13.6.08

ΜΙΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΣΣΑ ΑΠ' ΤΟΝ...ΚΟΝΙΑΚΟ !

Η αγαπημένη μας " ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΣΣΑ " η Ελένη Λιάπη - Αναδιώτη , σήμερα , μπορεί τα χρόνια να πέρασαν , το καλό κρασί όμως....
Όλοι γνωρίζουμε τον..Εθνικό Ύμνο του χωριού μας , την περίφημη Λιδορικιώτισσα , και όλοι θα πιστεύουν , προφανώς , ότι πίσω απ'το πανέμορφο αυτό τραγούδι ίσως κρύβεται κάποια ιστορία ...αγάπης , κάποιο ειδύλλιο , κάτι τέλος πάντων .

Δυστυχώς , θα απογοητεύσουμε τους αγαπημένους μας αναγνώστες , που ποιός ξέρει τι φαντάζονταν ακούγοντας τα λόγια του τραγουδιού , και έχοντας κατά νου τις κινηματογραφικές ταινίες του 50 και του 60 , πίστευαν ότι εδώ υπάρχει...ένας έρωτας μεγάλος , η ακόμα και κάποιο...ερωτικό δράμα , τίποτα απ'όλα αυτά δεν συνέβαινε , όλα ήταν τόσο ..κοινά ,τόσο καθημερινά , τόσο πεζά που δυσκολεύεται κανείς να τα πιστέψει , ακούστε...

Στά μέσα της 10ετίας του 1940 , ναι καλά διαβάσατε του 40 , ένα καινούριο αστέρι ανατέλλει στο χώρο του Ελληνικού δημοτικού τραγουδιού , μια πανέμορφη χωριατοπούλα απ'τα μέρη του Λιδορικίου , απ' τον Κονιάκο , η Ελένη Λιάπη.

Άρχισε αμέσως να γίνεται γνωστή και οι επιτυχίες νάρχονται η μιά μετά την άλλη , είχε υπέροχη φωνή , ήταν όμορφη και πολύ-πολύ νέα , τάχε όλα και πάνω απ'όλα είχε εξαιρετικό χαρακτήρα , πράγμα που έκανε τους συνεργάτες της , μουσικούς κλπ , να της έχουν μεγάλη αδυναμία , ιδιαίτερα ο μουσικοσυνθέτης της εταιρείας ο Ρούβας , που την εποχή εκείνη ήταν..όνομα στους μουσικούς κύκλους .

Ο Ρούβας λοιπόν θέλοντας να της εκφράση την εκτίμηση και τη συναδελφική του αγάπη τη ρώτησε μιά μέρα από που είναι , η Ελένη του απάντησε φυσικά , απ' το Λιδορίκι , τι να του έλεγε απ'τον Κονιάκο ; δεν τον ήξερε ο άνθρωπος , και της υποσχέθηκε ότι θα της γράψει ένα τραγούδι για το χωριό της το Λιδορίκι , δώρο για το χωριό της .

Έτσι λοιπόν το σωτήριον έτος 1947 γράφτηκε η περίφημη Λιδορικιώτισσα , και γράφτηκε μάλιστα για μιά...Κονιακίτισσα , ηχογραφήθηκε και έγινε και μεγάλη επιτυχία στην εποχή της , αλλά και σήμερα ακούγετα και συμπεριλαμβάνεται σε επανεκδόσεις τραγουδιών που γίνονται σε cd πλέον.

Η κυρία Ελένη δεν έκανε βέβαια την ανάλογη με τα προσόντα της σταδιοδρομία , από δική της όμως επιλογή αφού...μικροπαντρεύτηκε , τον Α.Αναδιώτη απ'τη Βιτρινίτσα , έκανε οικογένεια και αφοσιώθηκε σ'αυτή , η φωνή όμως και η καλοσύνη της παραμένουν..αναλλοίωτες.

Οι Λιδορικιώτες της οφείλουμε πολλά , έκανε πασίγνωστο το χωριό μας και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο , με ένα υπέροχο τραγούδι που το τραγούδησε η ίδια ΜΟΝΑΔΙΚΑ,Με την ευκαιρία θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι πριν μερικά χρόνια ( 2-3 ) ο Σύλλογός μας , η Γκιώνα ντέ , τίμησε-βράβευσε εξ ονόματος όλων..των Ελλήνων ( νταραβέρι να γίνεται ) στο Λιδορίκι , τη Σοφία Κολλιτήρη , για την προσφορά της στο Δημοτικό Τραγούδι , την...ψυχή όμως της Λιδορικιώτισσας την Ελένη τη Λιάπη , τη γυναίκα που με τη φωνή της έκανε γνωστό το χωριό μας σ'όλο τον κόσμο δεν τη θυμήθηκε κανείς.... φαίνεται η κυρία Ελένη δεν....πουλάει , καμιά ...πλακέτα βρε παιδιά δεν περισσεύει...τόσες και τόσες μοιράζετε σιαδώ..σιακεί......

Δεν πειράζει κυρία Ελένη , μπροστά στην απέραντη αγάπη και την εκτίμηση των ΛΙΔΟΡΙ ΚΙΩΤΩΝ , η ...πλακέτα του Συλλόγου είναι κυριολεκτικά ένα....τίποτα.

No comments: