9.7.10

ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ....

 

Δεκ.60 Κουτσούμπας

Μια λεβεντο..βαρσιωτοπαρέα , τα πίνει στο Κουτσουμπαίϊκο , στη δεκαετία του '60 .

            Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες ...

         ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΣΗΜΕΡΑ 9  ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Ο μήνας αδέρφια έχει...εννιά , όλα λοιπόν ..ίσιωμα και καλό Σαββατοκύριακο . Και για να..μαθαίνουμε , σας δίνουμε τους πιθανότερους λόγους , που έμεινε η περίφημη  φράση " ο μήνας  έχει..εννιά ..".

       Από το "λεξικό της σοφίας" διαβάζουμε:

   "Η επικρατέστερη εκδοχή για τη φράση αυτή είναι η εξής: Στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, ύστερα από την πολύχρονη δουλεία, ο δημόσιοι υπάλληλοι πληρωνόντουσαν κάθε εννιά ημέρες και όχι κάθε μήνα που επικράτησε αργότερα και κάθε δεκαπέντε που πληρώνονται μετά από την κατοχή του 1941. Από αυτήν λοιπόν την αιτία πιστεύεται ότι βγήκε και η φράση: "εννιά έχει ο μήνας". Υπάρχει κι ένα παλιό τραγούδι που λέει: "και ο μήνας έχει εννιά". Δεύτερη εκδοχή: Ίσως να προέρχεται και από την απάντηση που έδωσαν οι Σπαρτιάτες στους Αθηναίους, όταν αυτοί τους ζήτησαν για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες: "Είναι εννέα του μηνός και δεν είναι γιομάτο το φεγγάρι ... (οι θυσίες από το Μιλτιάδη κ.λ.π.)"

 

   Όσο όμως περνάνε τα χρόνια , τόσο λιγοστεύουν οι περιπτώσεις ν' ακούσεις αυτή τη φράση , τα πράγματα έχουν τόσο δυσκολέψει , που μάλλον , ποτέ δεν έχει εννιά ο μήνας..με αποτέλεσμα να χάνονται , σιγά-σιγά , οι όμορφες φυσιογνωμίες της Λιδορικιώτικης  αγοράς και καθημερινότητας .

   Δυό πασίγνωστες Λιδορικιώτικες φυσιογνωμίες , ήταν ο Μαλάμος και η γυναίκα του , η Μαλάμαινα η Μαλάμω , ο μπάρμπα Γιώργος , πασίγνωστος πλακατζής της αγοράς , μέλος του Σωνατείου Φορτοεκφορωτών και ..ντελάλης , και η θειά Θυμιούλα ..είχε το...χάρισμα , διάβαζε τα ..χαρτιά και τον..καφέ  ..

IMAG0240

  

    Θα έχουμε ξεχωριστές αναφορές στους δυό αξέχαστους Λιδορικιώτες , για να μαθαίνουν οι νεώτεροι ...

    Καλό  σας μεσημέρι , να περνάτε  καλά .....Κ.-

No comments: