κάποιο στερνό σινιάλο
του βαποριού που φεύγει , - τίποτ' άλλο.

Και μόνο ένα παράπονο μεγάλο ,
στα βάθη του μυαλού μου . - Τίποτ' άλλο !


Το ποίημα αυτό του Λαπαθιώτη , δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του στο περιοδικό " Ο Αιώνας μας " τον Ιανουάριο του 1951 . Πολύ αργότερα στη δεκαετία του 80 , αν δεν κάνουμε λάθος το μελοποίησε ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Σπανός , στην πρώτη Ανθολογία του , μάλλον με την Καίτη Χωματά , θα πρέπει να θυμίσουμε εδώ πως αρκετά ποιήματα του ποιητή μελοποίησε ο Γιάννης Σπανός , και όλα είχαν ξεχωριστή επιτυχία .


Τ'ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ....

Τ' όνειρό μου πέθανε , χτες άργά το βράδυ .
Μόνος , τώρα , κι'έρημος , τι μπορώ να πώ ;....
Κι όμως τ΄ξερε καλά , τι βαθύ του χάδι
πόσο τ' αγαπώ !

Μου κρατούσε συντροφιά , τις βαρειές τις ώρες ,
που τις τρέμει μοναχή , κάθε μιά ψυχή ,
κι όσο τόχει δίπλα της ας κυλούν οι μπόρες ,
δεν ανησυχεί...


Τ'όνειρό μου πέθανε , χτες αργά το βράδυ .
Πες , δεν έζησε ποτέ . Μην τ' αναπολείς ..
Μα ο καιρός μου , πούχασα στο δικό του χάδι,
τώρα είναι πολύς !


Κι'όσο γιά τις άφωνα πονεμένες ώρες
- ώρες δίχως όνειρο , σε μιά ζωή πεζή ,
τώρα , μόνο , τόνοιωσα , πόσο ειν' αιμοβόρες
- τώρα , που δε ζεί !...

( Φιλολογική Πρωτοχρονιά 1943 )

Κι' αυτό το ποίημα το μελοποίησε ο Γιάννης Σπανός , τις τρεις πρώτες στροφές , συμπεριλαμβάνεται κι' αυτό στην πρώτη Ανθολογία του , κιάν δεν κάνω λάθος το τραγούδησε ο Γιώργος Ζωγράφος , ένα υπέροχο τραγούδι .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι.......

2 comments:

Β.Σ. said...

καλησπέρα σας και πάλι κύριε Καψάλη.

θα ήθελα να σας αναφέρω ότι λίγες μέρες πριν αυτοκτονήσει ο Ν.Λ. παρέδωσε σε συνδέσμους του ΕΛΑΣ τα όπλα του πατέρα του.

επίσης να σας πώ οτι προς το τέλος της ζωής του ο ποιητής συνδέθηκε με ρεμπέτες και άλλα περιθωριακά στοιχεία της εποχής του,για αυτό υπάρχουν λανθάνοντα ρεμπέτικα τραγούδια σχεδιασμένα απο τον Ν.Λ.

αυτά τα ολίγα..

γειά σας.

Κώστας Καψάλης said...

Άγνωστε, καλέ μου φίλε , δεν είστε μόνο κοντά στόν πολίτη , αλλά και στην..ποίηση , πολύ ευχάριστο αυτό , και ευχαριστώ θερμά γιά το ευγενικό σχόλιο .
Καλό βράδυ .Κ.-