23.6.08

IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ : ΟΙ ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ ( 10ο )

ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ .

Οι βασιλιάδες της Τουρκίας , οι Σουλτάνοι , μη μπορώντας να παρακολουθήσουν τα πράματα της απέραντης αυτοκτρατορίας τους εφάρμοσαν το αποκεντρωτικό σύστημα . Έκαναν τα βιλαέτια με τους βεζύρηδες , τα βιλαέτια τα διαιρέσανε σε πασαλίκια , με τους πασάδες , τα πασαλίκια σε καζάδες , με επικεφαλής τους Βοεβόδες και τους Αγάδες .
Ο Σουλτάνος έλεγε στο Βεζύρη ότι θέλω τόσα να μου φέρεις , ο Βεζύρης με τη σειρά του έγραφε στους Πασάδες , θέλω να μου στείλετε τόσα ο καθένας , το ίδιο λέγανε οι Πασάδες στους Αγάδες , οι Αγάδες στους Κοτζαμπάσηδες , εκείνοι στους φοροεισπράχτιρες κι' εκείνοι τα μάζευαν απ' τον κοσμάκη .
Ο καθένας , φυσικά , έβαζε και όσο βάσταγε η ..ψυχή του παραπάνω , κι' αν κανένας δεν πλήρωνε , έστελναν τους Τζοχαντζαραίους και τους έφερναν η το φόρο η το κεφάλι αυτού που δεν είχε να πληρώσει , τους Τζοχαντζαραίους όμως τους χτυπούσαν οι κλέφτες κι' έτσι γινόταν ένας συνεχής αγώνας .
Οι Σουλτάνοι , βλέποντας πως με τον πόλεμο δεν έκαναν τίποτα , και γιά ν' αποκαταστήσουν την τάξη και το κύρος τους έβαλαν σ' ενέργεια την παλιά γνωστή τους μέθοδο , δηλαδή διαίρεση και..λυκοφιλία . Έτσι έκαναν τα αρματωλίκια .
Κάλεσαν τους πρόκριτους κάθε τόπου και τους ζήτησαν να υποδείξουν ένα καπετάνιο , που με έξοδα των ραγιάδων , φυσικά , θα αναλάμβανε την τ'ήτηση της τάξης . Οι πρόκριτοι διάλεγαν , κατά κανόνα , αυτόν που ήθελαν οι Τούρκοι , αλλοιώς έχαναν το κεφάλι τους . Οι Τούρκοι πάλι , πονηροί , υπεδείκνυαν στους πρόκριτους τον Κλέφτη που φοβόντουσαν περισσότερο .
Ο Πασάς διόριζε τον δήθεν εκλεγμένο καπετάνιο μαζί με 30-40 παλληκάρια του , και του έδινε ορισμένα προνόμια , ένα είδος αστυνόμου της περιοχής δηλαδή .
Ο καπετάνιος του αρματωλικιού έκρινε τις μικρές ποινικές διαφορές μεταξύ των Ελλήνων και κατεδίωκε τους κοινούς κλέφτες και ληστές . Ήταν κάτω απ' τις διαταγές του Πασά αλλά με κάποια ανεξαρτησία στις κινήσεις του . Κρυφά ήταν πάντοτε σε συνεννόηση με τους Κλ'έφτες και άμα έπαιρνε διαταγή να βγει να τους χτυπήσει φρόντιζε πρώτα να τους ειδοποιήσει και έτσι δεν συναντιώνταν .
Οι Κοτζαμπάσηδες δίκαζαν τις περιουσιακές διαφορές και μάζευαν τους φόρους . Οι Καπεταναίοι φύλαγαν την τάξη , αν κάποιος νόμιζε πως αδικιώταν πήγαινε να βρει το δίκιο του στον Τούρκο Κατή . Εκεί φυσικά το δίκιο το είχε όποιος έδινε τα..περισσότερα ..
Σιγά-σιγά το αρματωλίκι έγινε δικαίωμα του Καπετάνιου και μάλιστα κληρονομικό . Οι αρματωλοί ήταν ελεύθεροι να οπλοφορούν . Γενικά όμως μιά λυκοφιλία υπήρχε μεταξύ Αρματωλών και Πασάδων που δεν κράταγε όμως πολύ , τότε άστραφταν τα γιαταγάνια μεταξύ Αρματωλών και Τζοχαντζαραίων και οι αρματωλοί γίνονταν και πάλι κλέφτες .
Διάσημοι Κλεφταρματωλοί υπήρξαν κατά καιρούς ο Κλαδάς , ο Μπούας , ο Μειντάνης , ο Ζαχαριάς , ο Παπαβλαχάβας , ο Νικοτσάρας , οι Κατσαντωναίοι ( μόνο κλέφτες ) , ο Ανδρούτσος , ο Καραισκάκης και πολλοί άλλοι ..
Ο Αλή Πασάς πριν δώσει σε κάποιον ένα αρματωλίκι τον καλούσε στα Γιάννενα , στην αυλή του , και τος είχε υπόδοκιμή γιά πολύ καιρό . Ο Αντρούτσος , ο καραισκάκης , ό Μπότσαρης , ο Τζαβέλας , κι όλοι σχεδόν οι μετέπειτα αρχηγοί της Επανάστασης στη Στερεά , έκαναν κοντά στον Αλή . Εκεί διδάχτηκαν τη σκληρότητα , την πανουργία , και την πολεμική τέχνη . Γνώρισαν καλά τη δύναμη , τα σχέδια και τον χαρακτήρα των Τούρκων κι' έμαθαν πως να τους εξαπατούν . Τελευταία μάλιστα ο Αλής τους είχε εξοπλίσει γιά να τον βοηθήσουν ενάντια στο Σουλτάνο .
Έτσι η Επανάσταση του 1821 βρήκε τους Έλληνες οργανωμένους . Λίγο πριν την Επανάσταση ο Αλής κηρύχτηκε απ' το Σουλτάνο Φερμαλής , δηλαδή αποστάτης , και κληθηκε να πάει στην Κωνσταντινούπολη να δώσει λόγο .Ξέροντας όμως καλά τι τον περίμενε αρνήθηκε και ζήτησε την ενίσχυση και των Ελλήνων γιά ν' αποκρούσει τα Σουλτανικά στρατεύματα . Οι Έλληνες γιά να πετύχουν το δικό τους σκοπό , όχι μόνο δέχτηκαν αλλά γιά να τον εξωθήσουν ακόμα περισσότερο κατά του Σουλτάνου του πρότειναν να βαφτιστεί Χριστιανός καοι να τον κάνουν Βασιλιά ! Μάλιστα τόσο του είχαν πάρει τον αέρα που τον φώναζαν Μπάρμπα Κώστα !
Ο Αλής μη μπορώντας να κάμει αλλοιώς το γυρόφερνε αλλά πρόφτασε ο Χουρσίτ και του πήρε το κεφάλι .

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι .......

No comments: