31.7.09

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

 


Αυτό το ασημό..χρυσο μονοπάτι που χαράζει τ' Αυγουστιάτικο φεγγάρι στα νερά της λίμνης , που άραγε..οδηγεί ;....

 

 

   Αν ο Ιούλιος οφείλει το όνομά του σε μιά εξέχουσα μορφή της Ρωμαικής αυτοκρατορίας , ο Αύγουστος το οφείλει σ' έναν αυτοκτάτορα : τον Οκταβιανό , που από τη σύγκλητο τιμήθηκε με την προσωνυμία Αύγουστος , όνομα που δινόταν μόνο στους θεούς .

   Επειδή ο Οκταβιανός Αύγουστος υπήρξε μεγάλος αυτοκράτορας και εξίσου σπουδαία προσωπικότητα με τον Ιούλιο Καίσαρα , οι Ρωμαίοι θεώρησαν υποτιμητικό γι' αυτόν να του αφιερώσουν μήνα με μιά μέρα λιγότερη . Αφαίρεσαν απ' το Φλεβάρη τότε την 29η και την προσθέσανε στον Αύγουστο . Έτσι έχουμε Ιούλιο και Αύγουστο -δυό συνεχόμενους μήνες - με 31 μέρες , ενώ αντίθετα ο Φλεβάρης έ,εινε με 28 .

   Τον Αύγουστο οι καλοκαιρινές ζέστες βρίσκονται στις μεγάλες ..δόξες τους , ιδιαίτερα μέχρι της Παναγίας . Απ' την άλλη όμως πλευρά , είναι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού , με τις αλλαγές , τα καπρίτσια , τα μελτεμάκια και τα..ξαφνιάσματά του .

Αύγουστε καλέ μου μήνα ,

να'σουν δυό φορές το χρόνο ..

...λέει μιά παροιμία , σε μερικά μέρη μάλιστα τονίζουν " τρεις φορές το χρόνο ", γιατί τώρα πιά ομ γεωργός έχει σιγουρέψει τα εισοδήματα της χρονιάς στις αποθήκες του , στ' αμπάρι του .: σιτάρι , κριθάρι , καλαμπόκι , βρόμη , άχυρα γιά τα ζώα , ξύλα γιά τη φωτιά . Τα οπωρικά και τα κηπευτικά βρίσκονται κι αυτά στην καλή τους ώρα , ιδιαίτερα τα σύκα και τα σταφύλια :

   Της Αγιάς Mαρίνας σύκο, τ' Αι Λιού σταφύλι και τον Αύγουστο μαντήλι ...

...λέει μιά παροιμία θέλοντας να δείξει πως τα φρούτα που πρωτοφαίνονται τον Ιούλιο , τώρα τον Αύγουστο είναι πιά άφθονα και μπορείς να γεμίσεις μαντήλια μ' αυτά και να χορτάσεις , σωστά λέει :

Τ' Άι Λιός με το μαντήλι , του Σωτήρος με το..κοφίνι..

   Οι δουλειές βέβαια τον Αύγουστο είναι κοπιαστικές και πολλές , γιατί ο γεωργός προσπαθεί να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει τα αγαθά του , ώστε να αντιμετωπίσει το χειμώνα η να πουλήσει , αν του περισσεύουν . Οι νοικοκυρές απ' την άλλη μεριά ανασκουμπώνονται να ετοιμάσους , χυλοπίτες , τραχανά , τουρσιά , μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού .

   Βέβαια αυτ'η είναι η ..μιά άκρη του Αύγουστου , γιατί υπάρχει και η άλλη :

Από Αύγουστο χειμώνα κι' από Μάρτη καλοκαίρι...

και σε διάφορες άλλες ..παραλλαγές .

   Οι πρώτες έξι η δώδεκα μέρες του Αύγουστου είναι Δ ρ ί μ ε ς , δηλαδή αποφράδες , γρουσούζικες επειδή τότε κάποιες κακές δυνάμεις ξαπολιούνται να κάνουν κακό όπου μπορούν σε άνθρωπο , σε ζώο , σε ξύλα η σε ρούχα .

   Την παραμονή της 1ης Αυγούστου , σε πολλά μέρη συνηθίζουν ν'ανάβουν φωτιές και να τις πηδούν , γιατί πιστεύουν πως την Π ρ ω τ α υ γ ο υ σ τ ι ά αρχίζει μιά νέα χρονική περίοδος και πρέπει πηδώντας τις φωτιές να μπουν καθαροί και αμόλυντοι σ' αυτήν , αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια του πηδήματος της φωτιάς . Από την πρώτη Αυγούστου αρχίζει και η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου , που κρατάει 15 μέρες . Με την πρώτη μέρα του Αυγούστου αρχίζουν και οι προγνώσεις γιά τον καιρό , τα γνωστά μας ..Μ ε ρ ο μ ή ν ι α .

   Ο Αύγουστος είναι και ο μήνας των ..πανηγυριών , σις 6 της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος , στις 15 η Κοίμηση της Θεοτόκου , της Παναγίας που λέμε , στις 23 τα εννιάμερα της Παναγίας , και στις 24 του Κοσμά του Αιτωλού . Στην περιοχή μας τα πανηγύρια αρχίζουν απ' τον Ιούλιο , της Αγίας Παρασκευής , του Αγίου Παντελεήμονα , και τον Αύγουστο πανηγυρίζει σχεδόν όλη η Ελλάδα , και φυσικά και η Δωρίδα , αλλά για τις Λιδορικιώτικες , με την..ευρεία έννοια , γιορτές και τα ..πανηγύρια θα αναφερθούμε διεξοδικά , ειδικά γιά το πανηγύρι του Βελουχιού , το Δεκαπενταύγουστο , αλλά και γιά όλα τα πανηγύρια μας σε όλα τα χωριά μας..και γιά καλύτερη ενημέρωσή σας , θα σας έχουμε μέχρι και τα...προγράμματά τους..…..Κ.-

No comments: